Linkovi

Otvoren festival "Mirdita - Dobar dan", policija zaustavila radikale


Policija sprečava radikale i desničare da dođu do mesta održavanja festivala Mirdita - dobar dan, u Beogradu, 30. maja 2018. (Foto: Veljko Popović, Glas Amerike)
Policija sprečava radikale i desničare da dođu do mesta održavanja festivala Mirdita - dobar dan, u Beogradu, 30. maja 2018. (Foto: Veljko Popović, Glas Amerike)

Festival pod nazivom "Mirdita - Dobar dan", koji predstavlja kulturnu scenu Prištine u Beogradu, počeo je u sredu u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju. Peti po redu festival održan je dok su policijski kordoni blokirali okolne ulice, sprečavajući par stotina pripadnika desničarskih stranaka i udruženja, koji su protestovali zbog održavanja festivala, da priđu mestu njegovog održavanja.

Kordon policije je najpre je zaustavio oko 100 pristalica Srpske radikalne stranke, koji su pokušali da dođu do CZKD i spreče održavanje festivala, pošto su se prethodno okupili ispred Hrama svetog Save i zapalili sveće.

Pošto su pevali pesme posvećene Kosovu i "srpskim zemljama", uzvikivali "Kosovo je Srbija" i policajcima "Idite na Kosovo", radikali su u jednom trenutku nasrnuli na policijski kordon. Prvi red policajaca, koji su u redovnoj opremi stajali iza barijera, zadržao je zapreke i odbio nalet, hitro dobivši iza leđa pojačanje policajaca u opremi za razbijanje demonstracija. Ipak, osim pljuvanja pristalica radikala po policajcima i uvreda, do ozbiljnijeg incidenta nije došlo.

VIDEO: Skup pristalica radikala, policijski kordon i početak festivala Mirdita - dobar dan

Video: Radikalski protest protiv festivala Mirdita - dobar dan
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Radikali su preko megafona pozvani da se povuku i sačekaju svog lidera Vojislava Šešelja, koji se ubrzo pojavio.

Funkcioner SRS Miljan Damjanović prethodno je pozvao policajce da im se ne suprotstavljaju:

"Vi ste narodna policija. Nemojte se suprotstavljati nama koji štitimo Srbiju. Braćo policajci, ne zaboravite da su (predsednik Kosova Hašim) Tači i teroristi ubijali vaše kolege!".

Vojislav Šešelj je po dolasku na prostest uputio reči uvrede organizatorima protesta i rekao da će sve biti drugačije kada radikali dođu na vlast. Kasnije, on je najavio da će u naredna dva dana posećivati zatvor "Zabela", kako bi razgovarao sa dvojicom osuđenika za ubistvo premijera Zorana Đinđića - Milorada Ulemeka Legiju i Zvezdana Jovanovića, koje je nazvao "srpskim junacima".

Vojislav Šešelj, lider radikala, obraća se pristalicama dok ih policija sprečava da dođu do festivala Mirdita - dobar dan
Vojislav Šešelj, lider radikala, obraća se pristalicama dok ih policija sprečava da dođu do festivala Mirdita - dobar dan

"Ja ću im preneti poruku da Srbija čeka Legiju i Zvezdana da zajedno oslobađamo Kosovo. Za danas smo završili, mirno se povlačimo i odlazimo", rekao je Šešelj.

Otvaranje festivala

Sam festival je počeo uručenjem nagrade direktorki Centra za kulturnu dekontaminaciju Borki Pavićević zbog podrške festivalu. Ona je rekla da Festival predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje za koju misli da je "normalna", dok sa druge strane da "nije normalno" da neko protiv te manifestacije protestuje.

Rekla je da je ponosna što sarađuje sa Inicijativom mladih za ljudska prava (YIHR), koja realizuje Festival s kosovskom organizacijom Integra.

Koordinatorka programa u YIHR Sofija Todorović rekla je da "Mirdita, Dobar dan" predstavlja saradnju između dve kulture i da će otvoriti prostor za povezivanje umetnosti.

Policija sprečava radikale i desničare da dođu do festivala Mirdita - dobar dan
Policija sprečava radikale i desničare da dođu do festivala Mirdita - dobar dan

Predstavnik organizacije Integra Huštrim Kolići kazao je da je zabrinut pošto je mislio da će se tenzije prilikom organizacije festivala smanjiti, a to se nije desilo.

"Neki političari su protiv održavanja festivala i zbog toga je prisutno mnogo policije. Naš jedini cilj je bio da se obratimo gradđanima", kazao je i dodao da će se truditi da ovaj Festival opstane.

Čedomir Jovanović: Šešelj marginalna ličnost

Otvaranju festivala prisustvovali su brojne ličnosti iz javnog i političkog života, te predstavnici diplomatskog kora u Beogradu.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj marginalna pojava u društvu, a da ga mnogo više brine tišina koja prati festival, koja prema njegovoj oceni, nije posledica nezainteresovanosti društva, nego velike nemoći i iscrpljenosti, kao i činjenice da ni posle 30 godina "nisu svedeni računi".

"Nismo to uradili sa Bosnom i Hercegovinom, sa Hrvatskom, niti sami sa sobom. Nismo postavili pitanje zašto nam se sve to desilo", rekao je Jovanović.

XS
SM
MD
LG