Linkovi

Srbija osvojila prvi ATP kup


Tim Srbije pozira sa trofejem namenjenom pobedniku ATP kupa u Sidneju (s leva: Nikola Milojević, Viktor Troicki, Dušan Lajović, Nenad Zimonjić, Novak Đoković, Nikola Čačić) (Foto: AP/Steve Christo)
Tim Srbije pozira sa trofejem namenjenom pobedniku ATP kupa u Sidneju (s leva: Nikola Milojević, Viktor Troicki, Dušan Lajović, Nenad Zimonjić, Novak Đoković, Nikola Čačić) (Foto: AP/Steve Christo)

Teniska reprezentacija Srbije osvojila je inauguralni ATP kup, pobedom u finalu nad zvaničnim šampionima Dejvis kupa - selekcijom Španije - 2:1.

Odlučujući poen timu koju je sa klupe vodio Nenad Zimonjić doneo je dubl Novak Đoković/Viktor Troicki,koji je bio bolji od španske kombinacije Felisijano Lopes/Pablo Karenjo Busta u dva seta - 6:3 i 6:4.

Prethodno je Novak Đoković doneo izjednačenje pobedom nad Rafaelom Nadalom u drugom singlu - 6:2, 7:6 (4) i tako sačuvao stopostotan učinak u šest mečeva od početka takmičenja, baš kao i Španac Roberto Bautista Agut, koji je u prvom meču večeri pobedio Dušana Lajovića - 7:5, 6:1.

U duelu 1. i 2. na svetskoj rang-listi, Đoković je dominirao u prvom setu, a onda posle izjednačenog drugog, još jednom pokazao da je majstor "taj-brejkova". Bila je to njegova deveta uzastopna pobeda nad Nadalom na tvrdoj podlozi, a tokom te serije, Španac nije osvojio nijedan od 19 odigranih setova. Poslednji put, Nadal je trijumfovao 2013. u finalu Ju Es opena.

Pre Nadala, Đoković je u ranijim mečevima ATP kupa pobeđivao 5. na svetu Rusa Danila Medvedeva, Francuza Gaela Monfisa (9. na ATP ran g-listi), Kanađanina Denisa Šapovalova (14), Čileanca Kristijana Garina (33) i Kevina Andersona (trenutno 91, ali bivši broj 5 i dvostruki grand slem finalista).

Sledeće nedelje najbolji teniser Srbije igra u Adelejdu, a zatim počinje odbranu titule u na prvom grand slem turniru sezone u Melburnu.

Prvi ATP kup u kojem je učestvovalo 24 reprezentacije igran za nagradni fond od 15 miliona dolara. Najveći deo naradnog fonda osvojio je Đoković - 1.083.335 dolara, jedini igrač koji je dostigao sedmocifrenu nagradu. Bautista Agut osvojio je 724.350 dolara, a Nadal 620.720.

Prvi reket Srbije osvojio je i najviše poena za ATP rang-listu, 665 od potencijalno maksimalnih 750. Bautista Agut je drugi sa 305, a Lajović treći sa 265.

U dublu, dva igrača osvojila su maksimalnih 250 poena - Viktor Troicki i Pablo Karenjo Busta.

XS
SM
MD
LG