Linkovi

BIRN Srbija otkriva detalje hapšenja uzbunjivača iz Krušika


Istraživačko- novinarski sajt BIRN logo, Foto: official publication

BIRN Srbija se u tekstu u nedelju bavio detaljima u vezi sa hapšenjem radnika korporacije za proizvodnju naoružanja „Krušik“ u slučaju trgovine oružjem i Branka Stefanovića, oca ministra policije Nebojše Stefanovića. Javnost do sada nije bila upoznata sa činjenicom da je ova osoba privedena, a istraživačko- novinarski sajt je imao i veliki problema da dođe do imena zastupnika uhapšenog.

Hapšenje je usledilo tri dana nakon što je specijalizovani portal „Arms Watch“ objavio istraživanje o izvozu oružja u ratom zahvaćeni Jemen i dan pre nego što je BIRN objavio priču kojom je potvđeno da je firma koju je zastupao otac ministra policije Branko Stefanović po povlašćenim cenama kupovala oružje,” navodi se u tekstu BIRN-a.

Kako navodi ovaj istraživačko-novinarski sajt, uzbunjivač A.O. uhapđen je 18. septembra kada su između dva i pola tri popodne naoružani specijalci u džipovima ušli su u krug fabrike namenske industrije Krušik u Valjevu gde su mu oduzeli poslovni računar, a zatim ga odveli u stan gde su zaplenili njegov privatni kompjuter kao i eksterne memorije koje su pronašli. Pretres stana trajao je do 18.30 kada je A.O. prebačen za Beograd.

Iako 18. oktobra ističe mesec dana od privođenja, hapšenje radnika Krušika bilo je obavijeno velom tajne sve dok nedeljnik NIN ove nedelje nije objavio nezvanične informacije, navode novinari BIRN-a.

Više tužilaštvo u Beogradu uhapšenom stavlja na teret krivično delo iz člana 240 Krivičnog zakonika. Reč je o odavanju poslovne tajne i to iz stava 2 u kojem se kaže da će kaznom od dve do 10 godina biti kažnjen učinilac ukoliko je delo učinjeno iz koristoljublja ili u pogledu naročito poverljivih podataka, saznaje BIRN.

Najava BIRN Srbija za vest o hapšenju uzbunjivača A.O. iz Krušika, Foto: facebook
Najava BIRN Srbija za vest o hapšenju uzbunjivača A.O. iz Krušika, Foto: facebook


Iz ove redakcije su uspeli da stupe u kontakt sa njegovim braniocem, advokatom Ljubisavom Radosavljevićem, koji tvrdi da je A.O. dobro i da se prema njemu u pritvoru „korektno odnose“.

Prve informacije o poslovanju Branka Stefanovića, oca ministra policije sa oružjem, pojavile su se još prošle godine. O njima je pisao nedeljnik NIN, a BIRN je još u novembru 2018. objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije.

Inicijativa žena Srbije pozivala je građanke i sve građane na okupljanje svakog dana u 18 časova ispred Centralnog zatvora, jer je prema njihovoj oceni “zatvaranje uzbunjivača iz „Krušika“ potez mafije prerušene u državu”.

Tamo ćemo tražiti puštanje uzbunjivača i pružati podršku jednom od nas koji je zatvoren jer je dao dokaze o mafijaškim poslovima i stranačko-porodičnoj trgovini državnim oružjem. Ukoliko uzbunjivač do tada ne bude pušten, pozivamo sve organizatore protesta 1od 5miliona da naredno subotnje okupljanje počne ispred Centralnog zatvora,” navodi se u saopštenju inicijative.

I Pokret slobodnih građana pozvao je na svom tviter profilu na okupljanje ispred zgrade zatvora, a Udruženje “1 od 5 miliona” takođe se izjasnilo da podržava ovaj potez.

"Uzbunjivači nisu kriminalci!", naveli su iz pokreta slobodnih građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG