Linkovi

Bajden hvali glasanje u Senatu o ključnom infrastrukturnom zakonu


Predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris tokom konferencije za novinare o zakonu o infrastrukturi, u Beloj kući, 10. avgusta 2021. (Foto: AP)
Predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris tokom konferencije za novinare o zakonu o infrastrukturi, u Beloj kući, 10. avgusta 2021. (Foto: AP)

"Danas smo dokazali da demokratija i dalje može da funkcioniše", rekao je predsednik SAD Džo Bajden pošto su se senatori obe stranke okupili kao bi usvojili infrastrukturni plan vredan hiljadu milijardi dolara.

Glasanjem u Senatu - 69 prema 30 - predlog zakona se sledećeg meseca šalje na razmatranje Predstavničkom domu.

Usvajanje u tom zakonodavnom telu je manje izvesno, a neke progresivne demokrate kažu da je ukupna potrošnja koju on predviđa premala. Ali predsednik je pozdravio akciju od utorka kao korak bliže "ulaganju 'jednom u generaciji' u infrastrukturu naše zemlje".

Ako se odobri, paket će pokrenuti jedan od najvećih javnih poduhvata u Sjedinjenim Državama u posljednjih nekoliko decenija, kako bi se popravili dotrajali putevi i mostovi, proširila usluga širokopojasnog interneta i zamenile cevi pravljene od olova koje se koriste za dopremanje pitke vode.

Bajden se lično zahvalio republikanskom lideru u Senatu Miču Mekonelu iz Kentakija, na podršci zakonu.

Mekonel i 18 drugih republikanaca pridružili su se grupi od svih 50 članova poslaničkog kluba demokrata kako bi odobrili zakon o infrastrukturi.

Republikanci koji su zakon podržali ignorisali su molbe bivšeg predsednika Donalda Trampa da se glasa protiv.

"Tiho sam godinama govorio da je Mič Mekonel najcenjeniji čovek u politici - sada ne moram više da ćutim", rekao je Tramp u izjavi neposredno pre glasanja u Senatu.

Dok je bio na funkciji, Tramp je podržavao još veći paket infrastrukture koji se nikada nije ostvario.

"Nakon godina i godina 'nedelje infrastrukture', na pragu smo infrastrukturne decenije za koju zaista verujem da će transformisati Ameriku", rekao je Bajden, suprotstavljajući svoje zakonodavne napore naporima svog prethodnika.

"Dvopartijska saradnja je jedini način za stvaranje trajne politike u podeljenoj zemlji", rekao je u saopštenju Džejson Gramet osnivač i predsednik Centra za dvopartijsku politiku.

"Naporan rad i hrabrost koje su pokazali senatori iz obe stranke i Bele kuće zaslužuju priznanje, ali ima još posla koji treba obaviti. Ohrabrujemo Predstavnički dom da brzo deluje kako bi unapredio ovo zakonodavstvo i napravio pozitivnu promenu u životu svakog Amerikanca".

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi objavila je saopštenje u kojem kaže da će njeno veće nastaviti da radi sa Senatom "kako bi osigurali da naši prioriteti za ljude budu uključeni u konačnu infrastrukturu i pakete za pomirenje, na način koji je izdržljiv i koji će 'Izgraditi bolje'".

Zakon za narod sadrži opsežne zakone o biračkim pravima koje je prethodno usvojio Predstavnički dom.

Paket potrošnje za infrastrukturu - kod kog će gotovo polovina biti finansirana iz novog vladinog ifnansiranja - takođe predviđa izgradnju nove kanalizacije, proširenje putničkih železničkih i tranzitnih sistema i modernizaciju aerodroma.

Grupa od 10 centrističkih republikanskih i demokratskih zakonodavaca složila se pre više od mesec dana oko nacrta dogovora, ali od tada su bile potrebne nedelje da se izrade pojedinosti zakona, koji je pisan na više od 2.700 stranica.

Bajden je rekao da bi zakon "stvorio milione dobrih sindikalnih radnih mesta u celoj zemlji", od kojih se većina bavi građevinarstvom.

Senator Majk Li bio je jedan od republikanaca koji je glasao protiv zakona, nazivajući ga drastičnim proširenjem federalne moći i tvrdeći da on pogoršava "našu već opasnu inflaciju".

Porezi i propisi koje donosi zakon "ometaće i naštetiti našoj infrastrukturi", dodao je Li u tvitovanoj izjavi.

Bajden je ranije izjavio da je potrošnja neophodna za ekonomski rast i za takmičenje sa glavnim američkim ekonomskim rivalom, Kinom.

"Ovo vrsta ulaganja u infrastrukturu ima dugu podršku, a dvopartijski pristup pokazuje da se naši zakonodavci zaista mogu okupiti kako bi postigli transformacijske promene", rekao je u izjavi predsednik i izvršni direktor Nacionalnog udruženja proizvođača Džej Timons. "Sada pozivamo članove Predstavničkog doma da slede primer Senata, usvoje ovaj dvostranački predlog zakona i bez odlaganja ga pošalju na predsednički sto na potpis."

Sledeće što će Senat razmotriti je Bajdenov mnogo veći predlog zakona o socijalnoj zaštiti od 3,5 hiljada milijardi dolara koji bi obezbedio univerzalnu nastavu u predškolskim ustanovama, besplatne časove na koledžima u zajednicama, proširenu zdravstvenu zaštitu za starije Amerikance i finansiranje brige o deci. Takođe bi finansirao borbu protiv efekata klimatskih promena, uneo izmene u zakon o imigraciji i pokušao da snizi cene lekova koji se izdaju na recept.

Republikanci jednoglasno kritikuju predlog, i za sada ga niko od njih ne podržava.

Demokrate u Senatu nadaju se da će se udružiti kako bi usvojili nacrte potrošnje sa 51:50 glasova, uz prelomni glas potpredsednice Kamale Haris. Ali, za to bi moglo da bude neophodno meseci pregovaranja i u Senatu, i u Predstavničkom domu, zajedno sa Bajdenom i njegovim pomoćnicima, kako bi se razjasnile specifičnosti zakona.

XS
SM
MD
LG