Linkovi

Kina resetuje inicijativu Pojas i put, fokus zelena energija


Ministarska konferencija zemalja uključenih u inicijativu Pojas i put, 18. oktobra 2021.
Ministarska konferencija zemalja uključenih u inicijativu Pojas i put, 18. oktobra 2021.

Zelena energija novi je fokus kineske jedinstvene inicijative Pojas i put (BRI), koja ima za cilj izgradnju niza infrastrukturnih projekata od Azije do Evrope.

Ekološki prihvatljivija verzija BRI-a privukla je pažnju oko 70 drugih zemalja koje dobijaju novu infrastrukturu od azijske ekonomske sile u zamenu za proširenje trgovine.

Resetovanje kineskog osmogodišnjeg truda, vrednog 1,2 hiljade milijardi dolara, dolazi nakon što je u delovima Evroazije, gde se projekti BRI-a odvijaju, došlo do mučnog problema zagađenja smogom.

Sada zemlja koja već vodi računa o zagađenju kod kuće priprema novi BRI koji će se fokusirati na zelenije projekte, umesto na elektrane na ugalj koje stvaraju zagađenje. To bi i dalje unapredilo cilj Kine da proširi trgovinske rute u Evroaziji kroz nove luke, železnice i elektrane inicijative.

Drugi pojas i put najavljen u Kini 18. oktobra, poklapa se sa Konferencijom Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama 2021, ili COP26, koja traje od nedelje do 12. novembra u Glazgovu u Škotskoj. Kina bi mogla da iskoristi forum da detaljno iznese svoje planove.

"Preusmeravanje kineske politike ka zelenoj BRI odražava posvećenost Kine da dostigne nultu neto emisiju ugljenika do 2060. i njene napore da sprovede zelenu tranziciju unutar kineske domaće privrede", rekao je Rađiv Bisvas, glavni ekonomista za Aziju i Pacifik u kompaniji za istraživanje tržišta IHS Markit.

"Dalje, promena politike Kine... takođe odražava sve veći prioritet politike koji većina kzemalja partnera kineskog BRI-ja daje obnovljivoj energiji i politici održivog razvoja", rekao je on.

Pojas i put pomaže da se privreda zemalja u razvoju poput Kazahstana podigne na moderniji nivo zemalja kao što je Portugal. BRI takođe uznemirava supersilu kineskog rivala, Sjedinjene Države, koje nemaju uporediv program.

Istorija fokusiranja na fosilna goriva

Kina ima istoriju ulaganja milijardi dolara u projekte s fosilnim gorivima u drugim zemljama od 2013. godine, kaže američka istraživačka grupa Savet za spoljne odnose u studiji iz marta 2021.

Od 2014. do 2017. godine, kaže se, oko 90 odsto zajmova energetskog sektora velikih kineskih banaka zemljama BRI bilo je za projekte sa fosilnim gorivima, a Kina je bila uključena u projekte u vezi sa 240 elektrana na ugalj samo u 2016. U 2018, dodaje se u studiji, 40 odsto kredita za energetiku otišlo je na projekte bazirane na uglju. Te investicije, kaže grupa, "obećavaju da će ublažavanje klimatskih promena učiniti daleko težim".

Južna i jugoistočna Azija su glavne destinacije za projekte bazirane na uglju sa 80 odsto ukupnog portfelja Pojas i put, kaže istraživački centar iz Pekinga Global invajermental institjut.

Globalni pomak ka zelenoj energiji

Kineski predsednik Si Đinping rekao je prošle godine da će Kina pokušati da dostigne maksimum svojih emisija ugljen-dioksida pre 2030. Drugi pojas i put poziva na rad sa partnerskim zemljama na "energetskoj tranziciji" ka više vetra, sunca i biomase, navodi Nacionalna upravu za energiju i lokalna vlada pokrajine Šandong u saopštenju od 18. oktobra.

Neke zemlje guraju Kinu da ponudi zelenije projekte zbog pritiska na životnu sredinu kod kuće, iako neki strani lideri preferiraju brže, jeftinije i više zagađujuće opcije da dokažu dostignuća dok su na funkciji, rekao je Džonatan Hilman, viši saradnik za ekonomski program u Centru za međunarodne i Istraživačka organizacija za strateške studije.

"Postojao je period u prvoj fazi Pojasa i puta u kojem su se projekti samo 'štancani' i bez poklanjanja dovoljno pažnje na kvalitet tih projekata", rekao je on.

Siromašnije zemlje su sada pod pritiskom da uravnoteže pružanje osnovnih potreba ljudima sa pitanjima životne sredine, rekao je Song Seng Vun, ekonomista u privatnoj bankarskoj jedinici malezijske banke CIMB. Osnove i dalje "imaju prioritet", rekao je, a pomažu i novije elektrane na ugalj.

"Iako bih rekao da su ekološka pitanja važna, mislim da mnogi ljudi ne shvataju koliko su efikasnije ove modernije elektrane na ugalj, tako da mislim da moramo da imamo ravnotežu", rekao je Song.

Međutim, u poslednjih nekoliko godina, stope otkazivanja projekata baziranih na ugalj premašile su nova odobrenja, rekao je Hilman. "Akcija je, iskreno, došla više od zemalja učesnica", rekao je on. "Odlučili su da to nije pravac u kom žele da idu".

U februaru su kineski zvaničnici rekli Ministarstvu finansija Bangladeša da više neće razmatrati eksploataciju uglja i termoelektrane na ugalj. Grčka, Kenija, Pakistan i Srbija zatražile su od Kine da odustane od projekata koji zagađuju, rekao je Hilman.

"Sledeća decenija će pokazati u kojoj meri će pojas i put pokretati zelenu infrastrukturu", kaže londonski institut za politiku Čatham haus u izveštaju iz septembra 2021.

Investicije u obnovljive izvore energije Pojas i put dostigle su novi maksimum prošle godine od 57 odsto od ukupnog iznosa za energetske projekte u 2020, prema podacima IHS-a.

Nova obećanja na COP26?

Očekuje se da će COP26 prikazati ekološka dostignuća zemalja učesnica dok pokušavaju da ispune obaveze Ujedinjenih nacija u vezi sa klimatskim promenama u Parizu, rekao je Bisvas.

Dosadašnje izjave Kine uoči konferencije malo se razlikuju od prethodnih. Ali kineska energetska administracija je 18. oktobra saopštila da njen drugi Pojas i put "naglašava neophodnost povećane podrške zemljama u razvoju" u smislu novca, tehnologije i sposobnosti za sprovođenje projekata zelene energije.

Bisvas je rekao da će kineske kompanije na projektima BRI na kraju morati da smanje rizike po životnu sredinu. Te kompanije bi zauzvrat sledile principe objavljene 2018. kako bi osigurali da njihovi projekti generišu manje ugljenika. Godinu dana kasnije, kako su rasle međunarodne kritike, kineski predsednik Si je dodao niz mini inicijativa Pojas i put, uključujući i neke koje su se doticale zelenih projekata.

Ali planovi za 2019. nisu bili obavezujući i netransparentni, rekao je Hilman. Na COP26 je rekao: "Svaku veliku najavu bih prihvatio sa više od rezerve".

XS
SM
MD
LG