Linkovi

Senat usvojio zakon o infrastrukturi vredan 1.200 milijardi dolara


Potpredsednica SAD Kamala Haris saopštila je rezultat glasanja u Senatu o predlogu zakona o obnovi infrastrukture, 10. avgusta 2021. (Foto: Reuters/U.S. Senate Pool TV)
Potpredsednica SAD Kamala Haris saopštila je rezultat glasanja u Senatu o predlogu zakona o obnovi infrastrukture, 10. avgusta 2021. (Foto: Reuters/U.S. Senate Pool TV)

Američki Senat je sa 69 glasova za i 30 protiv usvojio zakon o obnovi infrastrukture, vredan 1.200 milijardi dolara.

Oko 550 milijardi dolara biće izdvojeno za obnovu puteva, sistema za vodosnabdevanje i internet mreže.

Demokrate u Senatu imaju tesnu većinu od 50 mesta, a podršku ovom predlogu zakona dali su i republikanci, posle višenedeljnih pregovora. Ankete pokazuju da je inicijativa da se unapredi američka infrastruktura - zakonski predlog na kome je mesecima radila dvostranačka grupa senatora - veoma popularan među građanima Amerike.

“Ova istorijska investicija u infrastrukturu je ono što verujem da vi, građani Amerike, želite - i nešto što ste tražili dugo vremena. Ovaj predlog zakona pokazuje da možemo da radimo zajedno", izjavio je u Beloj kući predsednik Džo Bajden posle usvajanja zakona.

Mera predviđa izdvajanje skoro 550 milijardi dolara u narednih pet godina, uz već postojaće federalne dozvole za javne radove koji će biti vršeni u doslovno svakom kraju SAD. Bajden je ovu potencijalno istorijsku inicijativu uporedio sa nekadašnjom izgradnjom transkontinentalne železnice i autoputeva koji su povezali američke države. Novac je izdvojen za izgradnju puteva i mostova, jačanje američkih obala i zaštitu od klimatskih promena, zaštitu javno-komunalnih preduzeća i sistema od sajber napada i modernizaciju električne mreže. Sredstva će biti uložena i u javni prevoz, aerodrome i železnicu, a većina vodovodnih cevi koje sadrže olovo biće zamenjena.

Demokrate koje su se protivile predlogu zakona navode da ne obuhvata sve infrastrukturne potrebe, dok republikanci koji su protiv kažu da je izdvojeno previše novca.

Predlog zakona ide u Predstavnički dom gde se rasprava očekuje u septembru.

"Dozvolite mi da kažem ovo: trebalo je mnogo vremena, ali ovaj zakon će doneti mnogo dobra Americi i Senat treba da bude ponosan što će ga usvojiti", rekao je lider demokrata u Senatu Čak Šumer.

Republikanac Rob Portman, koji je podržao ovaj predlog, kaže da je "najveće izdvajanje u američkoj istoriji".

"Posle nekoliko decenija nečinjenja, konačno ćemo omogućiti bezbednu, modernu i stabilnu infrastrukturu kakva je našoj zemlji preko potrebna"; tvitovao je Portman.

Šumer je najavio da će posle usvajanja ovog zakona, Senat da se fokusira na desetogodišnji plan za socijalnu sigurnost, vredan 3,5 triliona dolara, kojim se obezbeđuje pravo dece na vrtić, besplatan javni koledž, pravo na jeftino stanovanje i čistu energiju,

Taj paket ima podršku demokrata, ali se republikanci protive.

Demokrate bi mogle da, u tom slučaju, iskoriste posebno pravilo koje važi kada se usvaja budžet i ukinu redovnu proceduru koja predviđa da je za stavljanje zakona na raspravu potrebno dve trećine glasova senatora, već da rasprava počne odlukom proste većine.

Očekuje se da će rasprava o tom predlogu zakona trajati mesecima.

XS
SM
MD
LG