Linkovi

Preminuo patrijarh SPC Irinej


Patrijarh Irinej na božićnoj liturgiji u Hramu Svetog Save u Beogradu
Patrijarh Irinej na božićnoj liturgiji u Hramu Svetog Save u Beogradu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej preminuo je u 91. godini, u petak u 7 sati ujutru u vojnoj kovid bolnici "Karaburma", objavljeno je na zvaničnoj stranici SPC. Vlada Srbije donela je odluku na sednici da se u zemlji proglasi trodnevna žalost, od 20. do 22. novembra.

Srpska pravoslavna crkva je objavila da će telo patrijarha Irineja biti izloženo u subotu, 21. novembra u Sabornoj crkvi tokom liturgije, a potom premešteno u Hram Svetog Save gde će vernici moći da se oproste sa njim.

Sahrana patrijarha biće u nedelju 22. novembra u Hramu Svetog Save, gde će u 9 ujutru početi liturgija. Patrijarh Irinej biće sahranjen u kripti hrama.

Epidemiolog i član Kriznog štagba Predrag Kon ocenio je da su, zbog epidemiološke situacije, ispraćaj i sahrana patrijarha veliki rizik i da su takvi skupovi epidemiološki neprihvatljivi, ali da ih niko ne može zabraniti.

On je, gostujući na RTS-u, apelovao na građane koji prisustvuju ispraćaju i sahrani da nose masku, vode računa o distanci i pokušaju da izbegnu zaražavanje.

Patrijarh Irinej bio je hospitalizovan 4. novembra zbog koronavirusa.

Njegovo zdravstveno stanje je variralo, a u četvrtak popodne su pojedini mediji preneli da je preminuo, što je SPC demantovala saopštenjem da je stanje patrijarha "kompleksno,ali stabilno".

Nešto kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je "patrijarh u teškom stanju i da je intubiran".

Predsednik je prvi u petak objavio vest o smrti patrijarha na Instagramu, uz poruku: "Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze...".

Izrazi saučeščća

Saučešće Sinodu SPC povodom smrti patrijarha uputili su članovi predsednik Srbije, predsednik Skupštine, predsednica i članovi Vlade Srbije, vlasti u Beogradu i diplomatskog kora.

Saučešća su uputili i predstavnici drugih verskih zajednica.

Telegram saučešča predsedniku Srbije povodom smrti patrijarha uputio je i ruski predsednik Vladimir Putin, saopšteno je iz kabineta Aleksandra Vučića."Molim da prenesete reči iskrenog saosećanja i podrške sveštenicima SPC i čitavom bratskom srpskom narodu", naveo je Putin u telegramu.

Patrijarh Irinej i predsednik Rusije Vladimir Putin u Hramu Svetog Save u Beogradu, januara 2019.
Patrijarh Irinej i predsednik Rusije Vladimir Putin u Hramu Svetog Save u Beogradu, januara 2019.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je saučešće građanima Srbije zbog smrti patrijarha Irineja.

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri uputio je izraze saučešća u poruci na Tviteru.

Na Tviteru je saučešće izjavila i kineska ambasadorka u Srbiji Čen Bo.

Saučešće Sinodu SPC uputila je i opoziciona stranka Slobode i pravde, kao i opozicioni pokret Dveri, Narodna stranka, lideri DS i SDS.

Saučešće su izjavili i član predsedništva BiH Milorad Dodik i princ Aleksandar Karađorđević.

Saučešće povodom smrti patrijarha Sinodu SPC, monaštvu i vernicima uputio je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, prenosi Fonet.

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić napisao je na Tviteru da je "sa velikom tugom primio vest o smrti patrijarha".

Kako se bira novi patrijarh?

SPC je objavila da je na sednici Sinoda u petak doneta odluka da patrijaršijske dužnosti do izbora novog patrijarha preuzme mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da patrijarh može biti svako ko je "eparhijski episkop najmanje pet godina", a procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i episkopi u Srbiji i u svetu.

Izbor se sprovodi tokom "Izbornog sabora", za čiji rad je potrebno učešće najmanje dve trećine članova Sabora, prenosi Fonet. Tada se oni zaklinju da će voditi računa samo o dobru i interesu Crkve, naroda i otadžbine, te da će glasati za najboljeg.

Potom se glasa tajno, listićima, a svaki od trojice kandidata - koji je, potom, kandidat za novog patrijarha - mora dobiti više od polovine glasova, zbog čega postoje najmanje dva kruga glasanja.

Kada se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na biranje žrebom, odnosno "apostolskim načinom".

Članovi Sabora iz Saborske sale prelaze u patrijaršijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog - na službu "Priziva Svetog Duha za izbor novog patrijarha", koju služi najstariji arhijerej.

Tokom te službe, tri imena stavljaju se u zasebne koverte, a one u Jevanđelje.

U tačno određenom delu službe, jedan od monaha, izabran od Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog patrijarha.


XS
SM
MD
LG