Linkovi

Bajden u nenajavljenoj poseti Kijevu: Ukrajina i demokratija opstaju


Američki predsednik Džo Bajden sa ukrajinskom predsednikom Volodimirom Zelenskim i Olenom Zelenskom u Kijevu (Foto: Evan Vucci/Pool via REUTERS)
Američki predsednik Džo Bajden sa ukrajinskom predsednikom Volodimirom Zelenskim i Olenom Zelenskom u Kijevu (Foto: Evan Vucci/Pool via REUTERS)

Američki predsednik Džo Bajden stigao je u Poljsku, nakon što je u ponedeljak bio u nenajavljenoj poseti Ukrajini tokom koje se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Bajden je posetio Kijev u znak solidarnosti Zapada sa zemljom koja se i dalje bori u, kako je naveo, "brutalnom i nepravednom ratu", nekoliko dana uoči prve godišnjice ruske invazije.

"Godinu dana kasnije, Kijev opstaje. Ukrajina opstaje. Demokratija opstaje. Amerikanci i svet su uz vas", poručio je Bajden posle susreta sa Zelenskim.

Američki predsednik proveo je više od pet sati u ukrajinskoj prestonici gde se konsultovao sa Zelenskim u pogledu narednih koraka, odao poštu stradalim vojnicima i razgovarao sa službenicima američke ambasade.

Bajden je Ukrajinu posetio u ključnom trenutku dok pokušava da održi jedinstvo saveznika u podršci Ukrajini uoči očekivanog intenziviranja rata sa pokretanjem prolećnih ofanziva. Ukrajinski predsednik od saveznika traži da ubrzaju isporuke obećanih oružanih sistema i poziva Zapad da Ukrajini pošalje borbene avione - što je Bajden odbio da uradi.

Američki predsednik je tokom posete ukrajinskoj prestonici mogao direktno da se uveri u teror pod kojim Ukrajinci žive gotovo godinu dana, kada su se sirene oglasile dok je sa Zelenskim obilazio lokalnu katedralu.

Američki predsednik Džo Bajden upisuje se u knjigu gostiju tokom susreta sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu (Foto: AP/Evan Vucci, Pool)
Američki predsednik Džo Bajden upisuje se u knjigu gostiju tokom susreta sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu (Foto: AP/Evan Vucci, Pool)

Dvojica lidera su uprkos tome položila vence i održala minut ćutnje da bi odali poštu ukrajinskim vojnicima koji su poginuli od 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim a borbe sa proruskim separatistima izbile na istoku Ukrajine.

Bela kuća nije iznela mnogo detalja, ali je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao da je Moskva obaveštena o Bajdenovoj poseti Kijevu uoči njegovog odlaska iz Vašingtona "radi sprečavanja konflikta" da bi se izbegle bilo kakve pogrešne računice koje bi mogle da dovedu do direktnog sukoba dve nuklearne sile.

U Kijevu, Bajden je najavio dodatnu američku pomoć od pola milijarde dolara - uz više od 50 milijardi koliko je do sada izdvojeno - za municiju za hovicere, protivtenkovske rakete, radare i drugu vojnu podršku, ali bez novog savremenijeg oružja.

Predsednici SAD i Ukrajine Džo Bajden i Volodimir Zelenski ispred katedrave Svetog Majkla u Kijevu (Foto: AP/ Evan Vucci)
Predsednici SAD i Ukrajine Džo Bajden i Volodimir Zelenski ispred katedrave Svetog Majkla u Kijevu (Foto: AP/ Evan Vucci)

Ukrajina takođe traži borbene sisteme koji bi njenim snagama omogućili da gađaju ruske mete, koje su van dometa već isporučenih HIMARS raketa. Zelenski je rekao da je sa Bajdenom razgovarao o "oružju dugog dometa koje još može biti isporučeno Ukrajini iako to nije ranije urađeno".

"Pregovori su bili veoma plodonosni", dodao je ukrajinski predsednik.

Bajden se tokom posete prisetio razgovora sa Zelenskim kada je počela invazija, uz poruku: "Te mračne noći pre godinu dana, svet se bukvalno spremao za pad Kijeva. Možda čak za kraj Ukrajine".

Godinu kasnije, ukrajinska prestonica je čvrsto pod ukrajinskom kontrolom. Iako se život u Kijevu donekle vratio u normalu, redovne sirene i česti raketni i napadi dronovima na vojnu i civilnu infrasktrukturu širom zemlje stalan su podsetnik da rat i dalje besni. Najkrvavije borbe trenutne se vode na istoku, naročito oko grada Bahmuta, gde je u toku ruska ofanziva.

Uprkos ratu i žestokim borbama, Ukrajinci ne napuštaju Bahmut
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Najmanje šestoro civila je poginulo, a 17 povređeno u Ukrajini tokom protekla 24 sata, saopšteno je iz ukrajinskog predsedničkog kabineta. U Donjecku, ruska vojska izvodi vazdušne napade na gradove širom linije fronta. Protekla 24 sata, granatirano je ukupno 15 gradova i sela, naveo je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Posledice koje Ukrajina mora da snosi su izuzetno velike, a žrtve prevelike. Međutim, Putinov osvajački rat ne uspeva", poručio je Bajden.

Predsednik SAD je tokom posete imao šansu da se direktno uveri u razaranje koje je ruska invazija izazvala u Ukrajini. Hiljade ukrajinskih vojnika i civila su poginule, milioni su pobegli od rata, a pričinjena je i ogromna šteta, procenjena na desetine milijardi dolara.

Bajden je Zelenskom preneo da će SAD biti uz njega "koliko god je potrebno". Zelenski je preko prevodioca naglasio da ih Bajdenova poseta "približava pobedi" ove godine. Izrazio je zahvalnost Amerikancima i "svima koji vrednuju slobodu".

Američki predsednici retko putuju u konfliktne zone gde SAD ili njihovi saveznici ne kontrolišu vazdušni prostor. Američka vojska nema svoje pripadnike u Ukrajini osim malog broja marinaca koji obezbeđuju ambasadu u Kijevu, zbog čega je Bajdenova poseta bila komplikovanija nego ranije posete njegovih prethodnika ratnim zonama.

Dok je Bajden bio u Ukrajini, američki osmatrački avioni nadzirali su Kijev iz vazdušnog prostora Poljske.

Ovo je Bajdenova prva poseta ratnoj zoni. Njegovi prethodnici, Donald Tramp, Barak Obama i Džordž Buš su za vreme mandata boravili su u nenajavljenim posetama Avganistanu i Iraku, gde su obilazili američke trupe i sastajali se sa liderima te dve zemlje.

"Nepokolebljiva podrška"

"Dok se približavamo godišnjici ruske brutalne invazije na Ukrajinu, danas sam u Kijevu da bih se sastao sa predsednikom Zelenskim i potvrdio našu nepokolebljivu posvećenost ukrajinskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu", napisao je Bajden u jednoj od poruka na Tviteru.

"Kada je Putin započeo svoju invaziju pre skoro godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podeljen. Mislio je da može da nas istraje duže od nas. Ali je pogrešio", napisao je u predsednik SAD.

"Tokom prošle godine, Sjedinjene Države su izgradile koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle u odbrani Ukrajine uz neviđenu vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku – i ta podrška će trajati", poručio je Bajden preko Tvitera.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je na društvenim mrežama video sa snimcima Bajdenove posete.

"Ukrajina oseća podršku Sjedinjenih Država i lično predsednika Džoa Bajdena u ovim teškim vremenima borbe", stoji u poruci.

"Najaviću još jednu isporuku kritične opreme, uključujući artiljerijsku municiju, protivoklopne sisteme i radare za vazdušno osmatranje, kako bi se zaštitio ukrajinski narod od bombardovanja iz vazduha", piše dalje u Bajdenovoj izjavi koju je objavila Bela kuća i u kojoj se najavljuju nove sankcije protiv pripadnika elite i kompanija "koje pokušavaju da izbegnu ili popune rusku ratnu mašinu".

Bajden je zatim otputovao u prethodno najavljenu posetu Poljskoj, gde će se sresti sa predsednikoj Andžejem Dudom i liderima saveznika SAD sa istočnog krila, a izneće i detalje o tome kako će Sjedinjene Države nastaviti da okupljaju svet "da podrži narod Ukrajine i osnovne vrednosti ljudskih prava. prava i dostojanstvo u Povelji UN koja nas ujedinjuje širom sveta", kaže se u saopštenju.

Planirana bila poseta Poljskoj

Bajden je po planu trebalo da otputuje u region, ali je u zvaničnom rasporedu Bele kuće pisalo da nije trebalo da napusti Vašington do ponedeljka kasno, a Poljska je trebalo da bude njegova glavna destinacija.

Bajden je takođe trebalo da se sastane sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i liderima grupe zemalja iz Bukureštanske devetke pre nego što otputuje u Vašington u sredu.

Članovi Bajdenove administracije posetili su Ukrajinu tokom prošle godine kako bi se sastali sa zvaničnicima i pokazali podršku SAD, uključujući državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara odbrane Lojda Ostina.

Predsednik SAD Dži Bajden i ukrajinski predsednik Volidimir Zelenski hodaju pored Katredrale arhanđela Mihajla, u Kijevu, tokom ruske invazije na Ukrajinu, 20. februara 2023.
Predsednik SAD Dži Bajden i ukrajinski predsednik Volidimir Zelenski hodaju pored Katredrale arhanđela Mihajla, u Kijevu, tokom ruske invazije na Ukrajinu, 20. februara 2023.

Bajdenova supruga Džil nenajavljeno je boravila u Ukrajini prošlog maja.

Prvo poznato ratno putovanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog van svoje zemlje bilo je u Sjedinjene Države u decembru.

Pomoć Kine

Sjedinjene Države i Evropska unija upozorile su u ponedeljak na neutvrđene posledice ukoliko Kina pruži pomoć u dobavljanju smrtonosnih sredstava ruskim snagama koje se bore u Ukrajini.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je novinarima da će biti "stvarnih posledica" u američko-kineskim odnosima i da je zabrinutost SAD podelio direktno sa najvišim kineskim spoljnopolitičkim zvaničnikom Vang Jijem.

"Mislim da Kina razume šta je u opasnosti ako nastavi sa pružanjem te podrške Rusiji", rekao je Blinken.

On je dodao da bi mnoge druge zemlje takvu vojnu pomoć Kine Rusiji shvatile veoma ozbiljno.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je na brifingu u ponedeljak da Sjedinjene Države nisu u poziciji da postavljaju zahteve Kini i da su odnosi Kine sa Rusijom zasnovani na "nesvrstavanju, nekonfrontaciji i neciljanju trećih strana".

"Sjedinjene Države, a ne Kina, beskrajno isporučuju oružje na bojno polje", rekao je Vang Venbin.

Blinken: China May Consider Providing Lethal Assistance to Russia
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozef Borelj rekao je novinarima u Briselu da je takođe razgovarao o situaciji sa Vang Jijem i zamolio ga da ne daje oružje Rusiji.

Borelj je rekao da bi takva kineska pomoć "bila crvena linija u našim odnosima".

On je govorio uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU i rekao da je Ukrajini najhitnija municija. Borelj je rekao da će ministri razgovarati o tome kako da brže obezbede oružje, posebno municiju, ukrajinskim snagama.

U izvešaju su korišćene neke informacje Agencije Frans pres i Rojtersa.

XS
SM
MD
LG