Linkovi

Popularnost aplikacije Zum raste uprkost brigama zbog bezbednosti


Arhiva - Svetski lideri učestvuju na virtuelnom klimatskom samitu Bele kuće, preko Zum aplikacije, 22. aprila 2021.
Arhiva - Svetski lideri učestvuju na virtuelnom klimatskom samitu Bele kuće, preko Zum aplikacije, 22. aprila 2021.

Vrlo malo kompanija može se pohvaliti da se njihovo ime koristi i kao glagol. Zum (Zoom) je jedna od njih. Popularnost platforme za video konferencije nastavlja da raste širom sveta uprkos stalnim pitanjima o tome da li kineske vlasti prate pozive preko Zuma.

Pošto je Zum postao popularna reč prošle godine tokom pandemije, korisnici interneta, uključujući kompanije i vladine agencije, zapitali su se da li centri za podatke aplikacije i osoblje u Kini prenose evidenciju poziva kineskim vlastima.

"Neki od upućenijih znaju o tome, ali velika većina o tome ne zna, pa čak i ako znaju, zaista ne razmišljaju mnogo o tome", rekao je Džek Novijen, partner u firmi za poslovno savetovanje Mazars u Ho Ši Minu.

Rekao je da, na primer, u Vijetnamu mnogi ljudi zameraju Kini zbog teritorijalnih razloga, ali Vijetnamci imaju tendenciju da "zumiraju" (koriste Zum) jednako voljno kao što se prijavljuju rivalima kao što je Majkrostoftova aplikacija Tims (Microsoft Teams). Vole Zumovih besplatnih 40 minuta po pozivu, rekao je Novijen.

Da li da se koristi Zum sa sedištem u Silicijumskoj dolini, sada kao i ranije, svodi se na izračunavanje koristi usluge od korisnika do korisnika u odnosu na mogućnost da se evidencije poziva pregledaju u Kini, kažu analitičari. Kina se nada da će identifikovati i zaustaviti internetski sadržaj koji krši interese Komunističke partije te zemlje.

Desetogodišnja kompanija koja je na berzi zvanično pod nazivom Zum video komjunikešns (Zoom Video Communications) prijavila je više od milijardu dolara prihoda u tromesečju april-jun ove godine, što je za 54 odsto više u odnosu na isti kvartal 2020. godine kada je pandemija Kovida 19 dovela ljude u situaciju da sastanke licem-u-lice organizuju onlajn. U istom tromesečju, poslednjem o kome je kompanija detaljno govorila, Zum je imao 504.900 kornisnika kompanija sa više od 10 zaposlenih, što je za oko 36 odsto više na godišnjem nivou.

Zum je imao 42,8 odsto udela u tržištu SAD, što ga čini vodećim konkurentom od maja 2020. godine, objavio je novinski sajt LearnBonds. U SAD udeo je bo do 55 odsto do marta ove godine, podaci su TuTester netvorka.

Tehnički mediji navode Zumovih besplatnih 40 minuta i kapacitet za do 100 učesnika poziva kao glavne razloge njegove popularnosti.

Veze sa Kinom?

Ključevi koje Zoom koristi za šifrovanje i dešifrovanje sastanaka mogu se poslati serverima u Kini, izvestila je stranica Vird biznis medija posvećena bezbednosti na internetu. Neke ključeve za šifrovanje izdaju serveri u Kini, navodi sajt .

Zoom ovog meseca nije odgovorio na zahteve Glasa Amerike za komentar.

Zum je priznao da ima najmanje jedan centar podataka i zaposlenog u Kini, gde komunistička vlada zahteva od rezidentnih tehnoloških firmi da daju korisničke podatke na zahtev. U septembru 2019. kineska vlada je isključila Zum u Kini, a u aprilu prošle godine Zum je saopštio da su međunarodni pozivi greškom preusmereni kroz centar podataka u Kini.

"Velike su šanse" da Kina dobije Zumovu evidenciju poziva, rekao je Džejkob Helberg, viši savetnik Centra za geopolitiku i tehnologiju Univerziteta Stanford.

"Ako imate Zukove inženjere u Kini koji imaju pristup stvarnim serverima, sa inženjerskog stanovišta ti inženjeri mogu apsolutno da imaju pristup sadržaju potencijalnih komunikacija u Kini", rekao je on.

Zum je u saopštenju početkom aprila 2020. rekao da je određenim sastancima koje su održavali njegovi korisnici koji nisu Kinezi možda "bilo dozvoljeno da se povežu sa sistemima u Kini, gde nije trebalo da su u mogućnosti da se povežu", izvestio je SmarterAnalyst.com.

Uzbuđenje i oprez

Zum je 2019. sapštio da je uveo "stroge procedure geo-ograđivanja oko našeg centra podataka u kontinentalnoj Kini".

"Nijedan sadržaj sastanka nikada neće biti preusmeren kroz naš centar podataka u kontinentalnoj Kini osim ako sastanak ne uključuje učesnika iz Kine", navodi se u postu na blogu.

Među većim korisnicima Zuma je i Univerzitet Kalifornije, sistem od 10 kampusa koji je prešao na onlajn nastavu početkom 2020. Zum je izabran nakon zahteva za predlozima tokom godina pre pandemije, rekao je portparol UC Berkli za Glas Amerike u četvrtak.

Drugde u Sjedinjenim Državama, NASA je zabranila zaposlenima da koriste Zum, a Senat je pozvao svoje članove da ga izbegavaju zbog bezbednosnih razloga.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova i australijske odbrambene snage takođe ograničavaju upotrebu, dok je Tajvan prošle godine zabranio Zum za vladine poslove. Kina polaže pravo na suverenitet nad Tajvanom koji je samostalno vlada, što je izazvalo decenije političkog neprijateljstva.

"Za Tajvan još uvek postoji sumnja", rekao je Bradi Vang, analitičar iz Tajpeja u firmi za obaveštavanje tržišta Kaunterpoint Riserč, posebno misleći na Zum-ov softver za šifrovanje. "I u konačnoj analizi, ove vrste izbora [video aplikacija] su brojne, tako da nije kao da se morate oslanjati na Zum".

Povlačenje LinkedIna iz Kine, najavljeno ovog meseca, moglo bi da izazove novu kontrolu nad Zumom, rekao je Zenon Kapron, osnivač i direktor Kapronasije, šangajske istraživačke firme za finansijsku industriju.

"Mislim da kada pogledate druge tehnološke igrače koji su trenutno u Kini ili koji imaju veze sa Kinom, kao što je Zum, verovatno će doći do ponovnog pritiska potrošača, preduzeća, pa čak i regulatora u nekim jurisdikcijama da zaista pokušaju da razumeju i razdvoje koje su uloge kineskih dobavljača ili razvojnih kuća u razvoju nekih od ovih platformi i potencijalnih bezbednosnih rizika koji ih prate", rekao je Kapron.Zoom

XS
SM
MD
LG