Linkovi

Đoković spasao dve meč lopte, pa osvojio peti Vimbldon


Novak Đoković sa vimbldonskim peharom posle istorijskog meča sa Švajcarcem Rodžerom Federerom (Foto: Reuters/Toby Melville)
Novak Đoković sa vimbldonskim peharom posle istorijskog meča sa Švajcarcem Rodžerom Federerom (Foto: Reuters/Toby Melville)

Najbolji teniser sveta Novak Đoković peti put je trijumfovao na Otvorenom prvenstvu Engleske, pošto je u finalu 133. izdanja Vimbldona pobedio Švajcarca Rodžera Federera posle velike borbe u pet setova - 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3).

Novak je do odbrane titule došao posle neverovatnog preokreta, jer je u 16. gemu petog seta spasio dve meč lopte na servis Federera, a potom i napravio "brejk", kojim je izjednačio na 8:8.

Švajcarac je oduzeo servis Đokoviću u 15. gemu i poveo sa 8:7, da bi u narednom gemu poveo sa 40:15 i stigao do dve vezane meč lopte.

Đoković je tada, po ko zna koji put, potvrdio da je mentalno najjači teniser današnjice. Osvojio je četiri poena zaredom, vratio brejk i produžio duel.

Đoković i Federer igrali su najduže finale u istoriji Vimbldona
Đoković i Federer igrali su najduže finale u istoriji Vimbldona

Imao je Federer još jednu veliku šansu da stigne do devetog trijumfa na Vimbldonu, jer je u 23. gemu, kod rezultata 11:11, imao dve brejk lopte, ali je Novak i njih spasio i stekao ogromnu psihološku prednost, koja je do izražaja
došla nešto kasnije u taj-brejku.

Treći "teniski rulet" u ovom finalu Novak je odigrao bez ijedne greške, dok Federer očigledno više nije uspevao da kontroliše nerve i sa nekoliko loše odigranih udaraca olakšao je prvom igraču sveta put do pobede.

Treba reći da je Đoković imao šansu da meč završi bez drame, jer je u šestom gemu odlučujućeg seta oduzeo protivniku servis i poveo sa 4:2, ali nije uspeo da potvrdi "brejk"i Rodžer je odmah uzvratio.

Kada se pogleda statistika, čini se da je neverovatno da je Đoković pobedio, jer je njegov protivnik bio uspešniji u gotovo svim segmentima.

Federer je imao čak 40 vinera više, a samo devet neiznuđenih grešaka više. Imao je 13 brejk šansi, naspram Novakovih osam, bio je uspešniji i posle prvog i posle drugog servisa i ukupno je osvojio 14 poena više.

Đokoviću je to 16. trijumf na grend slem turnirima i za korak se približio Rafaelu Nadalu sa 18 i Federeru, koji ima 20 titula na četiri najveća turnira.

Osvajanjem titule Đoković je odbranio i 2.000 poena, pa će i dalje imati ogromnu prednost na čelu ATP liste.

XS
SM
MD
LG