Linkovi

Koliko se Srbi i Albanci poznaju?


Dve agencije, iz Beograda i Tirane predstavile istraživanje javnog mnjenja o tome koliko Srbi znaju o Albancima i obrnuto, i došli do zaključka da je nedostatak znanja jednih o drugima najveća prepreka u odnosima.

Šta se u Srbiji misli i zna o Albaniji, i šta se u Albaniji misli i zna o Srbiji - krajem oktobra dve agencije, jedna iz Beograda, druga iz Tirane radile su istraživanje javnog mnenja, a rezultati istraživanja predstavljeni su danas u Beogradu.

Građani Srbije i Albanije ne znaju mnogo jedni o drugima, nisu upoznati sa dešavanjima u drugoj zemlji i taj nedostatak znanja i komunikacije je glavna prepreka za poboljšanje odnosa, pokazalo je danas objavljeno istraživanje, koje su sproveli Ipsos stratedžik marketing iz Beograda i Albanski institut za međunarodne studije iz Tirane.

Ipak, razlike postoje – u Albaniji je većina ispitanika odnose sa Srbijom označila kao normalne, dobre ili vrlo dobre, dok se negativno izjasnilo 29 odsto.

Sa druge strane, većina u Srbiji smatra da Srbija nema dobre odnose sa Albanijom, ali se 60 odsto ispitanika izjasnilo da dve zemlje treba da poprave odnose.

"Kad bismo znali jedni o drugima više, i kad bismo razumeli šta se dešava jedni kod drugih, odnosi bi bili odlični. Tačka. I to je ono što smo mi zaključili. Naravno, ovako kad ne znamo jedni o drugima dovoljno, onda jedan dron može da nam napravi čitavu pometnju u međusobnim odnosima", kaže Srđan Bogosavljević iz agencije Ipsos stratedžik marketing.

Ambasadorka Francuske Kristin Moro je rekla da istraživanje o stavovima građana o odnosima Srbije i Albanije pokazuje da su ljudi spremni za poboljšanje odnosa i da su svesni da ne znaju dovoljno jedni o drugima. Moro je ocenila i da u Srbiji postoji rašireno uverenje o opasnosti od stvaranja velike Albanije i dodala da ona ne veruje u realnost takvog projekta.

"Ovde u Srbiji je veoma rašireno mišljenje da je stvaranje velike Albanije neposredna opasnost, nešto što će se desiti već sutra, ili prvom izglednom prilikom. Zato smatram da dve zemlje, a pre svega albanska vlada i građani, moraju da uzmu to u obzir i objasne stvari", ističe francuska ambasadorka.

Inače, istraživanje u Albaniji je pokazalo da mali broj ispitanika smatra da će se odnosi sa Srbijom u budućnosti pogoršavati, rekao je izvršni direktor Albanskog instituta za međunarodne studije Albert Rakipa i dodao da su građani Albanije optimisti po tom pitanju.

Ambasador Albanije Iljir Bočka smatra je da su Srbija i Albanija važne zemlje na Zapadnom Balkanu i podseća da su obe na putu ka članstvu u EU.

XS
SM
MD
LG