Linkovi

Poljski premijer: NATO da preduzme "konkretne korake" zbog krize na granici


ARHIVA - Poljski vojnici i policija na granici Poljske i Belorusije (Foto: Irek Dorozanski/DWOT/Rojters)
ARHIVA - Poljski vojnici i policija na granici Poljske i Belorusije (Foto: Irek Dorozanski/DWOT/Rojters)

NATO mora da preduzme "konkretne korake" da reši migrantsku krizu na granici sa Belorusijom, rekao je u nedelju poljski premijer Mateuš Moravjecki i dodao da će Poljska, Litvanija i Letonija možda zatražiti konsultacije u okviru člana 4 Severnoatlantskog ugovora.

Prema tom članu, bilo koja članica može da zahteva konsultacije ako smatra da joj je ugrožen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost.

"Razgovaramo sa Letonijom, a naročito sa Litvanijom, o tome da li da aktiviramo član 4 ugovora. Nije dovoljno da javno izrazimo zabrinutost - sada su nam potrebni konkretni koraci i posvećenost cele alijanse", rekao je Moravjecki za poljsku državnu novinsku agenciju PAP, a prenosi agencija Rojters.

Hiljade migranata došle su u Belorusiju u nadi da će moći da uđu u Evropsku uniju. Međutim, zaglavljeni su na granici na izuzetno niskim temperaturama.

EU optužuje Minsk da je orkestrirao krizu da bi izvršio pritisak na Brisel zbog sankcija uvedenih beloruskom režimu. Međutim, Belorusija odbacuje te optužbe.

Američki Stejt department ocenio je u nedelju da potezi Lukašenkovog režima ugrožavaju bezbednost i izazivaju podele i da je cilj da se odvrati pažnja od ruskih aktivnosti na granici sa Ukrajinom.

Portparol Ned Prajs je u saopštenju naveo da je državni sekretar Entoni Blinken u subotu razgovarao sa poljskim šefom diplomatije Zbignjevom Rauom i da su dvojica zvaničnika "oštro osudila instrumentalizaciju ranjivih migranata i zatražila od Lukašenka da reši osnovne uzroke zapadnih sankcija - nepoštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda beloruskog naroda".

"Sekretar je takođe preneo da duboko cenu podršku Poljske suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. SAD, Poljska i drugi saveznici i partneri su jedinstveni u tome da osiguraju da Moskva snosi posledice zbog svoje vojne agresije i štetnih aktivnosti u regionu", navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ključni saveznik beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, rekao je da je Rusija spremna da pomogne da se kriza reši, prenela je u nedelju novinska agencija RIA, pozivajući se na njegov intervju za državnu televiziju.

Moravjecki je rekao za PAP da će lideri EU razmotriti dodatne sankcije protiv Belorusije, uključujući i "potpuno zatvaranje granice". Dodao je da bi EU trebalo da finansira izgradnju zida na granici na kojoj je, prema navodima poljskih snaga, situacija izuzetno napeta.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je prema navodima medija rekao da će Brisel proširiti sankcije protiv Belorusije u ponedeljak i da će biti kažnjene aviokompanije i putničke agencije koje su uključene u transport migranata.

U subotu, grupa od oko 50 migranata probila je blokadu i ušla u Poljsku, saopštila je policija u nedelju. Svi su uhvaćeni i vraćeni na granicu, saopštila je za novinsku agenciju PAP portparolka pogranične službe. Policija je takođe saopštila da je jedan policajac smešten u bolnicu nakon što je pogođen kamenicom.

Portparol poljskih bezbednosnih snaga tvitovao je u nedelju o izveštajima da kamioni prenose kamenje iz beloruskih građevinskih kompanija do pograničnih područja.

XS
SM
MD
LG