Linkovi

Sjajni Nadal bolji od umornog Novaka u finalu Rima


Zagrljaj dvojice velikih šampiona na mreži: Novak Đoković i Rafael Nadal posle finala Mastersa u Rimu (Foto: AP/Gregorio Borgia)
Zagrljaj dvojice velikih šampiona na mreži: Novak Đoković i Rafael Nadal posle finala Mastersa u Rimu (Foto: AP/Gregorio Borgia)

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da osvoji petu titulu na turniru serije Masters 1000 u Rimu, pošto je u finalu izgubio od Španca Rafela Nadala u tri seta - 6:0, 4:6 i 6:1, u meču koji je trajao skoro dva i po sata.

Đoković je od početka delovao pomalo ispražnjeno, što se moglo i očekivati pošto je u prethodne dve runde, protiv dvojice Argentinaca Huana Martina del Potra i Dijega Švarcmana na terenu proveo više od pet i po sati, a Nadal je igrao sjajno, pa se prvi put u istoriji međusobnih duela ove dvojice teniskih velikana dogodilo da jedan od njih dobije set sa nulom.

Bio je to deseti set izgubljen bez ijednog gema u karijeri za Novaka, koji je u tim situacijama čak pet puta uspevao da trijumfuje u meču.

U drugom setu, Srbin je pokazao zbog čega je u ovoj deceniji (od 2011. do danas) bez dileme najbolji igrač sveta. Podigao je nivo, uspeo da primora Nadala na neke greške, vraćao se "iz mrtvih" u sedmom (spasao tri vezane brejk lopte za Nadala) i devetom gemu (spasao još jednu brejk loptu), a onda iskoristio priliku i u desetom gemu oduzeo servis Špancu za izjednačenje.

Ispostaviće se da je presudan za konačan ishod bio prvi gem trećeg seta, kada je Novak dozvolio brejk, što je znao i on sam, jer je pošto ga je izgubio, brutalno polomio reket. Nadal je ponovo podigao nivo igre i rutinski stigao do 26. pobede nad Đokovićem u dosadašnja 54. duela.

Nadal je posle ove pobede ponovo rekorder po broju Masters titula sa ukupno 34, Đoković ima 33, ali će razlika na ATP rang-listi od sutra biti još veća u korist Srbina, koji je prošle godine ispao u polufinalu, dok je Nadal "samo" odbranio titulu.

Pobedniku je pripao ček na skoro 960 hiljada evra, finalisti 485 hiljada.

XS
SM
MD
LG