Linkovi

Bela kuća oprezno usvaja nuklearnu energiju kako bi postigla ekološke ciljeve


ARHIVA - Radnici istovaruju kontejner sa nuklearnom oznakom, sa obogaćenim uranjumom, u nuklearnom postrojenju u Kijevu, Ukrajina, 24. marta 2020.
ARHIVA - Radnici istovaruju kontejner sa nuklearnom oznakom, sa obogaćenim uranjumom, u nuklearnom postrojenju u Kijevu, Ukrajina, 24. marta 2020.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena oprezno usvaja nuklearnu energiju, uprkos dugotrajnoj zabrinutosti u vezi sa njenom bezbednošću, kako bi pomogla postizanju svog cilja ekonomije sa nula ugljenika u Americi do 2050. godine.

Sva 94 nuklearna reaktora širom Sjedinjenih Država - više nego u bilo kojoj zemlji - biće "apsolutno neophodno" kako bi zemlja ispunila Bajdenove klimatske projekcije, kaže njegova savetnica za klimu Džini Mekartni.

"Sad, ne očekujem da će ti stari (nuklearni reaktori) biti dugovečni. Ali očekujem da budu bezbedni i očekujem da će nastaviti na način koji će nam omogućiti da zadržimo smanjene emisije gasova staklene bašte sa zaista stabilnim kapacitetom osnovnog opterećenja", rekla je nedavno Mekartni na vebinaru koji je organizovao Univerzitetski centar Kolumbija o globalnoj energetskoj politici.

White House Cautiously Embraces Nuclear Power to Meet Green Goals
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

"Nećemo moći da postignemo naše klimatske ciljeve ako se nuklearne elektrane zatvore. Moramo da nađemo načine da održimo da rade", rekla je sekretarka za energiju Dženifer Granholm početkom prošlog meseca pred pododborom Predstavničkog doma​.

"Potpuno se slažem“, rekao je Dan Stodard, viši potpredsednik i glavni nuklearni direktor kompanije "Dominion enerdži".

"Ako želimo da postignemo svoje ciljeve sa nula ugljenika, nuklearna energija mora biti deo rešenja. Dakle, vrlo je lepo videti ljude na federalnom nivou - važne ljude na važnim funkcijama - koji to takođe priznaju".

Pored svoje pouzdanosti i nezavisnosti od bilo kog drugog izvora goriva, proizvodnja nuklearne energije je relativno kompaktna, sa otiskom od malo više od 5 hektara po megavatu.

Bilo bi potrebno tri miliona solarnih panela ili više od 400 vetrogeneratora da bi se obezbedila jednaka snaga kao i reaktor od jednog gigavata, prema američkom Sekretarijatu za emergiju.

"Solarna energija je dobra. Vetar je dobar. (Baterija) je dobra za skladištenje. Ali oni nisu ceo tehnološki odgovor na pitanje", rekao je Stodard.

"Nuklearna energija će u doglednoj budućnosti biti važan deo jednačine ako ćemo imati snabdevanje električnom energijom bez ugljenika".

20 odsto električne energije u SAD

Uprkos skupim početnim troškovima izgradnje i puštanja u rad nuklearnog reaktora - koji lako stignu do milijarde dolara - efikasnost cepanja atoma uranijuma rezultirala je time da 20 odsto električne energije koja se trenutno proizvodi u Sjedinjenim Državama dolazi od nuklearne energije.

Dominion enerdži upravlja sa sedam reaktora u dve nuklearne elektrane u Virdžiniji - jednoj u Južnoj Karolini i drugoj u Konektikatu - koje sve zajedno proizvode oko 6.500 megavata energije.

U kombinaciji, dve nuklearne elektrane u Virginiji, u ruralnim okruzima Louisa i Suri, obezbeđuju napajanje za gotovo 900.000 domova, odnosno oko jedne trećine ukupne električne energije u državi i 90 odsto električne energije proizvedene bez uglja u Virdžiniji.

"Ne postoji dovoljno priznanje nuklearne energije kao energije bez ugljenika“, rekao je Stodard u intervjuu za Glas Amerke u postrojenju Nord An.

"Mislim da je to delimično na nama kao industriji da bolje iskomuniciramo tu činjenicu. Imamo sjajnu priču u nuklearnoj industriji".

Međutim, decenijama su ekološke grupe pričale zastrašujuću priču o nuklearnoj energiji, u poglavljima o nesrećama na Ostrvu tri milje u Sjedinjenim Državama, Černobilu u Ukrajini i Fukušimi u Japanu. Takođe su izrazili zabrinutost oko toga gde i kako hiljadama godina skladištiti i zaštititi istrošeno radioaktivno gorivo.

Grinpis, jednom na čelu ovog pitanja, više ne vodi aktivne kampanje protiv nuklearne energije u Sjedinjenim Državama. Kao odgovor na upit Glasa Amerike o savremenom stavu grupe, poslao je izjavu:

"Klimatska kriza zahteva brza, pravična i pristupačna rešenja. Nuklearna energija nije ništa od toga. Nuklearna energija je i skupa i opasna, a to što je nuklearno zagađenje nevidljivo ne znači da je čista", kaže Anuša Narajanan, menadžerka Grinpisa za američku klimatsku kampanju.

"Imamo tehnologiju obnovljive energije koja je potrebna da bi se udovoljilo zahtevima klimatske krize. Umesto ulivanja novca u nove nuklearke, Bajdenova administracija trebalo bi da se usredsredi na postupno ukidanje fosilnih goriva i ulaganje u tranziciju ka ekonomiji obnovljivih izvora energije".

Nuklearna industrija to naziva zastarelim razmišljanjem.

"Ova postrojenja, koja se približavaju 50. godišnjici rada, nikada u svojoj istoriji nisu radila bezbednije ili pouzdanije“, odgovorio je Stodard.

"Nuklearna industrija Sjedinjenih Država ima neverovatne rezultate bezbednog i pouzdanog rada".

Iako su nuklearne elektrane glavni izvor proizvodnje električne energije bez emisija u zemlji, one nisu dizajnirane da traju zauvek, a u Sjedinjenim Državama gradi se vrlo malo novih. Isključivanje previše njih moglo bi da uništi Bajdenove ciljeve o potpuno čistoj energiji.

Bela kuća je nedavno poslala zakonodavcima i zainteresovanim stranama u industriji da podržava subvencije kako bi sprečila da se stare nuklearne jedinice isključe.

Sekretarijat za energetiku "u prošlosti nije subvencionisalo postrojenja, ali ovo je trenutak koji treba razmotriti kako bismo bili sigurni da ćemo održati trenutnu flotu aktivnom", rekla je Granholm u svom svedočenju pred Kongresom.

XS
SM
MD
LG