Linkovi

Kineski šef diplomatije u Beogradu: "Čelično" prijateljstvo i projekti vredni 8 milijardi evra


Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji i predsednik Srbije Aleksnadar Vučić
Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji i predsednik Srbije Aleksnadar Vučić

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji u poseti je regionu, a u Beogradu se u sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima Vlade Srbije. Vučić je ponovio da Beograd podržava politiku "jedne Kine" i da nema otvorenih pitanja, Vang da Peking poštuje teritorijalni integritet Srbije, prijateljstvo dve zemlje je ocenjeno kao "čelično", a Vučić je rekao da Srbija i Kina sprovode zajedničke projekte u vrednosti od osam milijardi evra i da je trgovinska razmena utrostručena.

Kineski šef diplomatije Vang Ji najavio da će saradnja dve zemlje, uprkos primedbama pojedinih sa strane, samo jačati i produbljivati, prenosi Fonet.

Vučić je rekao da je prijateljstvo dve zemlje "čelično", dok je Vang Ji istakao da je "Srbija zemlja koja ima svoje principe i da je Peking ponosan što ima takvog prijatelja".

"Srbija pruža nedvosmislenu podršku pitanjima koja su od vitalnog interesa za Kinu. Kina će i dalje čvrsto podržavati teritorijalni integritet i nezavisnost Srbije i biti blisko uz srpski narod, najavio je on.

Vang Ji je rekao da je inicijativa Pojas i put donela "obimne rezultate i uprkos primedbama na saradnju" i da je uveren će se strateško partnerstvo razvijati nadalje.

Pred plenarni sastanak delegacija dve zemlje u Palati Srbija, Vangu je uručena građevinska dozvola za izgradnju deonice pruge od Novog Sada do Subotice, u okviru projekta modernizacije pruge od Beograda do Budimpešte.

Srbija i Kina imaju od 2009. Sporazum o strateškom partnerstvu i od 2016. Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu. Beograd je učesnik kineske inicijative Pojas i put. Kina je dominantni kreditor za izgradnju puteva u Srbiji, iako se krediti često predstavljaju kao investicije. Peking je i vlasnik Železare Smederevo, RTB-a Bor i fabrike guma Linglong koja je u izgradnji. Kineske kompanije kritikovane su da ne vode računa o životnoj sredini, a često se postavljaju i pitanja pod kojim uslovima su obavljena preuzimanja fabrika od strane kineskih partnera.

Kineski šef diplomatije se prethodno sastao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, a prilikom tog sastanka potpisan je Protokol o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova.

Vang je poručio da je "Selaković njegov dobar prijatelj" i da je "kinesko srpsko prijateljstvo izdržalo iskušenja i promene na međunarodnoj sceni".

Selaković je Vanga oslovio sa "dragi prijatelju, brate" i rekao da mu je se Srbija ponosi svojim odnosima sa Kinom i da se nada poseti kineskog predsednika Ši Đinpinga.

Obojica zvaničnika su za odnose Srbije i Kine istakli zasluge predsednika dve zemlje, Šija i Vučića.

Sa Vangom su se u sredu sastali i premijerka Ana Brnabić i predsednik Skupštine Ivica Dačić

Brnabić je zahvalila na pomoći Kine Srbiji tokom pandemije što je "učvrstilo prijateljstvo dve zemlje" koje se produbljuje i izgradnjom fabrike vakcina Sinofarm, saopšteno je iz Vlade.

Vang Ji je rekao da prostora za saradnju i dalje ima, posebno kada je reč o robnoj razmeni, a s obzirom na to da zna koliko je premijerka lično posvećena razvoju digitalizacije i inovacija, Kina i na tom polju stoji u potpunosti na raspolaganju Srbiji, piše u saopštenju.

Analitičari: Kineski "korozivni" kapital

Srbija je u proteklih pet godina privukla 1,5 milijardi evra direktnih investicija iz Kine, ali se postavlja pitanje da li se radi o takozvanom "korozivnom kapitalu", rečeno je na panelu "Kina i Srbija - strateške investicije" Beogradskog bezbednosnog foruma.

Zamenik regionalnog direktora Centra za međunarodna privatna preduzeća Erik Honc objasnio je šta znači "korozivni kapital".

"Korozivni kapital je netransparentan, van dometa nadležnih u smislu kontrole i odgovornosti, i kod koga je pitanje da li je smisao njegovog ulaganja da se ostvari profit ili se radi o nekom drugom, skrivenom interesu", objasnio je Honc.

Osim 1,5 milijardi evra stranih direktnih investicija u poslednjih pet godina iz Kine, u firmama sa kineskim vlasništvom radi više od 20.000 ljudi, a više od polovine dobavljača Železare u Smederevu, koja je u vlasništvu kineske HBIS grupe, čine srpske firme, rekao je pomoćnik direktora za analitiku Privredne komore Srbije Bojan Stanić, prenosi Fonet.

Opisujući iskustva centralnoevropskih zemalja sa kineskim ulaganjima, ekspertkinja za Kinu u češkoj Asocijaciji za međunarodne poslove Ivana Karaskova rekla je da je u proteklih osam godina porasla trgovinska razmena, ali u korist Kine, kao i da je bilo veoma malo grinfild ili braunfild investicija.

Istraživač Centra za evropske studije Vilfrid Martens Dimitar Lilkov naveo je da Kina postaje vodeći izvoznik tehnologija za prismotru, da je već prisutna u 70 zemalja jugoistočne Azije, Evrope i Afrike, kao i da postaje veliki snabdevač telekomunikacionom opremom.

Direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove – ISAC fond Igor Novaković ocenio je da suštinski problem leži u neformalnom ili formalnom uticaju Komunističke partije Kine, odnosno uticaju politike na biznis, i to u slučaju državnih ali i privatnih kompanija iz te zemlje.

"Ne tvrdim da su kompanije koje posluju u Srbiji opasne same po sebi, ali kada postoji veza politike i biznisa, onda postoji opasnost iskorišćavanja poslovnih odluka u korist političkih interesa države iz koje investicije dolaze", rekao je Novaković.

XS
SM
MD
LG