Linkovi

Konferencija o klimi u Glazgovu - šta je na stolu?


Dim iz fabrike u Lionu, Francuskoj
Dim iz fabrike u Lionu, Francuskoj

U Glazgovu će biti održana konferencija UN o klimatskim promenama, poznata i pod skraćenicom COP26. Smatra se najvažnijom konferencijom o ovoj temi od samita o klimi u Parizu pre pet godina.

Evo koje su glavne teme samita o klimi.

Ispuniti cilj "1,5"

Svetski lideri su se u Parizu obavezali da će raditi na tome da spreče da se planeta zagreje više od 1,5 stepeni Celzijusa.

Naučnici upozoravaju da taj cilj neće biti postignut ako se drastično ne smanji emisija ugljen dioksida i ostalih štetnih gasova.

Planeta je već za jedan stepen Celzijusa toplija nego krajem 19. veka, što znači da su češći vreli talasi, snažnije oluje, jake suše, šumski požari, a podiže se i nivo mora. Što je veća globalna temperatura, tim gore, kažu naučnici.

Plan koji će biti predstavljen neće sprečiti rast temperature za 1,5 stepeni Celzijusa.

Prema izveštaju UN, kako sada stvari stoje, tempeartura će poraasti za katastrofalnih 2,7 stepeni.

Desetine zemalja se obavezalo da će do 2050. potpuno ukinuti emisiju štetnih gasova, što znači da će se obustaviti svi pogoni na ugalj i saditi više drveća.

Ako se to ispuni, porast temperature biće 2,2 stepena, prema izveštaju UN.

Većina zemalja je pred samit predstavila ambiciozne planove za borbu protiv klimatskih promena, ali ima i izuzetaka.

Kina i Indija, treći najveći emiter štetnih gasova na svetu, nisu predstavile nikakav plan. Rusija se uglavnom drži starih parametara, dok su Brazil i Meksiko smanjili očekivanja u borbi protiv klimatskih promena.

Stručnjaci koji se bave klimatskim promenama ne očekuju da će na samitu u Glazgovu uspeti da se postigne dogovor o ograničenju zagrevanja za 1,5 stepeni, ali da je konferencija važan korak ka tome.

Pomoć nerazvijenim zemljama

Zemlje u razvoju su ogorčene na razvijene zemlje što nisu ispunile obećanje dato pre 12 godina da će im pomoći u borbi protiv klimatskih promena.

Te zemlje nisu zagađivači, ali trpe ogromne posledice zagađenja i pošto je tako, očekuju od industrijalizovanih zemalja da preuzmu odgovornost.

Demonstranti u Glazgovu
Demonstranti u Glazgovu

Sa tim su se 2009. godine saglasile razvijene zemlje. Obećale su da će davati 100 milijardi dolara nerazvijenim zemljama, što nisu uspunile.

Prema poslednjim podacima OECD-a, 2019. je prikupljeno 79,6 miliajrdi dolara.

"Ovakvi propusti podrivaju poverenje u multilateralni sistem", navodi se u saopštenju grupe od 24 zemlje u razvoju, Kine, Indije, Indonezije, Saudijske Arabije.

Razvijene zemlje su se obavezale da će skupiti 100 milijardi dolara pomoći do 2023, ali to nije zadovoljilo kritičare. Zemlje u razvoju traže i da im se nadoknadi šteta izazvana ekstremnim vremenskim uslovima.

Nije poznato da li će na ovom polju biti pomaka posle konferencije u Glazgovu.

Hoće li Amerika ispuniti obećanja?

Predsednik SAD Džo Bajden prisustvovaće samitu COP26 u Glazgovu i imaće drugačiji pristup od svog prethodnika Donalda Trampa koji je povukao SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma.

Bajden je prvog dana ponovo pridružio SAD Pariskom sporazumu i obavezao se na veće novčano učešće u borbi protiv klimatskih promena. Obećao je i da će SAD do 2050. potpuno obustaviti emisiju štetnih gasova.

Ali, politička realnost komplikuje Bajdenove ciljeve.

"Neće biti lako postići napredak po ovim pitanjima. Mnoge stvari su prethodnih godina odlagane jer je reč o najkompleksnijim stvarima kojima se pregovarači bave", rekla je Lorena Gonzales iz Svetskog finansijskog centra za resurse.

XS
SM
MD
LG