Linkovi

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost sastaje se sa kineskim diplomatom


Arhiva - Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven govori na dnevnom brifingu u Beloj kući u Vašingtonu, 23. avgusta 2021.
Arhiva - Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven govori na dnevnom brifingu u Beloj kući u Vašingtonu, 23. avgusta 2021.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven sastaće se ove nedelje u Švajcarskoj sa visokim kineskim diplomatom, saopštila je Bela kuća u utorak.

Salivenov sastanak sa Jang Điećijem u sredu u Cirihu dolazi usred povećane tenzije između dve supersile oko trgovine, Tajvana i drugih pitanja.

Cilj sastanka je ispunjenje ranijeg obećanja obe zemlje da će poboljšati komunikaciju.

"Oni će nastaviti sa pozivom predsednika Bajdena 9. septembra sa predsednikom Šijem (Đinpingom) dok nastavljamo da nastojimo da odgovorno upravljamo konkurencijom između Sjedinjenih Država i Narodne Republike Kine", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Sastanak će biti prvi Salivenov lični sastanak sa Jangom, bivšim ambasadorom u SAD, pošto su njih dvojica razmenili zajedljive primedbe tokom martovskog sastanka na Aljasci.

Tišina između lidera najvećih svetskih ekonomija približavala se sedmom mesecu sve dok Bajden nije razgovarao sa Šijem 9. septembra. Tokom tog poziva, predsednici su razgovarali o važnosti nedozvoljavanja da konkurencija između dve zemlje preraste u sukob.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Rojters.

XS
SM
MD
LG