Linkovi

Milatović: Vjerujem u kompromis o budžetu koji neće ugroziti održivost javnih finansija


Ministar ekonomije Crne Gore Jakov Milatović
Ministar ekonomije Crne Gore Jakov Milatović

Ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović saopštio je u utorak da očekuje kompromis unutar parlamentarne većine oko usvajanje budžeta za narednu godinu, nakon što su dvije dominantne vladajuće koalicije predložile amandmane za koje Vlada smatra da bi dodatno opteretile državnu kasu.

Gostujući u emisiji Link Radija Crne Gore, Milatović je rekao da bi do kompromisa moglo da dođe u dijelu koji se tiče penzija i dječjih dodataka, kao da ne bi želio o tome da govori “dok ne dođe do dogovora, a sve u cilju postizanja fiskalno odgovornog budžeta".

Milatović je rekao da vjeruje da će poslanici odgovorno pristupiti kad je u pitanju program Evropa sad, te da će ga podržati u parlamentu.

"To je nešto što građani očekuju od njih, i ovaj potez premijera (Zdravko Krivokapić) ide u tom pravcu da se kroz razgovor s predstavnicima parlamentarne većine dođe do odgovarajućih rješenja", rekao je Milatović.

On je poručio da Vlada neće odustati od puta prema ključnim zadacima, navodeći da su to bolji životni standard građana, konkurentnija privreda i ubrzanje EU integracije.

"Mi smo jasno na tom putu i od tog puta se apsolutno neće odustati", rekao je Milatović.

Govoreći o predloženim amandmanima Demokratskog fronta i Demokrata, on je rekao da je vrijednost predloženih amandmana u parlamentu je oko 400 miliona eura i podsjetio da je Vlada predložila budžet sa pretpostavkom deficita za narednu godinu od 3,8 procenata.

"Uz sve ove dodatne amandmane, deficit bi bio 12-13 odsto, a to je sasvim sigurno fiskalno neodgovorno i takav budžet ne bi smio biti usvojen", rekao je Milatović.

On je izrazio optimizam da će budžet do kraja godine biti usvojen “na fiskalno odgovoran način”, te da će se pronaći “politički kompromisi koji neće ugroziti održivost naših javnih finansija".

"Ne želim da vjerujem da će bilo ko u parlamentu uskratiti građane za sve benefite koje donosi program Evropa sad", rekao je Milatović.

Vlada je budžetom, pored ostalog, predvidjela povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura, uz ukidanja doprinosa za zdravstvo i poreza na dohodak fizičkih lica na zarade do 700 eura.

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović najavio je u utorak da će ta koalicija podržati program ekonomskih reformi Evropa sad, iako ga je ocijenio “hazarderskim”.

“Mi smo dovedeni do toga da ne glasamo i birači budu nezadovoljni ili da glasamo i i dovedemo u pitanje ekonomiju. Pobijedio je (ministar finansija, Milojko) Spajić politikom nedostojnih ljudi, igrajući se položajem sirotinje u Crnoj Gori”, rekao je Radunović u parlamentu.

On je istakao da su “gradjani od nas (DF) tražili da glasamo”, ali dodao da “ne prihvataju odgovornost za to”.

“Svjesni smo toga da svaki gradjanin koji glasa DF se nada da ćemo pritisnuti dugme. Učinićemo to. Ali zato ova Vlada nema našu podršku”, rekao je Radunović.

Radunović je rekao da će ta koalicija amandmanom predložiti da minimalna zarada umjesto 450 eura bude 650 eura.

Demokrate, koje su takodje najavile podršku budžetu, podnijeli su amandmane koji bi tražili dječji dodatak za svi djecu do 18 godina, povećanje penzija i obeštećenje za majke sa najmanje troje djece.

Opozicija je ranije kritikovala predloženi program reformi nazivajući ga populističkim i “neodgovornim prema javnim finansijama”.

Premijer Zdravko Krivokapić i predstavnici Vlade danas bi trebalo da poćnu dogovore sa predstavnicima koalicija većine o predloženim amandmanima na budžet za 2022.

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je ranije da je sugerisao Vladi Crne Gore da razmotri mogućnost faznog sprovođenje programa “Evropa sad”, zbog mogućih ekonomskih rizika povezanih sa reformama.

XS
SM
MD
LG