Linkovi

Nemačka se oprašta od Angele Merkel


Posle 16 godina političke karijere nemačka kancelarka se povlači iz politike (Foto: Reuters/Michael Sohn/Pool)
Posle 16 godina političke karijere nemačka kancelarka se povlači iz politike (Foto: Reuters/Michael Sohn/Pool)

Posle 16 godina Nemačka se priprema da se oprosti od kancelarke Angele Merkel, koja se povlači posle izbora zakazanih za nedelju. Merkel je bila prva žena kancelarka Nemačke i prvi lider koji je odrastao u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj.

Politička karijera Angele Merkel počela je tokom pada Gvozdene zavese u Evropi. Posle ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990, postavljena je na funkciju ministarke za pitanja žena i omladine. Postala je lider hrišćanskih demokrata 2000. godine i ostvarila tesnu pobedu na izborima 2005. Suočila se sa svojom prvom velikom krizom samo tri godine kasnije: globalnim finansijskim krahom. Tokom kraha nemačkih banaka, nastojala je da smiri tenzije.

"Mi kažemo štedišama da su njihovi depoziti bezbedni, a nemačka vlada stoji iza toga”, govorila je tada ona.

Bankarska kriza pretvorila se u dužničku krizu Evrozone, a Merkel nije bila voljna da podrži Evrozonu. Ona je postala predmet mržnje u Grčkoj, koja je sprovela velike mere štednje. Evropa je posrnula, ali je evro preživeo.

Prema rečima Nika Fridla, izvešetača Zidojče cajtunga, Merkel je poznata kao 'krizna kancelarka' jer je morala da prevaziđe nekoliko globalnih kriza tokom svog mandata.

“Ne samo kriza u Nemačkoj, već i unutar Evropske unije, i sa transatlantskim partnerima, kao i sa Kinom i Rusijom", naglašava Fridl.

Ruska invazija na Ukrajinu 2014. donela je sukob u Evropu. Merkel je održala dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako kaže Ursula Vajdenfeld, autorka biografije Angele Merkel, stil nemačke kancelarke je bio da razgovara, razgovara i razgovara, čak i sa Kinom, čak i sa Rusijom.

Najveći izazov za nju došao je sa migrantskom krizom 2015. godine. Ona je odbila da zatvori granice Nemačke dok su se izbeglice i migranti slivali u Evropu. Više od milion migranata stiglo je u Nemačku, mnogi bežeći od rata u Siriji. To je izazvalo žestoku reakciju. Merkel se nije izvinjavala, nije ustuknula.

"Ako moramo da počnemo da se izvinjavamo zbog pokazivanja prijateljskog lica u kriznim vremenima, onda ovo nije moja zemlja", rekla je tada.

Šest godina kasnije, Merkelova kaže da se ne kaje.

"Ona je verovala da te ljude treba tretirati na odgovarajući način, da ne treba da budu zaglavljeni iza granica. Međutim, to je doprinelo da se Evropa podeli pre nego da se ona ujedini. Pitanje kako bi Unija trebalo da se nosi sa migracijama do danas nije rešeno", kaže za Glas Amerike Niko Fridl .

2016. je došao Bregzit i izbor Donalda Trampa za predsednika SAD. Transatlantski odnosi bili su vidno zategnuti.

"Kada je shvatila da neće uspeti da nađe način da uspostavi konstruktivan odnos sa tim predsednikom, samo se okrenula i sprijateljila sa njegovom ćerkom", ističe Vajdenfeld.

Angela Merkel je često bila jedina žena među moćnim muškarcima. Upitana direktno 2017. godine da li je feministkinja, ona je rekla da ne želi da bude etiketirana. Ranije ovog meseca njen stav se promenio.

"Danas sam više razmišljala o svom odgovoru i tako mogu da kažem da: sve treba da budemo feministkinje", rekla je ona.

Sa pragmatizmom i odlučnošću, njene pristalice kažu da je Angela Merkel vodila Nemačku kroz brojne krize i obezbedila stabilnost na Zapadu i u Evropi. Međutim, kritičari kažu da 'krizna kancelarka' nije gledala u budućnost.

Kako kaže autorka njene biografije Angela je "uvek rešavala probleme i pitanja koja su bila na stolu. Međutim, u smislu ulaganja u otpornost i ulaganja u političke ciljeve koji su duži od dve, tri ili četiri godine, poput klimatskih promena, ona nije uradila dovoljno".

Merkel je odrasla u mirnom gradu Templin severno od Berlina, u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj i još ima porodicu u tom gradu. Gradonačelnik Templina, Detlef Tabert kaže da ona odražava lokalni karakter.

"Njena tiha pribranost, njena pragmatična priroda i ono što takođe vidite u njoj je ta pruska istrajnost da, kada nešto započnete, to i završite", dodaje on.

Za Nemačku, za Evropu, to je kraj jedne ere. Za Angelu Merkel - verovatno početak nečeg novog.

XS
SM
MD
LG