Linkovi

Mitropolit Porfirije novi patrijarh SPC


Ko je novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Ko je novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve?

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za novog, 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, objavila je SPC. Zvona na hramu Svetog Save oglasila su se nekoliko minuta pre 16 sati i označila izbor novog patrijarha.

Kako je objavio RTS, mitrpolit Porfirije se našao među trojicom kandidata u najužem izboru, a kovertu sa njegovim imenom izvukao je monah Matej. U užem izboru bili su i episkop bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem.

Novi patrijarh SPC biće "ustoličen", odnosno stupiće na dužnost u petak, prenose mediji.

Sabor SPC izabrao je novog patrijarha posle nepuna četiri sata zasedanja.

Sednica Sabora počela je u podne u kripti hrama Svetog Save, posle liturgije. Sednicom je predsedavao vladika sremski Vasilije, umesto episkopa šabačkog Lavrentija koji je u utorak hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije.

Čestitku povodom izbora, Porfiriju je uputio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je na Porfriija "pao težak, ali častan zadatak da čuva jedinstvo SPC".

Novom patrijarhu čestitala je i premijerka Ana Brnabić uz poruku da "veruje da će srpski narod i crkvu voditi putem mira, zajedništva i poštovanja."

Ko je novi patrijarh Porfirije?

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije od 2014. godine bio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Rođen je 1961. godine u Bečeju, a svetovno ime mu je Prvoslav Perić. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu.

Zamonašen je u manastiru Visoki Dečani 1985. godine.

Diplomirao je na Prvoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, na postidiplomskim studijama u Atini boravio je od 1986. do 1990. godine, kada je otišao u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Skupština Srbije ga je 2005. izabrala kao predstavnika svih verskih zajednica i crkava za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a Savet RRA ga je izabrao za predsednika 2008. godine.

Vanredni je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Govori grčki i engleski, a služi se ruskim jezikom, prenosi Fonet.

Đenović: Porfirije - patrijarh po volji države

U prvoj reakciji posle izbora vladike Porfirija za patrijarha SPC, verski analitičar Draško Đenović ističe da novi patrijarh nema ni punih 60 godina, što, kako kaže, govori da može ostati na čelu srpske crkve 30, pa i 40 godina.

Prema oceni Đenovića, izbor Porfirija govori da je vlast izvršila jak pritisak na crkvu "s obzirom da znamo da je Porfirije zajedno sa Irinejom Bulovićem bio među dva glavna kandidata što se tiče države". Uz podsećanje da je Porfirije bio na čelu RRA i da je blizak premijerki Ani Brnabić, sagovornik Glasa Amerike ističe:

"Ono što važi za njega jeste da je definitivno bio blizak vlasti i to se na kraju materijalizovalo i ja verujem da će u njemu predsednik Srbije i uopšte država imati desnu ruku kada su u pitanju stavovi u vezi sa Kosovom, kao i neki drugi gorući stavovi gde je državi potrebna podrška crkve".

Draško Đenović (Foto: VOA)
Draško Đenović (Foto: VOA)

S obzirom na to da u vezi sa pitanjem Kosova predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao rešenje zagovara razgraničnje, ideju koju je Sabor SPC odbacio 2018. godine, bilo je pretpostavki da sadašnjem vrhu vlasti odgovara da budući patrijarh bude fleksibilniji u pristupu rešavanju kosovskog problema

"Porfirije je mlađi i samim tim da njemu Kosovo nije toliko značajno kao vladikama koji imaju 80 i više godina. Tako da samim tim što je mlađi mislim da je on mnogo realniji da je Kosovo praktično izgubljeno za Srbiju. Sad je samo jedino pitanje kako izaći iz toga, a da se izađe kao pobednik, iako je svima jasno da je izgubljeno. Znači kako izaći čistog obraza".

Đenović kaže da je teško pitanje šta Srpsku pravoslavnu crkvu očekuje sa Porfirijem na čelu.

"To jeste ona struja koju je vodio i do sada Irinej Bulović. Znači, od svega toga ja ne očekujem neke drastične promene u srpskoj crkvi, s obzirom da je Irinej Bulović maltene nezamenljiv deo Sinoda SPC i verujem da će se nastaviti u tom smeru".

Govoreći o samom činu izbora koji je verovatno bio brži nego što se očekivalo, Đenović ističe da je očigledno da je "uklanjanjem Lavrentija, koji je smešten u bolnicu, i s obzirom na to da ni vladika Maksim nije prisustvovao - bio olakšan posao da se izabere kandidat po volji države".

"Ili možda bolje rečeno da se izaberu kandidati, jer mislim da se ovoga puta išlo da se izaberu sva tri koja odgovaraju državi, a onda ko god da je bio izvučem apostolskim žrebom bi jednostavno vlasti svakako odgovarao".​

XS
SM
MD
LG