Linkovi

Skupština CG: Većina osuđuje agresiju Rusije, DF neće podržati rezoluciju o agresiji Rusije


ARHIVA: Skupština Crne Gore (rtcg.me)

Skupština Crne Gore završila je u srijedu raspravu o Predlog rezolucije povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i najavila da će se naknadno izjasniti o tom dokumentu. Većina poslanika je, tokom današnje rasprave, saoptila da osuđuju agresiju Rusije prema Ukrajini, dok su iz Demokratskog fronta najavili da Prijedlog rezolucije neće podržati.

U Prijedlogu rezolucije se navodi da Skupština Crne Gore najoštrije osuđuje otvoreni čin agresije i vojne intervencije koju su preduzele oružane snage Ruske Federacije prema Ukrajini, kao nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, kazala je, u ime predlagača, da očekuje da će rezoluciju podržati više od 41 poslanika.

Time će se, kako je navela, "jasno pokazati ko će se staviti na stranu agresora, a ko na stranu žrtve".

Poslanik DF-a Andrija Mandić kazao je da Demokratski front neće podržati ovu rezoluciju.

"Žele da naprave dječiju zamku gdje će mentori iz stranih ambasada da stavljaju štrikove ko je za EU, a ko nije. Mi im poručujemo da mogu da udaraju štrikove koliko hoće, mi nećemo glasati za ovu rezoluciju" kazao je Mandić i dodao da je Frontu "žao naroda Ukrajine i da poštuju teritorijalni integritet zemlje".

"Oni koji danas predlažu ovu Rezoluciju, to isto su mogli da učine kada je njihova država bila napadnuta, pa da svi budu isti. Mi podržavamo teritorijalni integritet svake države, ali ja ne znam odakle vama pravo da prednjačite na prvoj liniji NATO saveza i da osudite ono što nijesu osudili ostali parlamenti", rekao je Mandić.

Prema njegovim riječima "svi znaju ko će biti pobjednik u ratu između Ukrajine i Rusije".

"Svijet neće biti isti nakon ovoga, jer kad se završi specijalna vojna operacija u Ukrajini, stići će nas sve ovo što sada radimo", kazao je Mandić, dodajući da "Crna Gora ne bi postojala kao država da je preko 100 godina nije podržavala Rusija".

Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković kazao je da "rezolucija nije političko, već moralno pitanje i civilizacijsko pitanje odnosa prema agresoru".

"Ovo je moralno pitanje prema agresoru, odnosno Ruskoj Federaciji. Udar na Ukrajinu je udar na evropske vrijednosti i demokratiju. Onaj ko ne osuđuje akt Ruske Federacije i ko ne podržava Rezoluciju, ne može biti dio ni evropskih integracija ni dio evropskog sistema.Kada jednoj naciji, ili državi pokušate da oduzmete pravo na samoopredjeljenje i odabir budućnosti i time opravdavate vojnu intervenciju, to dovoljno govori o demokratiji koja je trenutno na snazi u Rusiji i o onima koji neće podržati ovakvu rezoluciju", naveo je Živković.

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović kazao je da je važno potpisati ovu Rezoluciju kako bi Crnu Goru vidjeli u evropskoj zajednici.

"Još devedesetih godina NATO je dao riječ da se neće širiti prema Istoku. Međutim, sve ono što se dešava u posljednje vrijeme natjeralo je Rusiju da odgovori na ovaj način. Rusi su to uradili pod izgovorom da se radi o denacifikaciji, ali kao građanin i čovjek moram reći da u potpunosti podržavam sve one koji traže da se zaustavi sukob u Ukrajini", naveo je Ivanović.

Ivanović, takođe, kaže da "ne vidi veliku iskrenost NATO-a i evropskih zemalja u zaustavljanju rata u Ukrajini".

"Neko reče da ova rezolucija nije značajna. Možda nije od značaja za velike sile, Rusiju i Ukrajinu, ali možda je značajna za Crnu Goru i njene građane. Sada se od nas gleda velikim očima i očekuje svaki detalj. Moramo neke stvari sagledati realno, ali biti svjestan da se to od nas traži i ovo je jedna od stvari koju moramo završiti da bi pokazali želju za ulazak u EU", poručio je Ivanović.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao je da "onaj koji ne želi da uskladi svoju politiku sa politikom EU, ne može ni biti dio EU".

"Naš cilj je godinama poznat, evropeizacija i modernizacija. Na suverenom putu naše zemlje, važno je podržati ovu Rezoluciju", kazao je Bogdanović.

U Predlogu rezolucije je navedeno da "Skupština apeluje na organe vlasti Ruske Federacije da hitno zaustavi vojna dejstva i prekine akt agresije kojim se direktno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uništavaju vojni i civilni objekti i ugrožavaju životi miliona Ijudi, uglavnom civila".

Takođe, pozivaju se Ujedinjene nacije, OEBS, druge međunarodne organizacije, ostale države, a naročito članice EU i NATO da "iskoriste sva moguća diplomatska, politička i ekonomska sredstva u cilju odvraćanja Ruske Federacije od daljeg nastavka agresivnih dejstava na teritoriji Ukrajine".

"Skupština Crne Gore iskazuje najdublje saosjećanje sa narodom Ukrajine koji se trenutno suočava sa najvećim izazovima i patnjama od završetka Drugog svjetskog rata i poziva građane, državne strukture i društvene organizacije da iskažu solidamost i pruže svaki mogući oblik humanitame pomoći", piše u tom dokumentu.

XS
SM
MD
LG