Linkovi

Bogdan Petrović: Inflatorni udar čeka Srbiju posle izbora


Prema zvaničnim podacima inflacija u Srbiji je na godišnjem nivou od 7,5 posto. Za očekivati je da će ona nastaviti da se povećava pošto sledi povećanje cene struje i gasa za privredu, kaže sagovornik Glasa Amerike Bogdan Petrović (Foto: RSE - RFE/RL)
Prema zvaničnim podacima inflacija u Srbiji je na godišnjem nivou od 7,5 posto. Za očekivati je da će ona nastaviti da se povećava pošto sledi povećanje cene struje i gasa za privredu, kaže sagovornik Glasa Amerike Bogdan Petrović (Foto: RSE - RFE/RL)

Kako smo se nadali, dobro smo se udali - tako bi se u najkraćem možda najbolje opisala 2021. godina u Srbiji na osnovu ekonomskih parametara. Situacija nije najbolja, ali s obzirom na koronu i svetske trendove koji su loši čak i u razvijenim zemaljama, Srbija je prošla iznad svih očekivanja, kaže u razgovoru za Glas Amerike ekonomista i saradnik portala Nova ekonomija Bogdan Petrović.

"Po svim pokazateljima mi smo završili dosta dobro 2021. godinu. Te rezultate će da pokvari krah proizvodnje u EPS-u, ali bez toga bi ova godina bila stvarno dobra. Parametri potvrđuju dosta visok rast društvenog proizvoda, budžetski deficit manji nego što je čak predviđeno drugim rebalansom, porast prosečne zarade. Po svim paramdetrima 2021. je bila dobra godina", kaže ovaj ekonomista.

Srbija je od Rusije obezbedila relativno povoljnu cenu gasa do aprila 2022. godine, a da li će i dalje imati povlašćenu cenu ovog energenta znaće se tek nakon sledeće runde razgovora Beograda i Moskve.

Kako je Srbija ekonomski prošla u 2021?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00

Ipak najveći udar na ekonomiju dogodio se u pravo u energetici na samom kraju godine nezapamćenom krizom koju je izazvalo ispadanje iz pogona termoelektrane u Obrenovcu. Bez struje je ostalo oko 130 hiljada stanovnika, na interventni uvoz struje je potrošeno oko 60 miliona evra, a krivica je na mnogim stranama - od nestručnog rukovodstva EPS-a i kolubarskih kopova, do nadležnog ministarstva:

"Ministarstvo energetike se zanimalo samo kako će što više da odobri koncesija za vetroparkove i druge obnovljive izvore energije. Odbilo je zahtev EPS-a da se krene sa izgradnjom nove termocentrale, kasnilo se sa gradnjom termocentrale u Kostolcu i mi smo na kraju dopli do toga da naš elektroenergetski sistem bude na ivici. Nama trebaju novi kapaciteti, ali ne samo obnovljivih izvora energije koji su nestabilni i skupi. MI treba i dalje da pravimo nove termocentrale na ugalj da bi izbacili najstarija postrojenja", kaže Pertović.

U ovom trenutku Srbiji iz raznih razloga nedostaje radne snage, rast BDP-a je iznad sedam odsto, bilo je investicija iz raznih delova sveta, kurs evra je stabilan, a javni dug doduše i dalje raste mada malo sporije nego što se očekivalo.

Ali se i jedna stvar dogodila je posle mnogo decenija - zamrznute su cene pet osnovnih artikala i to, kako ocenjuje Bogdan Petrović jeste pomalo predizborni potez koji otkriva i nadolazeće probleme.

"Prema zvaničnim podacima inflacija je na godišnjem nivou već 7,5 posto. Što je nevolja taj tempo se ubrzava u poslednja četiri meseca. Za očekivati je da će ona nastaviti da ide pošto će doći uskoro i povećanje cene struje i gasa za privredu itd. Znači, taj lanac poskupljenja će se nastaviti i neće još dugo vremena biti bolje. I vlast očigledno pokušava da smanji, posto su izbori blizu, siromašenje najugroženijih slojeva stanovništva. Ta mera se nikada nije dobro pokazala", kaže Bogdan Petrović i objašnjava da proizvođači onda gledaju da izbegnu proizvodnju tih artikala i povećavaju cene drugih proizvoda.

Od negativnih pokazatelja treba svakako pomenuti sve veći problem korupcije sa kojim se država gotovo ne bori, rudnik litijuma i projekat Jadar se nastavlja uprkos protestima u celoj zemji, a skandal sa tretmanom vijetnamskih radnika u kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu je obišao svet.

Kako ističe sagovornik Glasa Amerike, veliki problem za vlast biće naredna godina u kojoj ne treba očekivati lepe ekonomske vesti.

"To otrežnjenje će sigurno doći vrlo brzo posle izbora. Ako režim bude uspeo da održi cene pod kontrolom i da bude energije, odnosno struje dovoljno, otrežnjenje u vidu ogromnog inflatornog udara doći će sigurno do leta. A onda neće biti vlastima ni malo prijatno", smatra Petrović.

Vlasti se i dalje hvale velikim ekonomskim rezultatima, a predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić neumorno obilazi Srbiju, obećava nove fabrike i radna mesta, puteve, bolnice. Ali uvek će ostaje pitanje lepih želja i obećanja i realnosti sa druge strane.

XS
SM
MD
LG