Linkovi

U Crnoj Gori smešteno 8.400 izbjeglica iz Ukrajine


ARHIVA - Ukrajinske izbjeglice na graničnom prelazu u Poljskoj, 10. april 2022.(AP Photo/Sergei Grits)
ARHIVA - Ukrajinske izbjeglice na graničnom prelazu u Poljskoj, 10. april 2022.(AP Photo/Sergei Grits)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da je od početka ruske agresije više od 27.000 ljudi izbjeglo iz Ukrajine ušlo u Crnu Goru, i poručio da će Crna Gora ostati sigurno utočište za sve prognane Ukrajince.

Đukanović je, povodom Svjetskog dana izbjeglica, saopštio na Tviteru kako je više od 27.000 lica iz Ukrajina ušlo u Crnu Goru od početka ruske agresije, kao i da je skoro 4.000 zatražilo privremenu zaštitu.

“Crna Gora će ostati sigurno utočište za sve prognane Ukrajince, u nadi da će patnje ukrajinskog naroda što prije nestati", napisao je Đukanović.

On je naveo da je u posljednjoj deceniji broj prognanih i prinudno raseljenih udvostručen, a interno raseljenih utrostručen.

"Čini se da svijet grabi ka humanitarnom sunovratu. Krajnji je momenat za podjelu tereta i odgovornosti i održiva rješenja", rekao je Đukanović.

Za prijem izbjeglica nije neophodno bit velika i bogata, već zemlja velikog srca, što je Crna Gora godinama pokazivala i dokazivala”, kazala je potpredsjednica Vlade Crne Gore i ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Ona je, na prijemu povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, podsjetila da je “u jednom trenutku svaki peti stanovnik Crne Gore imao status izbjeglice”. Marović , takođe, navodi da i sada, od početka ruske agresije, Crna Gora dokazuje da je zemlja otovenih vrata.

Od 24. februara, od kada je počela agresija Rusije na Ukrajinu, Crna Gora je otvorila svoja vrata za sve državljane Ukrajine, a kroz teritoriju Crne Gore ukupno ih je prošlo 24.000, dok je 8.400 ovdje našlo svoje privremeno utočište”, kazala je Marović.

Komentarišući taj podatak ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, kaže da “možda za neke veće zemlje to i nijesu neke brojke”, ali ukazuje da kada se to uporedi sa brojem stanovnika Crne Gore “dolazimo do podatka da je to preko jedan odsto njene populacije”.

Otpravnica poslova Ukrajine u Crnoj Gori Natalija Fijalka kaže da su, “od početka ruske agresije milioni žena i djece morali da napuste Ukrajinu”, ističući da pomoć i podrška nijesu izostali.

Hiljade ukrajinskih izbjeglica u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

“Pamteći žalosna dešavanja prethodnih ratnih perioda u regionu Crnogorci su ponovo pokazali da su topao i osjećajan narod. Crnogorci su otvorili svoja srca i svoje domove mom narodu, a Vlada Crne Gore je dala sve od sebe da se Ukrajinci u pravnom smislu osjećaju kao kod kuće”, kazala je Fijalka.

Rezidentni koordinator sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piter Lundberg navodi da “niko nije izbjeglica po sopstvenom izboru”, te da svaka osoba koja je prisiljena da bježi imam pravo na sigurnost i zaštitu. On , takođe, naglašava da je “Crna Gora opravdano stekla ugled i reputaciju zbog poštovanja humanitarnih principa i vrijednosti “.

Sa izazovom prihvata izbjeglica iz Ukrajine uspješno se suočava i Francuska” kazao je ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije objašnjavajući da u toj zemlji trenutno ima oko 100 000 izbjeglica iz Ukrajine.

“U 2022. oružani sukobi, nasilje, kršenje ljudskih prava i klimatske promjene dovele su do raseljavanja više od stotinu miliona ljudi”, rekao je šef UNHCR-a u Crnoj Goril Žan-Iv Bušardi na obilježavanju Svjetskog dana izbjeglica u Podgorici.

To je jedan odsto globalne svjetske populacije, skoro polovina izbjeglica u svijetu su djeca”, upozorava on.

XS
SM
MD
LG