Linkovi

Sednica Skupštine: Opozicija dala rok vlasti da ispuni zahteve protesta protiv nasilja


Opozicija drži plakate sa fotografijom sa Tvitera Ane Brnabić i pitanjem "Šta je smešno" na posebnoj sednici Skupštine Srbije (FoNet)
Opozicija drži plakate sa fotografijom sa Tvitera Ane Brnabić i pitanjem "Šta je smešno" na posebnoj sednici Skupštine Srbije (FoNet)

BEOGRAD - U Skupštini Srbije završena je posebna sednica na čijem su dnevnom redu četiri tačke - zahtevi građana i dela opozicije koji su protestovali posle dva masovna ubistva početkom maja. Nastavak zasedanja je najavljen za petak u 10h. Pojedini predstavnici opozicije su pozvali vlast da do petka u 18h ispuni zahteve protesta protiv nasilja. Sednici prisustvuje i premijerka Ana Brnabić, koja je predstavila izveštaj o bezbednosti posle dve tragedije i optužila deo opozicije da u tragedijama traži političku korist.

Sednica je počela minutom ćutanja žrtve masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje. U dva odvojena masakra, za manje od 48 sati, ubijeno je 18 osoba, a ranjeno 20.

Na dnevnom redu Skupštine je izveštaj Vlade o bezbednosnoj situaciji nakon dva masovna ubistva, kao i izveštaj o nadzoru programa komercijalnih medija, sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja. Poslanici će se izjasniti i o predlogu za izglasavanje nepoverenja ministru policije Bratislavu Gašiću, koji je podneo 61 poslanik opozicije. Razmatraće se i zahtev za formiranje Anketnog odbora za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava, utvrđivanje propusta nadležnih i odgovornosti.

​Tokom govora premijerke, pojedini poslanici opozicije ustali su i držali odštampanu fotografiju sa Tvitera Ane Brnabić sa natpisom "šta je smešno".

Fotografiju je prvobitno objavila premijerka na Tviteru prošlog petka, dok su građani blokirali Gazelu zahtevajući da se prekine sa promocijom nasilja u javnosti.

Opozicija: Odgovornost vlasti za tragedije

U uvodnom obraćanju, šef poslaničkog kluba Ne davimo Beograd Radomir Lazović je izrazio saučešće porodicama žrtava i poručio da treba da se zaustavi nasilje i "trovanje agresijom sa medija sa nacionalnom frekvencijom, posebno TV Pink i Hepi".

On je kritikovao premijerku jer je dan posle masovnog ubistva u školi, bez da je sprovedena istraga o tome šta se desilo, rekla da "sistem nije zakazao".

Lazović je rekao da će "sve ostati isto ako se vlast bude pitala" i pozvao građane na novi protest ispred Skupštine u petak u 18h.

Zamenik predsednika poslaničke grupe Moramo-Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je da vlasti imaju rok do petka u 18 sati da ispune zahteve građana i dela opozicije koji su protestovali.

"Da li vi stvarno mislte da će narod da gleda beskonačne sednice Skupštine na kojima se ispostavljaju izveštaji da je sve u redu sa REM-om, da je ovde u zemlji sve u redu, dok zemljom teku potoci krvi", kaže Jovanović.

On je pitao ministra policije "koliko košta njegova fotelja" i konstatovao da u svakoj "normalnoj zemlji ministar policije podnosi ostavku".

Blokada Gazele u Beogradu.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Srđan Milivojević iz Demokratskestranke pitao je predsednika Skupštine Vladimira Orlića i premijerku Anu Brnabić "da li su čuli zahteve probuđene Srbije" da budu smenjeni Gašić i direktor BIA-e Aleksandar Vulin, kao i da se oduzmu televizijama Pink i Hepi frekvencije i da se smeni REM.

"Mi nismo došli da se cenjkamo unedogled. Imate rok do sutra u 18h da ispunite zahteve građana...Ako ne želite da čujete ove zahteve, oni će biti pretočeni u jedan zahtev, a svi znaju šta je to", rekao je Milivojević.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je da je vlast odgovorna za masakre koji su se dogodili i pitao šta je urađeno da se oni spreče.

"Šta ste uradili od zloćina u Velikoj Ivanči kada je 2013. godine 13-oro ljudi izgubilo živote? Šta ste uradili od jula 2016. u Žitištu, kada je čovek ubio petoro ljudi? Šta se uradili kada je 2019. godine upao čovek u školu u Velikoj Plani, kada je držao decu kao taoce, pukom srećom niko nije sradao. Šta ste uradili po pitanju Aleksinog zakona? 11 godina vladate u Srbiji, gde vam je odgovornost? ", pitao je Aleksić.

Drugi protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Šefica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić pokazala je naslovnu stranu Informera u kojoj se opozicioni lideri optužuju za silovanje dece i ubistvo predsednika Srbije, dve nedelje posle tragedija.

Ona je takođe pitala da zbog čega je zataškan krivični dosije ubice iz sela Dubona i Malo Orašje, iz 2020. godine.

"Pitam Više javno tužilaštvo ko je je naložio da tužiteljka Nataša Dubak arhivira predmet ubice koji je tada napao policajca? Te odgovore dugujete roditeljima ubijenih i celoj Srbiji", rekla je Tepić.

Saučešće porodicama žrtava uputili su i poslanici Dveri, Zavetnika, koalicije NADA - čija je predstavnica takođe govorila o nasilju i femicidu i ocenila da je Srbija "sve manje bezbedno mesto, posebno za najmlađe".

Aleksandar Mirković, iz poslaničkog kluba SNS, upitao je "kada će se prestati sa pretnjama ubistvom predsednika Vučića".

"Šta je sa Jovom Bakićem koji je poručio da naprednjake “treba juriti po ulicama na televiziji Nova S”, upitao je Mirković i dodao da je na "televiziji N1 advokat Borivoje Borović rekao da to što Vučić radi sa mitingom nije dobro, jer je isto tako Nikolaje Čaušesku tako organizovao miting i to mu je došlo glave".

On je pozvao opoziciju da se založi i za gašenje televizija Nova S i N1 zbog "govora mržnje".

Brnabić optužila opoziciju za zloupotrebu tragedije

Premijerka Ana Brnabić je na početku izjavila saučešće porodicama stradalih u dva masovna ubistva, a potom je predstavila izveštaj o nacionalnoj bezbednosti posle dve tragedije.

Ona je istakla da nije vreme za političke podele i istakla da se "borba protiv nasilja vodi u Skupštini, a ne na Gazeli".

Podnoseći izveštaj, ona je rekla da u Beogradu ima 327 škola i da je do 3. maja bilo angažovano 140 školskih policajaca koji su pokrivali 205 škola, za koje je procenjeno da su bezbednosno ugrožene, prenosi FoNet. Posle 3. maja, kaže Brnabić, policiji je naređeno da stupi u kontakt sa direktorima škola i da se uradi revizija procene bezbednosti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić na posebnoj sednici Skupštine Srbije (FoNet)
Premijerka Srbije Ana Brnabić na posebnoj sednici Skupštine Srbije (FoNet)

Premijerka je istakla da je u akciji vraćanja nelegalnog oružja do danas predato 26.339 komada oružja, odnosno 21.059 komada oružja, 5.280 minsko-eksplozivnih sredstava i više od milion komada municije.

Ona je istakla da se radi na izmeni svih zakona koji se odnose na sprovođenje mera koje je Vlada usvojila posle tragičnih događaja i izmeni zakona koji treba da vode ka smenjenju nasilja. Između ostalog, kako kaže, radi se i na snižavanju starosne granice sa 14 na 12 godina za krivično-pravnu odgovornost maloletnika.

Brnabić je rekla da se od 8. maja na teritoriji Beograda sprovodi akcija "Salus" od 8:00 do 22:00 i da se tada radi opservacija kritičnih mesta u i oko školskih objekata.

U polemici sa poslanicima opozicije, Brnabić je ocenila da su "sramota političke podele povodom tragedija" i da se nigde u svetu nije desilo da se tragedija iskoristi za političke proteste, javlja FoNet.

"Ovo prevazilazi politiku, ovo je tema koju ne treba da politizujemo", rekla je Brnabić na sednici Skupštine Srbije, ističući da se nikad nigde u svetu nije desilo da se, posle nekog masovnog zločina, optužuje vlast i da tri sata nakon tog događaja "izađe neki političar i kaže predsedniku 'ti si kriv'".

Brnabić je, podsećajući na velike zločine i masovna ubistva u Srbiji od 2002. godine - u Leskovcu, Jabukovcu i Maloj Ivanči, ukazala da nijedna partija ili pokret nije zloupotrebljavala te tragedije i rekla da je za zločin kriv neki političar ili stranka.

"Toliko je to nemoralno, neljudski", naglasila je Brnabić, ocenivši da deo opozicije u tragediji traži "politički ćar".

XS
SM
MD
LG