Linkovi

Srećko Đukić: Putin dao Vučiću predizbornu cenu gasa


Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka u Sočiju, Rusija, 25. novembra 2021.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka u Sočiju, Rusija, 25. novembra 2021.

Susret ruskog i srpskog predsednika, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u četvrtak okončan je posle višečasovnih razgovora, a u prvom obraćanju javnosti u Srbiji Vučić je preneo, kako je rekao - lepe vesti da je za još šest meseci produženo važenje dosadašnjeg ugovora po kome Srbija plaća 270 dolara za kubik gasa.

U delu razgovora koji je bio otvoren za javnost, Putin je poručio da će biti nađeno prihvatljivo rešenje za cenu ruskog gasa za Srbiju i poželeo svom sagovorniku uspeh na izborima u proleće iduće godine, rekavši da se nada da će birači u Srbiji podržati Vučićevo opredeljenje da razvija rusko-srpske odnose. Takođe, Putin je govorio i o važnosti vojne saradnje, saradnje na međunarodnoj sceni i podršci koju Rusija daje Srbiji po pitanju Kosova:

"Što se tiče Kosova, vi znate da je pozicija Rusije prinicipijelna, da ne podleže trenutnoj političkoj situaciji. Mi podržavamo vašu poziciju kada je reč o rešenju kosovskog problema i nadam se da će se rešiti tako što će odgovarati interesima svih ljudi koji tamo žive".

Obraćajući se svom domaćinu na ruskom jeziku, Aleksandar Vučić se zahvalio Putinu za rusku podršku terirotrijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i ocenio da se odnosi Rusije i Srbije razvijaju u svim oblastima. Vučić je najavio da će ruski predsednik iduće godine posetiti Beograd i Srbiju i zahvalio se na svemu što je Srbija danas dobila od Rusije:

"Uspeli smo da, pod jedan, u narednih šest meseci dobijemo cenu gasa od neverovatnih 270 dolara. Dakle, da nam se ne menja cena. Da nam ostane potpuno ista cena. Dobili smo povećanje količine gasa za tih šest meseci, dobili smo gipkost, ovu fleksibilnost za koju sam posebno molio predsednika Putina", rekao je Vučić i dodao da je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović skakao od sreće kad je čuo koju je cenu odobrio ruski predsednik Srbiji.

Ocenjujući današnji gasni aranžman sa Rusijom, bivši diplomata Srećko Đukić je istikao da je to privremeno rešenje koje će teško preživeti po isteku narednih šest meseci. On podseća da Belorusija plaća gas 128, a Jermenija 160 dolara za kubik, ali da je teško porediti situacije te dve zemlje sa Srbijom. Ipak, i Srbija je dobila povoljnu cenu kojom Putin pomaže Vučiću na izborima:

"To je izborna cena, tu nema nikakvih diskusija. Putin je sve karte stavio na Vučića i dao mu je vetar u leđa. I on (Vučić) je sada, možemo reći na konju, imajući u vidu kakav ima režim u zemlji i kako vlada - on je sada odskočio svom konkurentu, bilo ko da se pojavi", kaže Đukić i dodaje će veruje da do izbora biti još mnogo stvari koje Vučiću neće ići u prilog.

Đukić smatra da je cena gasa vrlo brzo dogovorena i da je to bio kraći deo susreta Putina i Vučića. Glavno natezanje dvojice državnika bilo je oko Kosova s obzirom na njihovo duboko razmimoližanje oko tog pitanja, kaže Đukić u razgovoru za Glas Amerike:

"Da li se oni razumeju oko Kosova, ko šta hoće oko Kosova? Putin je opet ponovio staru rusku tezu da oni ostaju na poziciji Rezolucije 1244, a vi znate da se ta Rezolucija kod nas skoro uopšte spominje. Ponekad, kao neka poštapalica. Dakle to su različita gledanja", istakao je Đukić i podsetio da se i oko Bosne i Hercegovine rusko i srpsko gledište takođe ne poklapa:

Diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić
Diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić

"Beograd priznaje visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, a Moskva i Kina ga ne priznaju. I to je jedna diskrepanca koja mora da se prevaziđe. Pretpostavljam da je i tu bilo nekih strateških diskusija."

A posle susreta sa Vladimirom Putinom, Vučić je rekao da je razgovor iza zatvorenih vrata trajao tri sata, da je ruski predsednik imao 90 pitanja i da je oko Kosova Putin imao više pitanja Vučiću nego Vučić Putinu.

XS
SM
MD
LG