Linkovi

Đoković preko Federera do osmog finala u Australiji


Pozdrav Novaka Đokovića i Rodžera Federera na mreži posle polufinalnog meča na "Rod Lejver areni" (Foto: AP/Andy Brownbill)
Pozdrav Novaka Đokovića i Rodžera Federera na mreži posle polufinalnog meča na "Rod Lejver areni" (Foto: AP/Andy Brownbill)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u osmo finale na prvom grand slem turniru sezone pobedom nad Švajcarcem Rodžerom Federerom u tri seta - 7:6 (1), 6:4, 6:3, posle dva sata i 18 minuta igre.

Bio je to 50. međusobni duel Đokovića i Federera, četvrti u polufinalu Australijen opena - posle 2008, 2011. i 2016. godine, a Srbin je dobio sva četiri.

Najveća borba viđena je u prvom setu koji je trajao više od sat vremena, a u kojem je Đoković po ko zna koji put pokazao da ga nikad ne možete otpisati. Federer mu je oduzeo servis već u drugom gemu, poveo 2:0, posle razmene "brejkova" u trećem i četvrtom, Švajcraca je vodio 4:1 i imao tri lopte za 5:1 na Đokovićev servis.

Međutim, trenuitno drugi reket sveta se vratio u set, a posebno impresivan bio je u devetom gemu, kada je Švajcarac servirao 1:0 u setovima, a Đoković bez izgubljenog poena smanjio na 5:4. U taj-brejku, Srbin nije ostavio nikakve šanse 38-godišnjem rekorderu po broju grand slem titula.

U drugom setu presudio je "brejk" Đokovića u 10. gemu, a u trećem je napravio jedan u šestom i stigao do šestog uazstopnog trijumfa nad Federerom u međusobnim duelima na grand slemovima, 27. ukupno (23 poraza). Poslednji put Federer je pobedio Đokovića u meču na tri dobijena seta još 2012. u vimbldonskom polufinalu.

Za osmu titulu šampiona i povratak na prvo mest svetske rang-liste, Đoković će u nedelju igrati protiv pobednika drugog polufinala u kojem se sastaju Austrijanac Dominik Tim i Nemac Aleksandar Zverev.

XS
SM
MD
LG