Linkovi

Bajden ugošćuje lidere Australije, Indije i Japana naredne sedmice u Beloj kući


Premijer Japana Jošide Suga govori tokom virtualnog sastanka lidera Australije, Indije, Japana u SAD, grupe poznate kao "Kvad" (četvoka), u svojom kabinetu u Tokiju, Japan, 12. marta 2021.
Premijer Japana Jošide Suga govori tokom virtualnog sastanka lidera Australije, Indije, Japana u SAD, grupe poznate kao "Kvad" (četvoka), u svojom kabinetu u Tokiju, Japan, 12. marta 2021.

Američki predsednik Džo Bajden biće domaćin prvog "uživo" samita lidera zemalja Kvada (Četvorke) - Australije, Indije, Japana i Sjedinjenih Država - koji nastoje da poboljšaju saradnju kako bi se suzbili rastuća nastojanja Kine.

Samit će biti održan u Beloj kući u Vašingtonu 24. septembra, rekla je sekretarka Bele kuće Džen Psaki u saopštenju. Posete Sjedinjenim Državama australijskog premijera Skota Morisona, indijskog premijera Narendre Modija i japanskog premijera Jošiide Suge poklopiće se sa sednicom Generalne skupštinom Ujedinjenih nacija u Njujorku, na kojoj će obraćanje imate i Bajden 21. septembra.

Virtuelni sastanak lidera Kvada održan je u martu i oni su se obavezali da će blisko sarađivati po pitanjima vakcina protiv Kovida 19 i klimatskih promena, te da će obezbediti slobodan i otvoren indo-pacifički region pred izazovima iz Pekinga.

"Ugošćavanje vođa Kvada pokazuje da je prioritet administracije Bajden-Harison angažovanje u Indo-Pacifiku, uključujući i nove multilateralne konfiguracije za suočavanje sa izazovima 21. veka", rekla je Psaki.

Kurt Kampbel, Bajdenov koordinator za Indo-Pacifik, rekao je u julu da dugo planirani sastanak uživo treba da donese "odlučne" obaveze u pogledu diplomatije i infrastrukture vakcina.

Bajden, koji kod kuće gura veliku potrošnju na infrastrukturu, rekao je u martu da je britanskom premijeru Borisu Džonsonu predložio da demokratske zemlje treba da imaju infrastrukturni plan koji će se suprotstaviti masovnoj kineskoj inicijativi Pojas i put, koja uključuje projekte od istočne Azije do Evrope.

Psaki je rekla da će lideri Kvada "biti usredsređeni na produbljivanje naših veza i unapređenje praktične saradnje u oblastima kao što su borba protiv Kovida 19, rešavanje klimatske krize, partnerstvo u razvoju tehnologija i sajber prostora i promovisanje slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika".

Jedan visoki američki zvaničnik rekao je da će infrastruktura biti jedna u nizu tema o kojima će se razgovarati na samitu.

Povlačenje iz Avganistana

Sastanak četvorke dogodiće će nakon što je Bajdenov imidž narušen zbog haotičnog povlačenja SAD iz Avganistana. Američki zvaničnici rekli su da će okončanje najdužeg američkog rata omogućiti administraciji da preusmeri resurse i pažnju na rešavanje pitanja u vezi sa Kinom.

Republikanski senator Bil Hagerti, bivši američki ambasador u Japanu, pozdravio je plan da se ugoste vođe Kvada.

"Bajdenov debakl oko povlačenja iz Avganistana učinio je susedstvo Indije opasnijim i postavlja legitimna pitanja i za Japan i Australiju, pa je dobro što ćemo uskoro ugostiti partnere Kvada", rekao je on na Tviteru.

"Moramo da popravimo i obnovimo naše saveze, a ovaj je ključan".

Kovid vakcine

Inicijativa za vakcine sa prvog samita zastala je nakon što je Indiju, najvećeg svetskog proizvođača vakcina, pogodio katastrofalan talas infekcija i zaustavio izvoz vakcina.

Na samitu u martu, četiri lidera su se složila da će indijski proizvođač lekova Biolodžika I. Limited proizvesti najmanje milijardu doza vakcine protiv koronavirusa do kraja 2022. godine, uglavnom za zemlje jugoistočne Azije i Pacifika.

Japanski Kjodo njuz izvestio je prošle nedelje da će Suga ovog meseca posetiti Vašington u okvoru sastanka četvorke, iako mu mandat na čelu vladajuće Liberalno demokratske partije - a podrazumevano i kao japanski premijer - ističe 30. septembra.

Suga je postao prvi lider koji je u aprilu prisustvovao uživo samitu u Beloj kući, licem u lice sa Bajdenom, naglašavajući centralnu ulogu Japana u američkim naporima da se suoči sa Kinom.

XS
SM
MD
LG