Linkovi

Đoković pozitivan na koronavirus, otkazan Adria tur


Novak Đoković u društvu Grigora Dimitrova, Dušana Lajovića, Dominika Tima i Aleksandra Zvereva, pozira sa skupljačima loptica na turniru u Beogradu (Foto: Reuters/Marko Đurica)
Novak Đoković u društvu Grigora Dimitrova, Dušana Lajovića, Dominika Tima i Aleksandra Zvereva, pozira sa skupljačima loptica na turniru u Beogradu (Foto: Reuters/Marko Đurica)

Najbolji teniser sveta Novak Đoković saopštio je da su on i njegova supruga Jelena testirani pozitivni na koronavirus.

Đoković se zajedno sa članovima porodice testirao odmah po dolasku iz Zadra, gde je učestvovao na drugom turniru Adria tura - egzibicione serije koja je vikend ranije počela u Beogradu i čiji je organizator upravo Đoković.

"Odmah po dolasku u Beograd otišli smo na testiranje. Moj i Jelenin rezultat je pozitivan. Deca su negativna. Sve što smo uradili u proteklih mesec dana radili smo čistog srca i iskrenih namera", navodi se u u pisanom saopštenju na zvaničnoj stranici prvog reketa sveta.

Adria tur je u međuvremenu otkazan, dva dana pošto je otkazano finale drugog turnira serije u Zadru, u kojem je trebalo da igraju Đoković i ruski teniser Andrej Rubljev. Razlog je bio pozitivan test bugarskog tenisera Grigora Dimitrova, objavljen tog dana, posle čega su se na Kovid 19 testirali i svi drugi teniseri i članovi njihovih timova koji su učestvovali na jednom od dva turnira - u Beogradu i Zadru. Na kraju, pored Dimitrova, od igrača su pozitivni bili hrvatski teniser Borna Ćorić, Viktor Troicki i Đoković.

Najbolji teniser sveta na udaru je kritika zbog organizacije turnira i okupljanja tenisera iz drugih zemalja u sred pandemije koronavirusa, posebno jer ni na jednom od dva održana turnira nisu upražnjavane mere društvenog distanciranja ili nošene maske. Igrači su se mogli videti kako se grle i zabavljaju u restoranima i noćnim klubovima posle mečeva.

Đoković, koji navodi da ne oseća nikakve simptome, uprkos svemu što se dogodilo, branio je organizaciju turnira, podsećajući da je turnir bio humanitarnog karaktera, sa idejom da se pomogne teniserima iz regiona, da im se omoguće uslovi da igraju, ostvare prihode i na taj način lakše prebrode ovaj težak period.

"U isto vreme, želeli smo da pošaljemo poruke solidarnosti i poštovanja, fer-pleja. Cilj je bio i da pomognemo dobrotvornim fondacijama i onima kojima je pomoć najpotrebnija, i drago mi je što se veliki broj ljudi pridružio toj inicijativi", dodaje se u saopštenju.

Đoković je istakao da je turnir organizovan u trenutku u kojem je virus oslabio, verujući da su se stekli uslovi za njegovo održavanje.

"Izuzetno mi je žao zbog svakog pojedinačnog slučaja zaraze. Pratim izjave lekara i nadam se da se broj zaraženih neće povećavati. Nadam se da se neće komplikovati bilo čija zdravstvena situacija i da će svi biti dobro. Ja ću ostati u samoizolaciji narednih 14 dana, i ponoviti test za 5 dana”, zaključio je najbolji teniser sveta.

XS
SM
MD
LG