Linkovi

"Pomirenje moguće, ali ne bez suočavanja s prošlošću"


Učesnici tribine "“Istorijska kohabitacija Srba i  Albanaca u 19. i 20. veku"
Učesnici tribine "“Istorijska kohabitacija Srba i  Albanaca u 19. i 20. veku"

Na Kosovu nije teško doći do pomirenja Srba i Albanaca, jer njihovi sukobi kroz istoriju nisu bili toliko krvavi u poređenju sa drugim narodima. Međutim potrebno je suočavanje sa prošlošću, zaključeno je na tribini “Istorijska kohabitacija Srba i Albanaca u 19. i 20. veku - dobu u kojem najmanje jedni druge razumeju”, koja je održana u Severnoj Mitrovici.

Istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu Aleksandar Pavlović smatra da dimenzije srpsko-albanskog sukoba nikada nisu bile ogromne i kao primer naveo da je u najkrvavijim danima bitke između Franuza i Nemaca u Prvom svetskom ratu verovatno ubijeno više ljudi za jedan dan, nego što je stradalo ukupno u konfliktima između Srba i Albanaca, kroz čitavu istoriju.

,,Znači, mi nemamo nijedan takav sukob kakav imaju Francuzi i Nemci više vekova. Znači rat koji obuhvata kompletno obe nacije i obe nacije su stradale u milionskim ciframa. Dakle, ako govorimo o pomirenju voleo bih da znamo i da se nismo baš toliko svađali da sad treba ceo svet da nas miri ili da ne verujemo u nekakvo pomirenje. Dakle, naši konflikti postoje, naši problemi postoje, ali oni nisu imali ne znam kakve zastrašujuće dimenzije”, rekao je Pavlovi'ć

Škeljzen Gaši, politikolog i autor knjige ,,Istorija Kosova u školskim udžbenicima Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije’’ smatra da i Srbi I Albanci, preko društvenih nauka kao što je istorija, podstiču nacionalizam. Po njegovim rečima u udžbenicima se različito opisuju istorijski događaji - sa netačnim brojkama ili preuveličavanjem, ali i kako je istakao i dalje je prisutan jezik mržnje kao deo obrazovano–vaspitnog sistema.

,,Mnogo bolji su bili udžbenici tokom komunizma, od 1945. do 1989. nego udžbenici po kojima danas deca uče na Kosovu i u Srbiji. Dakle mnogo korektniji su bili udžbenici iz kojih su učili istoriju Hašim Tači i Aleksandar Vučić nego udžbenici iz kojih danas uče deca a koje su proizvele države kojima upravljaju ova dvojica”, ističe Gaši.

Istoričar Miloš Damjanović sa Filozofskog fakulteta u Sevrernoj Mitrovici kazao je da zarad relaksacije odnosa Srba i Albanaca ne treba potiskivati i zanemarivati drugu stranu.

“Treba se suočiti sa prošlošću, kakva god da je ona među nama, mi nismo jedini narodi koji imaju loša istorijska iskustva, ni jedini, ni prvi ni poslednji. Dok god se ne suočimo sa tim “nevaljalcima” sa jedne i druge strane onda ne možemo očekivati da gradimo pozitivan odnos jedni prema drugima”, kazao je Damjanović.

Oragnizator tribine Istorijska kohabitacija Srba i Albanaca u 19. i 20. Veku - dobu u kojem najmanje jedni druge razumeju bila je Nevladina organizacija Aktiv iz Severne Mitrovice koja, kako je saopšteno, teži da na ovaj način postavi okvir koji će stvoriti osnovu dijaloga o budućim odnosima Srba i Albanaca na Kosovu i otvoriti prostor za proširenje procesa dijaloga kroz uključivanje lidera u oblastima koje će obrađivati.

XS
SM
MD
LG