Linkovi

Eksplozije u fabrici "Sloboda" u Čačku, evakuisani radnici i građani


Eksplozije u fabrici namenske (vojne) industrije "Sloboda" u Čačku, Srbija, 4. juna 2021. (Foto: YouTube kanal RTS-a)
Eksplozije u fabrici namenske (vojne) industrije "Sloboda" u Čačku, Srbija, 4. juna 2021. (Foto: YouTube kanal RTS-a)

U namenskoj (vojnoj) industriji "Sloboda" u Čačku, koja između ostalog proizvodi municiju, došlo je do serije eksplozija u petak oko 1.30 sati, javljaju mediji u Srbiji.

RTS javlja da uzrok nesreće još uvek nije poznat, ali da je stuacija do jutra počela da se smiruje. Svi radnici su evakuisani, kao i građani koji žive u blizini fabrike i nema povređenih. Vatrogasci čekaju da se steknu uslovi kako bi ušli u fabriku.

Fabrika "Sloboda" saopštila je kasnije u petak da se požar dogodio u magacinu gde se nalazila municija manjeg kalibra i upaljači za artiljerijska zrna, da je on lokalizovan i da ne preti da se proširi dalje.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji je došao na lice mesta, rekao je da će se koraci u fabrici preduzemati po procedurama.

"Očekujem da ćemo tokom vikenda ugasiti požar, da bi fabrika od ponedeljka počela da radi", rekao je Stefanović i dodao da je "Sloboda" jedna od najboljih kompanija u Srbiji koja ima ugovorene projekte za izvoz u vrednosti od 50 miliona.

Ako bude potrebe, tokom vikenda će biti angažovani helikopteri kako bi se što pre ugasio požar, rekao je on, prenosi RTS.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izjavio je za RTS da nema žrtava i povređenih i da je oko šezdeset radnika radilo u trećoj smeni i da su svi odmah evakuisani. Oko pola tri evakuisana su i četiri radnika koja su se sklonila u podrum.

On je izjavio da je dobro da se eksplozija i požar nisu dogodili u proizvodnim halama.

Ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je za RTS da se eksplozija desila u magacinu gotovih proizvoda, ne u samoj proizvodnji, što je ocenio kao srećnu okolnost.

"Razmatrano je da se evakuiše značajni deo Čačka, ali nije bilo potrebe. Nakon 24 sata od poslednje detonacije, vatrogasci će moći da uđu", kaže Vulin i naglašava da je najbitnije da sve bude bezbedno.

Mediji javljaju da su povremene detonacije mogle da se čuju i do 8 sati ujutro.

Vučić: "Sloboda" u ponedeljak nasavlja sa radom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će posle noćašnje eksplozije fabrici "Sloboda" u Čačku, ta kompanija od ponedeljka nastaviti proizvodnju, ali da je važno ubuduće preduzimati sve mere zaštite.

Gotovo su neverovatne razmere eksplozije, ali je podnošljiva šteta i verujem da će "Sloboda" uspešno nastaviti svoj rad u budućnosti, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, prenosi FoNet.

On je naveo da preliminarne procene pokazuju da je šteta od požara između jedan i po do dva miliona evra.

XS
SM
MD
LG