Linkovi

NATO: Rusija "najznačajnija i direktna pretnja"


Američki predsednik Džo Bajden, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i španski premijer Pedro Sančez na samitu u Madridu (Foto: Bertrand Guay, Pool via AP)
Američki predsednik Džo Bajden, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i španski premijer Pedro Sančez na samitu u Madridu (Foto: Bertrand Guay, Pool via AP)

NATO je proglasio Rusiju "najznačajnijom i direktnom pretnjom" po mir i bezbednosti članica alijanse i obećao da će osnažiti podršku Ukrajini.

Rusija, koja je prethodno označena strateškim partnerom NATO-a, u novom strateškom konceptu je nazvana glavnom pretnjom alijanse. NATO je optužio Rusiju da koristi"prinudu, prevrat, agresiju i pripajanje" da bi proširila svoj uticaj.

"NATO ne želi sukob i ne predstavlja pretnju po Rusku Federaciju. Nastavićemo da odgovaramo na ruske pretnje i neprijateljske akcije jedinstveno i odgovorno", navodi se u dokumentu.

Ruska invazija na Ukrajinu je "direktna pretnja po naš zapadni način života", rekao je belgijski premijer Aleksandar De Kru, pozivajući se na šire posledice rata, kao što je rast cena energije i hrane.

NATO je takođe obećao da će "povećati političku i praktičnu podršku" Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije. Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kritikovao je NATO zato što nije još više podržao njegovu zemlju, a zatražio je i više oružja da porazi ruske snage.

Ruska invazija na susednu zemlju primorala je NATO da u istočnoj Evropi rasporedi najviše trupa i oružja od Hladnog rata, te podstakla Finsku i Švedsku da odustanu od dugogodišnjeg neutralnog statusa i pridruže se alijansi, podseća agencija Asošijeted pres.

"Rat predsednika (Vladimira) Putina srušio je mir u Evropi i doveo do najveće bezbednosne krize u Evropi od Drugog svetskog rata", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Šaljemo snažnu poruku Putinu: Nećeš pobediti", rekao je španski premijer Pedro Sančez.

Alijansa je obećala veću podršku za Ukrajinu, koja je od NATO članica već dobila vojnu i civilnu pomoć vrednu više milijardi dolara. Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će Kijev i dalje biti snabdevan oružjem.

"Poruka je: Nastavićemo to da radimo - i to intenzivno - koliko god bude potrebno da bi omogućili Ukrajini da se odbrani", istakao je Šolc.

Međutim, Zelenski je istakao da se politika otvorenih vrata za nove članice, po svemu sudeći, ne odnosi na njegovu zemlju.

"Politika otvorenih vrata NATO-a ne bi trebalo da podseća na stare prolaze u Kijevskom metrou, koji su otvoreni ali se zatvaraju kada im se približite dok ne platite. Zar Ukrajina nije platila dovoljno?, upitao je Zelenski lidere 30 članica NATO-a na samitu u Madridu.

Zatražio je modernije artiljerijske sisteme i drugo oružje i upozorio lidere da ili obezbede Ukrajini pomoć koja joj je potrebna da porazi Rusiiju ili "se suoči sa dugim ratom između Rusije i vas".

"Pitanje je ko je sledeći? Moldavija? Ili baltičke zemlje? Ili Poljska? Odgovor je: sve one. Odvraćamo Rusiju da bi je sprečili da uništi nas i vas", naglasio je ukrajinski predsednik.

Priznao je da su mali izgledi za skoro članstvo Ukrajine u NATO, koji dozvoljava svojim članicama da naoružavaju Kijev, bez izazivanja direktnog konflikta sa nuklearno naoružanom Rusijom.

Prema NATO ugovoru, napad na bilo koju članicu smatrao bi se napadom na sve i izazvao bi vojni odgovor cele alijanse.

Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će na samitu u Madridu biti poslata "nepogrešiva poruka da je NATO snažan i ujedinjen".

"Jačamo napore. Dokazujemo da je NATO sada potrebniji nego ikada ranije", poručio je Bajden. Takođe je najavio veliko povećanje američkog vojnog prisustva u Evropi, uključujući i stalnu američku bazu u Poljskoj, još dva ratna razarača u Španiji i dve dodatne eskadrile borbenih aviona F35 u Velikoj Britaniji.

Rat u Ukrajini je doveo do najvećeg pojačanja NATO snaga u istočnoj Evropi, a lideri na samitu su usaglasili povećanje snaga za brzo reagovanje, sa 40.000 na 300.000 trupa, do naredne godine. Stoltenberg je ocenio da je to deo "najveće izmene kolektivne odbrane od kraja Hladnog rata".

Samit je otvoren sa jednim rešenim problemom - nakon što je Turska u utorak pristala da odustane od protivljenja članstvu Švedske i Finske, dvema zemljama u sredu je upućena formalna pozivnica.

Ratifikacija protokola o pristupanju dve zemlje verovatno će trajati do godinu, ali kada taj proces bude završen, Finska i Švedska će biti pokrivene članom 5 o kolektivnoj odbrani.

"Osiguraćemo da možemo da zaštitimo sve saveznike, uključujući Finsku i Švedsku", rekao je Stoltenberg.

U strateškom konceptu, Kina je prvi put nazvana izazovom. NATO lideri su poručili da za razliku od Rusije, čiji je rat u Ukrajini izazvao ozbiljnu zabrinutost baltičkih zemalja zbog mogućeg napada na teritoriju alijanse, Kina nije suparnik. Međutim, Stoltenberg je više puta pozvao Peking da osudi rusku invaziju na Ukrajinu, koju Moskva zove "specijalnom vojnom operacijom", prenosi Rojters.

Đukanović: Nepokolebljiva i sveobuhvatna podrška Ukrajini, Crna Gora ostaje pouzdan saveznik

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji na poziv Generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga predvodi crnogorsku delegaciju na Samitu NATO u Madridu, izrazio je u srijedu “nepokolebljivu i sveobuhvatnu podršku Ukrajini i herojskoj borbi ukrajinskog naroda”.

Snažne poruke jedinstva i odlučnosti na Samitu u Madridu. Odbrana teritorija saveznica i euroatlantskih vrijednosti ostaju ključna misija Alijanse. Transatlantska veza jača nego ikada. Politika otvorenih vrata se nastavlja”, poručio je Đukanović na Tviteru.

Đukanović je rekao da “savez slobodnih demokratija postaje bogatiji za dvije nove članice - Finsku i Švedsku”.

“NATO nastavlja da potvrđuje svoju opravdanost i potrebu, i kroz novi strateški koncept unapređuje spremnost i sposobnost za ubjedljive odgovore na sadašnje i buduće izazove i prijetnje”, rekao je Đukanović.

On je poručio da “Crna Gora ostaje odgovoran i pouzdan saveznik” Alijanse.

Đukanović je u Madridu, zajedno sa članovima crnogorske delegacije, u utorak veče prisustvovao večeri koju je priredio španski kralj Filip VI, tokom koje se susreo i sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom.

XS
SM
MD
LG