Linkovi

Vlada Crne Gore usvojila restriktivne mjere protiv Rusije


Dritan Abazović u razgovoru sa novinarima, 8. april 2022. (Foto: VOA/Jovan Radulović)
Dritan Abazović u razgovoru sa novinarima, 8. april 2022. (Foto: VOA/Jovan Radulović)

Crnogorska vlada odlučila je u petak da usvoji restriktivne mjere protiv Rusije zbog njene vojne agresije na Ukrajinu, nakon dva neuspjela pokušaja na prethodnim sjednicama vlade i sugestija zapadnih saveznika iz EU i SAD.

“Vlada Crne Gore usvojila je restriktivne mjere, kao odgovor na rusku vojnu agresiju na Ukrajinu”, napisao je vicepremijer Dritan Abazović na Tviteru i dodao: “Zahvalan (sam) svim ministrima na saradnji”.

Kasnije, na skupu povodom obeležavanja Dana Roma, Amazović je okupljenim novinarima rekao:

"Napravili smo malu štetu međunarodnom ugledu, jer nijesmo bili efikasni. Ovom odlukom mislim da smo dali dodatni 'bust'. Atmosfera u vladi je bila jako prijatna i korektna, ne bih komentarisao kako je ko glasao... Danas sam umjesto premijera predsjedavao sjednicom i vrlo sam zadovoljan, ne što smo uveli sankcije Rusiji već je dominantna većina ministara shvatila da je to nešto što je važno za državu. Sankcije se odnose na pojedince i brojne građane Rusije, to su nosioci političkih funkcija, ima ljudi iz sfere biznisa, odnosi se i na institucije i medije Rusije".

Govoreći o sankcijama i ruskim turistima, Abazović kaže da ne treba kalkulisati, jer je ratno stanje, te da u ovoj situaciji prioritet nad ekonomskom treba da ima politička logika.

"Najveća negativnost po CG je neusvajanje sankcija. Građani Ukrajine koji su pristigli u CG nijesu u statusu izbjeglica u kojem je bilo očekivati da jesu, to su malo bogatiji slojevi društva. Ako sve svedemo na ekonomsku logiku onda bi moža imali neku dilemu ali ovo mora biti politička logika", rekao je vicepremijer.

Crna Gora uvela sankcije Rusiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Najnoviji potez ideološki heterogene vlade konzervativnog premijera Zdravka Krivokapića, u njenom tehničkom mandatu, uslijedio je nakon dva neuspješna pokušaja postizanja konsenzusa o formalnoj nadležnosti i formi odluke protiv Rusije.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ranije je optužio Krivokapića i nekoliko ministara za navodne opstrukcije u vezi sa uvođenjem sankcija Moskvi, tokom dvije prethodne sjednice vlade održane u martu.

Krivokapić je tada negirao da sa dijelom ministara opstruira donošenje odluke, navodeći da smatra da “informaciju” o sankcijama ne treba da donese Vlada, već Ministarstvo spoljnih poslova.

Iz Ambasade SAD ranije ove nedjelje je saopšteno da je Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, prilikom svog susreta sa Krivokapićem u Delfima, od crnogorskog premijera dobio uvjeravanja da Crna Gora planira da primijeni evropske sankcije Rusiji.

U odsustvu Krivokapića, koji prisustvuje ekonomskom forumu u Delfima, današnjom sjednicom Vlade Crne Gore predsjedavao je vicepremijer Abazović.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je Crnoj Gori na odluci o sankcijama, navodeći da je važno vidjeti da je to uradila partnerska Crna Gora.

“Bravo! Važno je vidjeti da se partnerska Crna Gora pridružila sankcijama EU, koje su osmišljene da potkopaju sposobnost Rusije da finansira svoj nehumani, neopravdani i ničim izazvani rat protiv naroda Ukrajine. Ujedinjeni sa Ukrajinom, mi smo NATO”, poručila je Rajnke na Tviteru.

XS
SM
MD
LG