Linkovi

Tumačenje sporazuma Beograd - Priština


Premijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Na Kosovu se različito tumače juče postignuti sporazumi između Beograda i Prištine u Briselu, a najviše pažnje posvećeno je sporazumu o Zajednici srpskih opština.

Dok jedini smatraju da taj sporazum predstavlja potpunu integraciju Srba u kosovski sistem, za druge je on značajan jer će doprineti boljem životu za sve na Kosovu, a posebno Srba.

Nakon sinoćnjeg obraćanja premijera Srbije Aleksandra Vučica koji je saopštio da je postignut sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO), stotinak građana Severne Mitrovice izašli su na ulice i slavili postignuti sporazum.

“Građani Kosovske Mitrovice su se spontano okupili da proslave i pozdrave odluku o formiranju Zajednice srpskih opština, koja je kruna svih napora Beograda da srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji omogući pre svega bolji život, sigurnost i opstanak na ovim prostorima. Svi koji su večeras pratili i gledali izjavu našeg premijera Aleksandra Vučića, videli su da osmeh na njegovom licu govori više od reči”, izjavio je sinoć gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

S druge strane Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma kaže da nema razloga za slavlje, jer sporazum o Zajednici srpskih opština po njegovim rečima predstavlja potpunu integraciju i Srba i srpskih institucija u kosovski sistem.

“Sva ova neverovatna obećanja koja se daju u izjavama, govore samo o tome da se trenutno smiri situacija I da se ne razotkrije suština problema, a to je da će Kosovo I Srbi sa Kosova konačno biti integrisani u politički sistem Kosova, to prosto drugačije ne može nego tako I to se zapravo I dogovorilo u Briselu”, kazao je Trajković

I Randjel Nojkić predsednik Srpskog pokreta obnove na Kosovu kaže da nema razloga za slavlje, ali da postoji nekakav, kako je kazao, tračak nade i da postoje mogućnosti da se ispune očekivanja Srba od buduće Zajednice srpskih opština

Ono što je sada bitno je da znamo da li će nakon ovih sporazuma doći do promene nekih zakonskih akata, odnosno Ustava, ako ne dođe do nikakve promene onda se plašim da je Priština tu bliže nekim svojim tvrdnjama nego što je Beograd”, rekao je Nojkić.

Međutim zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović za Glas Amerike kaže da trenutno neće biti promene niti zakona niti Ustava Kosova, ali da će u toku implementacije sporazuma o Zajednici srpskih opština do toga sigurno doći. On je kazao da ZSO neće biti uperena protiv bilo koga, već će to biti telo koje će stvoriti bolje uslove za život svih na Kosovu. Na pitanje da li će ZSO imati izvršna ovlašćenja, Stojanović je kazao da je to izimišljen izraz.

“Formulaciju “izvršna ovlašćenja” nećete naći nigde u bilo kakvom zakonu ili propisu, to je verovatno neka medijska kovanica koja je napravljena. Zajednica će imati ovlašćenja u oblasti obrazovanja, u oblasti zdravsta, ekonomskog razvoja, ruralnog I prostornog planiranja…niko neće moći ništa da uradi niti da promeni, a da zajednica nema uvid I saglasnost na tut emu i to je suštinska važnost”, rekao je Stojanović.

Analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaja kaze da svi građani Kosova treba da budu zadovoljni postignutim sporazumom o ZSO.

“Mislim da su tim sporazumom o Zajednici srpskih opština Srbi dobili mogućnost da se politički izražavaju, da međusobno institucionalno komuniciraju na opštinskom nivou, dobili su i institucionalnu mogućnost da brane svoje interese i pred centralnom vlašću na Kosovu. S druge strane mislim da i Albanci, ali i ostali na Kosovu ne bi trebali da se osećaju ugroženim”, rekao je Ljepaja.

Potpisivanje četiri sporazuma izmedju Beograda i Pristine, medju kojima su sporazum o Zajednici srpskih opstina, telekomunikacijama, energetici i glavnom mostu koji deli severni i južni deo Mitrovice pozdravila je i predsednica Kosova Atifete Jahjaga koja je ocenila da je to značajan doprinos jačanja ustavnog poretka i normalizacije odnosa.

XS
SM
MD
LG