Linkovi

Peta titula za Đokovića u Rimu i novi rekord Masters serije


Novak Đoković sa trofejem namenjenom pobedniku turnira u Rimu (Foto: Reuters/Riccardo Antimiani)
Novak Đoković sa trofejem namenjenom pobedniku turnira u Rimu (Foto: Reuters/Riccardo Antimiani)

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je 36. titulu serije Masters 1000 u karijeri i učvrstio se na prvom mestu svetske rang-liste na kojem započinje 287. nedelju, čime je prestigao svog idola Amerikanca Pita Samprasa i preuzeo drugo mesto na večnoj listi (iza Rodžera Federera, koji je bio prvi 310 nedelja).

Đoković je u finalu Otvorenog prvenstva Italije u Rimu pobedio Argentinca Dijega Švarcmana u dva seta - 7:5 i 6:3, posle sat i 54 minuta igre, izdvojio se na prvom mestu po broju Masters trofeja u karijeri (jedan više od Španca Rafela Nadala, kojeg je Švarcman pobedio u četvrtfinalu) i stigao do 81. titule u karijeri - pete u glavnom gradu Italije.

S obzirom da je prošle godine izgubio u finalu od Nadala, Đoković će uvećati svoj bodovni saldo za 400 poena i počinje Rolan Garos sa prednošću opd 1.410 u odnosu na Španca.

Prvi reket sveta je očajno počeo meč i izgubio prva dva gema na svoj servis, ali je uspeo da se vrati od 0:3 do 4:3, propusti set loptu na 5:4 i na kraju osvoji taj set još jednim "brejkom" u 12. gemu. U drugom setu, posle dva "brejka" na startu, Đoković je preuzeo stvar u svoje ruke pri rezultatu 3:3 i osvojio 12 od poslednjih 14 poena, za peti trijumf u međusobnim duelima sa 170 cm visokim Argentincem.

Za ovu titulu, Đoković je nagrađen i čekom na 205.200 evra, dok je Švarcmanu pripalo 150.000.

XS
SM
MD
LG