Linkovi

List iz Teksasa objavio snimak policijske reakcije na pucnjavu u školi u Juvaldeu


Muškarac žali za ubijenima u pucnjavi u Juvaldeu, Teksas, 9. juna 2022.
Muškarac žali za ubijenima u pucnjavi u Juvaldeu, Teksas, 9. juna 2022.

JUVALDE - Novine u jugoistočnoj američkoj saveznoj državi Teksas, objavile su snimak sa nadzornih kamera policije na pucnjavu u osnovnoj školi u maju u kojoj je poginulo 19 dece i dvoje nastavnika.

Montirani video koji je u utorak objavljen na sajtu Ostin Amerikan-Stejtsmen prikazuje 18-godišnjeg revolveraša Salvadora Ramosa kako 24. maja slupava svoj kamion ispred osnovne škole Rob i ispaljuje hice iz svoje moćne jurišne puške na školu dok se čuje glas učitelja kako viče na učenike da uđu u svoje učionice tokom mahnitog poziva operateru hitne pomoći.

Ramos se tada vidi kako ulazi u školu i hoda hodnicima dok ne uđe u učionicu, praćen zvucima brze paljbe. Policija ulazi u školu samo nekoliko minuta kasnije, a neki policajci jure ka učionici pre nego što započnu sa povlačenjem dok se još uvek čuju pucnji.

Još policajaca ulazi u školu, neki nose pancire. Ali montirani video pokazuje da su se policajci i dalje okupljali na kraju hodnika tokom 77 minuta bez pokretanja spasilačkih napora, čak i nakon što se čulo više hitaca. Dvojica pripadnika američke grančne patrole konačno su upali u učionicu i pucali u Ramosa kako bi okončali masakr.

Neuspeh pripadnika snaga reda Juvaldea da se odmah suoče sa Ramosom – kao i istraga o pucnjavi – razbesneli su roditelje i zajednicu Juvaldea u celini. Odeljenje za javnu bezbednost Teksasa objavilo je izveštaj ranije ovog meseca u kome se navodi da je policajac iz Juvaldea propustio priliku da puca u Ramosa pre nego što je ušao u školu jer je čekao dozvolu od nadzornika.

List Stejtmen navodi da je video snimak postavio da bi "nastavio da otkriva šta se dogodilo u osnovnoj školi Rob, što porodice i prijatelji žrtava Juvaldea dugo traže". Ali gradonačelnik Uvaldea Don Meklaflin osudio je novine na sednici gradskog veća u utorak, nazvavši njihovo objavljivanje video snimka „jednom od najluđih stvari koje sam video“.

Gradonačelnik je rekao da snimak nije trebalo da bude objavljen dok ga ne vide porodice žrtava.

U izveštaju su korišćene neke informacije AP-a, Rojtersa i AFP-a.

XS
SM
MD
LG