Linkovi

Đoković diskvalifikovan sa US Opena i kažnjen zbog slučajnog incidenta


novak Đoković (desno) stoji pored linijske sudije koju je nenamerno pogodio lopticom u grlo, 6. septembra 2020. (Credit: Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports)

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, diskvalifikovan je sa Otvorenog prvenstva Amerike u Njujorku u nedelju uveče zato što je nenamerno pogodio lopticom linijskog sudiju u glavu.

Incident se dogodio pri kraju prvog seta u meču osmine finala protiv Španca Pabla Karenja Buste. Đoković je kod rezultata 5:5 izgubio svoj servis gem, nakon čega je lopticu koja mu je bila u džepu bez gledanja poslao ka ogradi, ali je ina pogodila linijskog sudiju.

Pogođena žena se srušila, a kada je video šta se desilo Đoković je odmah potrčao ka njoj. Ubrzo su stigli fizioterapet i lekar.

Posle minut-dva pogođena sudija se oporavila i izašla je sa terena.

Tada su usledile konsultacije sudije meča, glavnog sudije i supervizora i odučeno je da se Đoković diskvalifikuje.

Petominutni razgovor Novaka i glavnog sudije nije ništa promenio i prvi igrač sveta je isključen sa turnira, a vrlo verovatno će biti i kažnjen.

Bez obzira što se na snimku videlo da Đoković nije imao nameru da pogodi sudiju, jer nije ni gledao gde šalje lopticu, odlučeno je da se striktno primeni pravilnik i srpski tenisiser je ostao bez šanse da se bori za 18. grend slem titulu, javio je FoNet.

Kazne

Organizatori Otvorenog prvenstva Amerike saopštili su da je Đoković zbog diskvalifikacije kažnjen oduzimanjem bodova koje je osvojio na turniru, a neće dobiti ni novčanu nagradu za plasman u osminu finala.

U skladu sa Gren slem pravilnikom, prateći radnju namernog udaranja lopte na opasan ili nesmotren način na terenu, ili udaranja lopte sa zanemarivanjem posledica, sudija US opena je odlučio da diskvalifikuje Đokovića, navodi se u saopštenju.

Novak Đoković (desno) stoji pored linijske sudije koju je nenamerno pogodio lopticom u grlo, 6. septembra 2020. (Credit: Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports)
Novak Đoković (desno) stoji pored linijske sudije koju je nenamerno pogodio lopticom u grlo, 6. septembra 2020. (Credit: Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports)

Zbog toga će on, prenosi FoNet, izgubiti sve poene zarađene na US openu i biće kažnjen oduzimanjem novčane nagrade na turniru, pored drugih novčanih kazni izrečenih u vezi sa ovim incidentom.

Sreća u nesreći za Đokovića je da je na snazi odluka ATP da se igračima računa prošlogodišnji učinak sa svih turnira, bez obzira šta urade ove godine.

To znači da mu, ipak, neće biti oduzeto 180 poena, koliko je zaradio prošle godine, kada je u odmini finala zbog povrede predao meč Stanu Vavrinki.

Za sada je izvesno da mu neće biti isplaćeno 250.000 dolara, koliko iznosi nagrada za plasman u osminu finala, a ostaje da se vidi da li će mu biti izrečene još neke kazne, između ostalog i zbog odluke da posle diskvalifikacije ne dođe na konferenciju za medije.

Đoković: Neprijatno iskustvo kao važna životna lekcija

Želim da ovo neprijatno iskustvo, diskvalifikaciju sa turnira, pretvorim u važnu životnu lekciju, kako bih nastavio da rastem i razvijam se kao čovek, ali i teniser, poručio je Novak Đoković posle diskvalifikacije na US openu.

Cela ova situacija me čini zaista tužnim i praznim. Proverio sam kako se oseća linijski sudija, i prema informacijama koje sam dobio, oseća se dobro, hvala Bogu. Njeno ime ne mogu da otkrijem zbog očuvanja njene privatnosti. Jako mi je žao što sam joj naneo takav stres. Nije bilo namerno. Bilo je pogrešno, naveo je Đoković.

Novak Đoković napušta teren nakon diskvalifikacije zbog nenamernog incidenta sa Otvorenog prvenstva Amerike, 6. septembra 2020.
Novak Đoković napušta teren nakon diskvalifikacije zbog nenamernog incidenta sa Otvorenog prvenstva Amerike, 6. septembra 2020.

Izvinjavam se organizatorima US Opena i svima u vezi sa mojim ponašanjem, poručio je Đoković i naglasio da je veoma zahvalan svom timu i porodici za snažnu podršku, a navijačima jer su uvek uz njega.

"Hvala vam i žao mi je. Bio je ovo težak dan za sve", poručio je Đoković.

XS
SM
MD
LG