Linkovi

Kamala Haris putuje na zapad SAD, promoviše klimatsku strategiju administracije


ARHIVA - Potpredsednica SAD Kamala Haris (Foto: Reuters/Evelyn Hockstein)
ARHIVA - Potpredsednica SAD Kamala Haris (Foto: Reuters/Evelyn Hockstein)

Potpredsednica SAD Kamala Haris putuje na jezero Mid kako bi promovisala strategiju administracije predsednika Džoa Bajdena u borbi sa klimatskom krizom i zatražila usvajanje velikog infrastrukturnog plana.

Veštački rezervoar u blizini poznate turističke i kockarste destinacije Las Vegasa, u državi Nevada, glavni je izvor vode za sedam zapadnih države SAD i severni Meksiko. Kamalu Haris će lokalni, državni i federalni zvančnici obavestiti o opadanju vodostaja na jezeru Mid, najvećem u SAD po zapremini, koje snabdeva vodom za piće i električnom energijom više od 40 miliona ljudi širom regiona.

Vlada Sjedinjenih Država u avgustu je proglasila prvu nestašicu vode u jezeru Mid, koja je opala rekordno nisko usled višedecenijske suše u zapadnim Sjedinjenim Državama. Nedostatak je primorao zvaničnike da za sledeću godinu uvedu racionalizaciju vode u Nevadi, susednoj državi Arizona i Meksiku.

Putovanjem na jezero Mid, Kamala Haris planira da promoviše zakon o ulaganju u infrastrukturu i radna mesta vredan 550 hiljada milijardi dolara, u vezi sa koim je sporazum postignut ranije ove godine između predsednika Džoa Bajdena i dvostranačke grupe senatora. Investicija uključuje desetine hiljada milijardi dolara za jačanje nacionalne vodovodne infrastrukture i zaštitu zajednica od uticaja klimatskih promena, uključujući dugotrajne toplotne talase i suše.

Infrastrukturni plan odobrio je američki Senat, ali je zakočen u Predstavničkom domu zbog intenzivnih i sve ogorčenijih pregovora o finansiranju drugog, obimnijeg predsednikovog plana, kojim bi se obezbedio značajan podsticaj za socijalne usluge i pomoglo srednjoj klasi i siromašnim građanima.

Neke informacije u ovom izveštaju potiču od agencije Asošijeted pres.
XS
SM
MD
LG