Linkovi

Rama u Beogradu: Što pre priznate Kosovo, biće bolje za sve


Premijeri Albanije i Srbije, Edi Rama i Aleksandar Vučić, tokom sastanka u Beogradu
Premijeri Albanije i Srbije, Edi Rama i Aleksandar Vučić, tokom sastanka u Beogradu

Aleksandar Vučić i Edi Rama, premijeri Albanije i Srbije, sastali su se ponovo u Beogradu, ovoga puta na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma, koji se bavio odnosima dve zemlje i uticaju na stabilnost u regionu jugoistočne Evrope.

Centralni događaj drugog dana Beogradskog bezbednosnog foruma svakako je bio panel o srpsko-albanskim odnosima, gde su premijeri dve zemlje, Aleksandar Vučić i Edi Rama još jednom pokazali velike razlike u stavovima, kako o Kosovu, tako i o odnosu prema velikim silama.

Premijer Albanije je istakao da bi i na Kosovu i u Srbiji prioritet trebalo da bude da Srbi na severu i Albanci na jugu budu srećni, kao i da Srbi i Albanci zajedno mogu da urade za sebe i za region ono što su Francuzi i Nemci posle viševekovnih sukoba uradili za sebe i za Evropu. Pominjući spor oko Trepče, Rama je rekao da je ta kompanija na teritoriji Kosova i da je vlasništvo građana Kosova, bilo da su oni Srbi ili Albanci:

"Moj pogled je da što pre Srbija prizna nezavisnost Kosova, biće bolje za sve. Ali istovremeno, u potpunosti podržavam proces i otvoreno kažem da bi obe strane, i Priština i Beograd, trebalo da ga prigrle, a to je dijalog."

Kako je rekao Vučić, ima puno argumenata koje bi mogao da upotrebi i da kaže da je Priština kriva za zastoj u pregovorima, ali da to neće da učini, jer želi da Srbija posvećeno nastavi proces dijaloga u Briselu.

Takođe, on je istakao da EU povremeno vrši pritisak na Srbiju po pitanju kosovske krize i da javnost u Srbiji to vidi, i to se odražava na raspoloženje građana za evropske integracije. Prema Vučiću, Srbija i Albanija se razliku u tome što se Albanija ne suočava sa teritorijalnim problemima, ali i u različitim pozicijama i odnosu prema Rusiji:

"Kada se Edi Rama bori za veću podršku Zapada, on nema granice za to, može da kaže šta god hoće protiv Rusije i Moskve, da je potcenjuje. Ja to ne radim ni sa zapadnim silama, ni sa Rusijom, ni Kinom. I mi smo u različitim pozicijama i zato građani u Albaniji i Srbiji imaju različit odnos prema evrointegracijama."

A na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma, koji se bavio NATO-m, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je poručio da članstvo u NATO nije tema o kojoj su raspravljali državni organi Srbije, niti Alijansa očekuje takvu odluku:

"Kada je reč o vojnoj politici neutralnosti Srbije, ona svakako nije prepreka našim nastojanjima da unapređujemo partnersku saradnju sa NATO, ali i sa drugm zemljama koje to žele, na bazi zajedničkih vrednosti, uzajamnog razumevanja i obostrane koristi."

Ministar odbrane Zoran Đorđević je poručio da Srbija i pored proklamovane vojne neutralnosti želi saradnju sa svima, jer je logično da na putu prema Evropskoj uniji ima vojnu saradnju sa državama članicama.

XS
SM
MD
LG