Linkovi

SAD šalju dva ratna broda u Crno more, Rusija zabrinuta


ARHIVA - Američki ratni brod učestvuje u vežbi u Misisipiju (Foto: U.S. Air Force Master Sgt. Ryan Crane)
ARHIVA - Američki ratni brod učestvuje u vežbi u Misisipiju (Foto: U.S. Air Force Master Sgt. Ryan Crane)

Sjedinjene Države će naredne nedelje poslati dva ratna broda u Crno more, saopštila je Turska u petak dok je Rusija, koja raspoređuje dodatne vojne snage blizu Ukrajine, optužila NATO sile da povećavaju pomorsku aktivnost u tom regionu.

Pentagon je odbio da komentariše najavu iz Ankare ali je naveo da vojska redovno šalje brodove u taj region.

"To niie ništa novo", rekao je u Vašingtonu portparol Džon Kirbi, komentarišući američke vojne brodove u Crnom moru.

Turska, članica NATO-a, navela je da će ratni brodovi biti raspoređeni u Crnom moru od 14-15 aprila.

"Pre 15 dana nam je poslat dopis diplomatskim kanalima da će dva američka ratna broda proći do Crnog mora, u skladu sa Konvencijom iz Montrea. Brodovi će ostati u Crnom moru do 4. maja", saopštilo je tursko Ministarstvo inostranih poslova.

Konvencija iz Montrea, usvojena 1936. godine, daje Turskoj kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli, koji povezuju Mediteransko sa Crnim morem. Takođe ograničava pristup ratnih brodova i uređuje plovidbu stranih teretnih brodova.

Zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško u petak je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, povećane aktivnosti u Crnom moru sila koje nemaju obalu u tom regionu, aludirajući na Sjedinjene Države.

"Broj poseta NATO članica i dužina ostanka njihovih ratnih brodova su povećani", rekao je Gruško, a prenela novinska agencija Interfaks.

Pozvajući se na očevica koji prati kretanje brodova kroz Bosfor, agencija Rojters je prenela da su Sjedinjene Države i NATO povećali prisustvo u Crnom moru ranije ove godine, kada je administracija predsednika Džoa Bajdena preuzela vlast.

Očevidac Rojtersa je naveo da je ta aktivnost dostigla nivo viđen 2014-2015. godine, u vreme aneksije Krima.

Vašington je prethodno saopštio da je Rusija rasporedila više trupa na istočnoj granici Ukrajine nego u bilo kojem drugom periodu od 2014. godine, kada je izvršila aneksiju Krima i podržala proruske separatiste u regionu Donbas.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je o tom pitanju u petak telefonom razgovarao sa francuskim i nemačkim kolegom Žan-Iv Le Drijanom i Hajkom Masom, a iz Stejt departmenta je saopšteno da je razgovarano o potrebi da Rusija obustavi nagomilavanje snaga i oštru retoriku.

Sukobi između ukrajinskih snaga i separatista su se zaoštrili, zbog čega se strahuje od velike eskalacije. Ruski predsednik Vladimir Putin u petak je, u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, optužio Ukrajinu za "opasne provokativne akcije" u regionu Donbas.

XS
SM
MD
LG