Linkovi

SAD na pragu da odobre treću dozu vakcine


Za treću dozu razmatraju se Fajzer i Moderna vakcine
Za treću dozu razmatraju se Fajzer i Moderna vakcine

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA), sa kompanijama Fajzer i Moderna, radi na tome da se određenim ranjivim kategorijama stanovništva omogući da dobiju treću dozu vakcine da bi im se poboljšao imunitet, saopštila je u četvrtak direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a prenosi agencija Rojters.

Direktorka CDC-a Rošel Valenski rekla je da će dodatne doze biti dostupne ljudima sa umereno ili veoma oslabljenim imunitetom, kao što su osobe sa presađenim organima ili pojedini oboleli od raka.

Valenski je najavila da će Savetodavni odbor za imunizaciju CDC-a o tom pitanju raspravljati u petak i dati svoje preporuke.

Vodeći američki epidemiolog doktor Entoni Fauči rekao je da američki zvaničnici ne veruju da je dodatna doza trenutno potrebna starijima ili drugim osobama čiji imunitet nije oslabljen.

Dodao je međutim da vlada dnevno procenjuje neophodnost takozvanih buster doza.

"Istina je da verujemo da će vam pre ili kasnije biti potreban buster zbog trajanja zaštite", rekao je Fauči.

Debata se vodi o tome ko tačno treba da primi treću dozu, a nedavna studija Džons Hopkinsa pokazuje da osobe koje su transplantirale organe nemaju antitlela posle dve doze vakcine, ali da im je treća doza pomogla u zaštiti od virusa.

Procenjuje se da osoba sa oslabljenim imunitetom u SAD ima između tri i devet miliona.

CDC je nedavno preporučio trudnicama da se vakcinišu protiv Kovida 19, uz potkrepljujuće podatke koji pokazuju da nema rizika od pobačaja kad se primi barem jedna doza vakcine.

Valenski je u saopštenju je navela da "nikada nije bilo važnije podići stopu vakcinisanih zbog delta varijante koja se brzo širi, i ugrožava sve veći broj trudnica". Samo 23 odsto trudnica u SAD je primilo bar jednu dozu vakcine.

Trudnice mogu da prime jednu od tri vakcine čija je hitna upotreba odobrena u SAD - Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson.

Agencija prethodno nije izdavala preporuku za vakcinaciju trudnica već ih je savetovala da o imunizaciji razgovaraju sa svojim lekarima.

XS
SM
MD
LG