Linkovi

Vučić: Srbija pod snažnim udarom stranih obaveštajnih službi


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori u Predsedništu Srbije 19. oktobra 2019.
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori u Predsedništu Srbije 19. oktobra 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak uveče da brojne zemlje - kako velike sile, tako i zemlje regiona - vode živu i često ofanzivnu obaveštajnu aktivnost kako bi prikupile podatke u cilju sagledavanja vojne moći i kapaciteta Srbije. Rekao je i da je srpska namenska industrija pod velikim udarom.

Vučić je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost kojoj je predsedavao, rekao da je snimak koji se dan ranije pojavio u javnosti i za koji se tvrdilo da pokazuje ruskog obaveštajnog oficira kako pripadniku srpskih bezbednosnih snaga daje novac, snimljen 24. decembra 2018. godine i da je Vojno-bezbednosna agencija bila upoznata sa tim slučajem, mada sam snimak nije napravila VBA.

"Prateći objekat obrade, naše službe bezbednosti su došle do podataka da će se u Zemunu, tog dana negde oko 18 sati, penzionisani pripadnik VS, potpukovnik Z.K. sastati sa Georgijem Klebanom", rekao je on.

Srbija u više navrata konstatovala i dokumentovala kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije. Sa njim je, nastavio je Vučić, uočeno 10 kontakata sa tri konspiratvina izvora, a tri puta Kleban uručuje novac pripadnicima VS, za šta postoji dokumentacija.

Prema njegovim rečima, postoji dokumentacija o kontaktima nekih drugih pripadnika ruske službe bezbednosti sa pripadnicima vojnih struktura Srbije, sa čim se ne izlazi u javnost.

2012. godine bio je u kontaktu sa hrvatskim obaveštajnim službama, pošto je trebalo da bude posrednik prilikom predaje dokumetana o ratovima u Hrvatskoj.

Po njegovim rečima, posebno su na meti fabrika u Krušiku, kao i fabrika Milan Blagojević iz Lučana i tu je, rekao je Vučić, jedna zemlja posebno aktivna.

Naglasio je da ovaj događaj neće pokvariti odnose Srbije i Rusije i da Srbija ne namerava da se učlani u NATO, te da će čuvati svoju proklamovanu vojnu neutralnost.

Podsetio da je u odnosima sa Rusijom Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije, i koja nikada nije glasala protiv Rusije u međunarodnim organizacijama.

On je rekao da je tokom jutrošnjeg sastanka sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom imao samo jedno pitanje - Zašto?

Vučić je rekao i da je uveren da ruski predsednik Vladimir Putin nije informisan o ovom obaveštajnom radu i dodao da Srbija neće menjati politiku prema Rusiji.

Tri moguća scenarija

Saradnik Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović je u razgovoru za Glas Amerike istakao da postoji nekoliko mogućih odgovora koji objašnjavaju špijunsku aferu:

Sednici Saveta za nacionaln ubezbednost prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, minisar policije Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuburović. Ministar odbrane Aleksandar Vulin došao je na sednicu u pratnji nekoliko visokih oficira Vojske Srbije, a u zgradu su ušli i čelni ljudi Bezbednosno-informativne agencije, kao i direktor Policije.

"Postoje tri moguća scenarija, na osnovu informacija u javnosti koje sada imamo. Prva je da ova vlast pokušava na sve moguće načine da uguši ovu aferu oko Krušika".

"Druga moguća varijanta je da zapravo Zapad nastoji da pošalje glasniju poruku Aleksandru Vučiću da njegova politika neutralnosti i sedenja na dve stolice ipak nije sedenje na dve stolice, nego da se ipak više sedi na toj ruskoj stolici. Oni to njemu komuniciraju već dugi niz godina, moguće je da mu to glasnije šalju", rekao je Petrović.

"A nije isključeno ni da sam Aleksandar Vučić pokušava da predstavi tom istom Zapadu da je on jedina brana od ruskog nasrtaja i pokušaja uticaja ruskih službi na odlučivanje Aleksandra Vučića. Pogotovu u pogledu tog takozvanog istorijskog rešenja i sporazuma sa Kosovom. Rusiji ne odgovara da se ovo pitanje reši, njima odgovara zamrznuti konflikt, da ga odmrzavaju kako njima odgovara", rekao je Petrović za Glas Amerike.

Moskva: Snimak je provokacija

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u četvrtak na redovnoj konferenciji za štampu u Moskvi da je snimak objavljen u Beogradu predstavlja "provokaciju" uoči važnih susreta na vrhu, što je prema njenim rečima redovna praksa.

Kako prenose mediji, na konstataciju dopisnika beogradske novinske agencije Beta da je BIA već potvrdila da je na videu Georgij Kleban koji je ranije bio pomoćnik vojnog atašea, a da je srpska vlada saopštila da je situacija ozbiljna, Zaharova je uz smeh pitala da li je potvrđen identitet drugog čoveka koji se vidi na snimku.

"Zašto nisu potvrdili", upitala je Zaharova, dodajući da treba da budu potvrđenje sve činjenice, o kom je vremenu reč i ko je na videu, te da će tek tada komentarisati.

Zaharova je rekla da ne razume saopštenje srpske vlade da je situacija "veoma ozbiljna".

XS
SM
MD
LG