Linkovi

Patrijarh Irinej sahranjen u kripti hrama Svetog Save


Sveštenici na opelu patrijaru Irineju u hramu Svetog Save
Sveštenici na opelu patrijaru Irineju u hramu Svetog Save

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej sahranjen je u nedelju u kripti hrama Svetog Save u Beogradu. Liturgiju i opelo služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a održani su govori i drugih predstavnika SPC, Moskovske patrijaršije i države. Telo patrijarha spušteno je u kriptu hrama, a kovčeg su do tamo preneti gardisti Vojske Srbije. U Srbiji je na snazi trodnevna žalost.

Samom činu sahrane prisustvovali su najviši crkveni i državni zvaničnici, ali vernici nisu mogli da uđu u kriptu, s obzirom na to da je reč o malom prostoru.

SPC je apelovala na građane da, zbog epidemiološke situacije, ne prave gužvu u hramu Svetog Save, već da tokom liturgije prođu pored odra, odaju poštu patrijarhu i izađu iz hrama. Građani su ulazili u manjim grupama i kratko se zadržavali, a stajali su i ispred hrama Svetog Save.

Sahrani patrijarha prisustvovali su presdstavnici crkve, predsednik Srbije, članovi Vlade Srbije, predsednik Skupštine Srbije, član Predsedništva BiH.

"Irinej bio čovek mira"

Episkop bački Irinej je u govoru tokom liturgije rekao da su za "patrijarha Irineja tvrdili da nije dovoljno savremen, da je veoma rigidan, da prikazuje netrpeljivost, koju pripisuju i Crkvi, a neki i da je previše popustljiv, spreman na "trule kompromise".

"A ništa od toga nije istina, zato što je patrijarh naš Irinej bio čovek mira", kazao je episkop bački nad odrom patrijarha, prenosi Fonet.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je služio liturgiju i opelo preminulom patrijarhu, podsetio je da je patrijarh Irinej bio bolestan 2010. kada je izabran i da je zato "molio da ga ne biraju" i da je njegova smrt, kao i smrt mitropolita Amfilohija, veliki gubitak za crkvu i narod.

Poruku saučešća patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila pročitao je mitropolit volokalamski Ilarion.

"Poslednja, ali nažalost, neostvarena želja bila je da sa mnom osveti hram Svetog Save u Beogradu, a završetak unutrašnjeg uređenja ovog veličanstvenoga hrama nesumljivo će ući u njegove zasluge", poručio je patrijarh moskovski.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odaje poslednju poštu patrijarhu Irineju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odaje poslednju poštu patrijarhu Irineju

Vučić: Beskrajno sam voleo Irineja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednji je govorio nakon opela preminulom patrijarhu.

“Irinej je bio veliki patrijarh, pomirio je crkvu u Americi, ojačao crkvu, uspostavio dijalog sa Vatikanom i ubedio papu Franju da Stepinac nije svetac, ostaju iza njega crkve, narodne kuhinje, završio je hram Svetog Save”, kazao je predsednik. “Voleo je beskrajno Rusiju, patrijarha Kirila, predsedniku Putinu bio zahvalan na podršci ovog hrama. Ali, nikada nije bio protiv nekog drugog sa Zapada, bio ubeđen da mogu da primene stav prema našem narod I da možemo zajedno da gradimo mir”.

Vučić je rekao da je Irinejeva glavna briga bila Kosovo i Metohija i da mu je “srpstvo bilo na prvom mestu”.

Predsednik se obratio i u ličnom tonu i rekao da “ne može da govori samo o odnosu predsednika sa patrijarhom.”

“Beskrajno sam voleo patrijarha Irineja, voleo je i pazio moju decu koliko i ja. Samo hoću ljudima da kažem, na dan kada je otišao u bolnicu, pozvao me i rekao “moram li Aleksandre da idem u bolnicu, slušao sam te na televiziji kada si rekao koliko je bolesnih, zašto ja da zauzimam nečiju postelju”. Kada smo se drugi put čuli, pitao je da li je sve u redu u zemlji i rasejanju. Treći put kada smo se čuli reao mi je “ne brini, sa mnom će biti sve u redu, ali oko Srpske i oko Kosova vidi da bude sve u redu”. Više nismo razgovarali”, ispričao je predsednik.

Na sahrani je govorio i član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je skup povodom smrti poglavara SPC odražava njegovu želju da se srpski narod okupi i drži zajedno i u volji i nevolji.

"Mogu reći da je naš patrijarh imao snagu i moć da nas sabere i uvek drži zajedno, kako nas u Republici Srpskoj, tako nas iz Republike Srpske sa narodom u domovini Srbiji i gde god da živi", poručio je Dodik, prenosi Fonet.

"Odlazak na Amfilohijevu sahranu zbog dužnosti"

Patrijarh je preminuo u petak u 91. godini od posledica koronavirusa u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu.

Hospitalizovan je 4. novembra, a 1. novembra je u Podgorici služio opelo mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, za kojeg je takođe rečeno da je preminuo zbog posledica koronavirusa.

Protojerej-stavrofor Vladimir Vukašinović ocenio je za RTS da je patrijarh Irinej, bez obzira na epidemiološki rizik, otišao u Podgoricu na sahranu mitrpolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju po svojoj arhipastirskoj dužnosti.

"Na pitanje zašto je patrijarh Irinej išao na sahranu mitropolita Amfilohija uprkos zdravstvenom riziku, mnogi odgovaraju tako što pominju kakva bi bila reakcija da nije otišao i slično, ali to je bespredmetno, jer je on tamo otišao po svojoj arhipastirskoj dužnosti", rekao je Vukašinović, prenosi Fonet.

On je objasio da patrijarh nije išao u Podgoricu zbog političke obaveze ili taktike i dodao da se u medijima govovi o žrtvi lekara, ali da oni nisu jedina služba koja mora da pomaže ljudima, da su to i sveštenici.

Do izbora novog patrijarha SPC, tu dužnost će obavljati mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da patrijarh može biti svako ko je "eparhijski episkop najmanje pet godina", a procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i episkopi u Srbiji i u svetu.


XS
SM
MD
LG