Linkovi

Zvaničnik: Reakcija policije u Juvaldeu "potpuni promašaj"


ARHIVA - Pripadnici organa za sprovođenje zakona i hitnih službi ispred osnovne škole u Juvaldeu, u Teksasu posle masovne pucnjave (Foto : AP Photo/Dario Lopez-Mills)
ARHIVA - Pripadnici organa za sprovođenje zakona i hitnih službi ispred osnovne škole u Juvaldeu, u Teksasu posle masovne pucnjave (Foto : AP Photo/Dario Lopez-Mills)

Odgovor pripadnika organa za sprovođenje zakona na pucnjavu u školi u Juvaldeu, u kojoj je ubijeno 19 učenika i dve nastavnice, bio je "potpuni promašaj", a komandiru su životi policajaca bili važniji od dece, rekao je u utorak direktor Sekretarijata za javnu bezbednost Teksasa Stiven Mekro.

"Postoje ubedljivi dokazi da je odgovor organa za sprovođenje zakona na napad u osnovnoj školi Rob bio potpuni promašaj i suprotan svemu što smo naučili", rekao je Mekro na pretresu u Senatu Teksasa o masovnom ubistvu 24. maja.

Potezi policije nakon što je napadač ušao u osnovnu školu Rob i počeo da puca su pod istragom, a mnogi roditelji i rođaci žrtava su izrazili nezadovoljstvo zbog reakcije policajaca.

Sekretarijat za javnu bezbednost je posle pucnjave rekao da je do 19 policajaca više od sat čekalo u hodniku ispred učionica 111 i 112 pre nego što je konačno upao taktički tim predvođen američkom pograničnom službom. Mekro je to ponovio na pretresu u utorak.

Dodao je da vrata učionice nisu bila zaključana dok je policija čekala na ključ i da nema dokaza da su pripadnici policije pokušavali da utvrde da li su vrata zaključana.

"Policajci su imali oružje, deca nisu. Policajci su imali zaštitnu opremu, deca nisu. Policajci su prošli obuku, napadač nije. Sat, 14 minuta i 8 sekundi - toliko dugo su deca i nastavnici u učionici 111 čekali da budu spaseni. Tri minuta nakon što je napadač ušao u zgradu, bilo je dovoljno naoružanih policajaca u zaštitnoj opremi da ga izoluju, odvuku mu pažnju i neutrališu ga", naglasio je Mekro.

"Jedina stvar koja je sprečila posvećene policajce da uđu u učionice 111 i 112 bio je komandir na licu mesta, koji je odlučio da su životi policajaca važniji od života dece", rekao je direktor Sekretarijata za javnu bezbednost Teksasa.

Takođe je dodao da je komandir, šef policije školskog okruga Juvaldea Pit Aredondo, "čekao na radio i puške, i štitove i specijalne jedinice".

Aredondo je ranije ovog meseca rekao da se nikada nije smatrao komandirom na mestu napada i da nije naredio policajcima da čekaju pre upada u zgradu.

Za lokalne medije je ustvrdio da je ostavio dva radio prijemnika ispred škole da bi mogao da drži pištolj, i da je tražio taktičku opremu, snajper i ključeve da uđe i da se držao podalje od vrata 40 minuta da bi izbegao eskalaciju situacije.

Opštinski zvaničnici i roditelji žrtava zatražili su od Aredonda da podnese ostavku na sastanku školskog odbora u ponedeljak, prenela je televizijska mreža ABC njuz.

XS
SM
MD
LG