Linkovi

Bajden: Objašnjavaću Amerikancima zašto su predloženi zakoni dobri za njih


Predsednik Bajden razgovara sa novinarima pred polazak za Delaver, 2. oktobra 2021.
Predsednik Bajden razgovara sa novinarima pred polazak za Delaver, 2. oktobra 2021.

Predsednik Džo Bajden najavio je u subotu da će "raditi punom parom" na tome da Kongres usvoji i zakon o infrastrukturi i zakon o budžetu, koji predviđa velika izdvajanja za socijalne programe.

Predsednik je u petak posetio Kapitol u pokušaju da okonča rasprave među umerenim i liberalno orijentisanim članovima njegove, Demokratske partije, koje prete da ugroze usvajanje dva velika zakonska predloga, koja su od ključnog značaja za Bajdenove unutrašnjepolitičke ciljeve.

Predsednik je u subotu komentarisao kritike da nije dovoljno radio da pridobije podršku zakonima putujući po zemlji. Odgovorio je da je bilo mnogo razloga za to, i da se, između ostalog, tokom nedavnih putovanja koncentrisao na uragane i štetu koju su nanele druge prirodne nepogode.

Bajden je najavio da će putovati po Americi da bi građane ubedio "zbog čega je tako važno" da se usvoje zakoni i da bi im objasnio šta oni sadrže. Rekao je da su zakoni napisani da bi se olakšao život običnim Amerikancima, tako što će im, na primer, obezbediti povoljniju cenu staranja o deci.

"Ni u jednom od tih zakona nema ničega što je radikalno, što je nerazumno", rekao je Bajden. "Pokušaću da ubedim Amerikance i verujem da ću uspeti."

Bajden je izrazio uverenje da će oba zakona biti usvojena ali je odbio da odredi rok kada će se to dogoditi.

"Verujem da možemo da ovo uradimo", rekao je Bajden.

Umerene demokrate želele su da odmah glasaju o zakonu o infrastrukturi, koji košta hiljadu milijardi dolara, u Predstavničkom domu, nakon što je zakon već prošao senat, dok su liberalniji senatori želeli da sačekaju dok se postigne dogovor o još skupljem zakonu o državnom budžetu, vrednom 3.500 milijardi dolara, kojim bi se povećala izdvajanja za socijalne programe i borbu protiv klimatskih promena.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi poručila je demokratskim članovima Kongresa u pismu u subotu da Predstavnički dom mora da izglasa zakon o infrastrukturi "znatno pre" 31. oktobra, kada ističe zakon o finansiranju američkih autoputeva. Izjavila je da se nastavljaju razgovori o budžetu. "Moramo da usvojimo oba zakona prilično brzo i učinićemo to."

Predsednik Bajden sa predsedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi na Kapitol hilu 1. septembra 2021.
Predsednik Bajden sa predsedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi na Kapitol hilu 1. septembra 2021.

Bajden, bivši senator kome je zakonodavni proces dobro poznat, rekao je demokratama u Kongresu u petak da mogu da odlože glasanje o manjem zakonu i drastično smanje veći na oko 2 hiljade milijardi dolara.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki kaže da će predsednik i njegov tim nastaviti da tokom vikenda razgovaraju sa članovima Predstavničkog doma i Senata. "Predsesdnik želi da sledeće nedelje ugosti u Beloj kući članove Kongresa ali i da putuje po zemlji da bi govorio o svojim ambicioznim i smelim ciljevima."

Za to vreme, predsednik je u subotu izjavio da se nada da republikanci neće koristiti taktiku zvanu "filibaster" u Senatu da blokiraju pokušaje da se podigne granica zaduživanja.

Sekretarijat za finansije procenjuje da je 18. oktobar krajnji rok da se podigne vladina granica zaduživanja od 28,4 hiljade milijardi dolara, ili će pretiti rizik da vlada ne može da podmiri svoje obaveze, što bi imalo potencijalno katastrofalne ekonomske posledice.

XS
SM
MD
LG