Linkovi

Požar u Oregonu zahvatio površinu veću od grada Njujorka


Požar u Oregonu
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Požar u Oregonu

Veliki požari na jugu Oregona nastaviće da se rasplamsavaju zbog suvog, vetrovitog vremena, saopštili su meteorolozi, dok požar svakog dana zahvata nove kilometre i trenutno gori na površini većoj od grada Njujorka.

Požar nazvan Butleg samo je jedan od brojnih šumskih požara koji gore širom zapadne SAD.

Vatrogasci su morali da napuste linije borbe protiv oregonskog požara kasno u četvrtak zbog opasnog "vatrenog oblaka", koji je pretio ekipama na terenu snažnim niskim udarima vrelog vazduha i letećim žarom.

Vatreni oblak nastao iznad požara, na fotografiji pripadnika kancelarije šerifa, u Oregonu, 16. jula 2021.
Vatreni oblak nastao iznad požara, na fotografiji pripadnika kancelarije šerifa, u Oregonu, 16. jula 2021.

Požar je u petak uništio 67 domova i 117 privrednih objekata u jednom okrugu. Vlasti su i dalje zbrajale gubitke u drugom okrugu u kome se plamen širi do šest kilometara dnevno.

Požar je primorao 2.000 ljudi da se evakuišu i preteći napreduje prema 5.000 objekata, uključujući domove i manje objekte u ruralnom području severno od kalifornijske granice, rekla je portparolka vatrogasca Holi Krejk. Aktivni plamen diže se duž 322 kilometra od kruga vatre, rekla je ona, a očekuje se da će se do noći stopiti sa manjim, ali podjednako eksplozivnim požarom.

Požar Butleg sada se prostire na 976 kvadratnih kilometara - što je veće od područja Njujorka - i uglavnom nije pod kontrolom.

"Verovatno ćemo i dalje beležiti rast požara miljama i miljama pomerajući aktivnu liniju požara", rekao je Krake. "Nastavljamo da dodajemo hiljade hektara dnevno, a on ima potencijal svakog dana, u susret vikendu, da nastavi tu trku sa po 3-4 milje dnevno".

Crveni meteorološki alarm najavljen je zbog vremenskih prilika za ovo područje od subote uveče.

Vatrena stihija je nedelju dana gušila vatrogasce uz nestalne vetrove i izuzetno opasno ponašanje požara, uključujući zloslutne vatrene oblake koji nastaju od pregrejanog vazduha koji se podiže na visinu do 10 kilometara iznad plamena.

"Očekujemo da će se isti isti uslovi nastaviti i pogoršati i tokom vikenda", rekao je Krake o oblacima izazvanim požarom.

Ranije tokom razvoja požara, vatrena stihija se gotovo svakodnevno narastala duplo, a snažni vetrovi u četvrtak ponovo su brzo pogurali plamen. Slični vetrovi do 48 kilometara na čas očekivani su se i u petak.

Gori područje severno od kalifornijske granice koje je zahvatila ekstremna suša, kao i većina američkog Zapada.

Izuzetno suvi uslovi i toplotni talasi povezani sa klimatskim promenama zahvatili su region, otežavajući borbu protiv požara. Klimatske promene su učinile Zapad mnogo toplijim i sušnijim u poslednjih 30 godina i nastaviće da čine vreme ekstremnijim i požare češćim i destruktivnijim.

Požar je bio najaktivniji na svom severoistočnom boku, potiskivan vetrovima sa juga prema seoskim zajednicama Samer lejk i Spring lejk. Pejsli, istočno od požara, takođe je bio u opasnosti. Svi gradovi se nalaze u okrugu Lejk, udaljenom području sa jezerima i skloništima za divlje životinje sa ukupnom populacijom od oko 8.000 ljudi.

Požar Butleg jedan je od najmanje desetak velikih požara koji gore u državama Vašington, Oregon i Kalifornija, dok je opsada šumskih požara zahvatila Zapad pogođen sušom. U SAD je bilo 70 aktivnih velikih požara i kompleksa više požara koji su spalili gotovo 4.297 kvadratnih kilometara, saopštio je Nacionalni međuagencijski vatrogasni centar.

Na pacifičkom severozapadu vatrogasci su početkom jula saopštili da se suočavaju sa uslovima tipičnijim za kasno leto ili jesen.

U Kaliforniji je požar Tamarak u nacionalnoj šumi Hambolt-Tojbi u petak brzo narastao na 6,5 kvadratnih kilometara, što je uzrokovalo evakuaciju u području Marklivil u okrugu Alpin. Požar je otkazao subotnju "Smrtonosnu vožnju", 165,76 kilometara dugu vožnju biciklima u takozvanim kalifornijskim Alpima preko tri planinska prevoja Siera Nevada.

XS
SM
MD
LG