Linkovi

U Sjedinjenim Državama tokom jula zaposleno više od 940.000 ljudi


Premašena je brojka od 850.000 otvorenih radnih mesta, ostvarena tokom juna, uprkos manjku radne snage – a stopa nezaposlenosti smanjena je na 5,4 odsto. (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)

Broj zaposlenih tokom jula povećan je za više od 940.000 objavio je američki Sekretarijat za rad, čime su nadmašene procene stručnjaka, što je istovremeno i pokazatelj da se tržište rada u Sjedinjenim Državama oporavlja od gubitaka izazvanih pandemijom Kovida 19.

"Bajdenov plan daje rezultate"

Bajdenov plan daje rezultate”, poručio je američki predsednik Džozef Bajden iz Bele kuće – komentarišući podatke američkog Sekretarijata za rad po kojima je tokom jula u Sjedinjenim Državama zaposleno od 940.000 ljudi.

"Naš ekonomski oporavak daleko je od ostvarenja i nesumnjivo ćemo imati uspona i padova tokom borme sa delta sojem koronavirusa – ono što je nesporno je da Bajdenov plan funkcioniše. Daje rezultate i vodi zemlju napred”, poručio je američki predsednik.

Bajden je, između ostalog, rekao i da neće biti lako nositi se sa delta varijantom Kovida 19 imajući u vidu stope imunizacije građana.

Broj obolelih će biti u porastu – pre nego što počne da opada. Smrtnosti od delta soja biće tragične – s obzirom na to da su vakcine dostupne”, ukazao je on.

Bajden je od građana zatražio da nose zaštitne maske i vakcinišu se protiv koronavirusa.

Podaci Centara za kontrolu bolesti i zaraza (CDC) ukazuju da je do sada u SAD kompletno imunizovano više od 165 miliona ljudi, dok je jednu dozu primilo nešto više od 193 miliona građana.

Premašena je brojka od 850.000 otvorenih radnih mesta, ostvarena tokom juna, uprkos manjku radne snage – a stopa nezaposlenosti smanjena je na 5,4 odsto.

Istovremeno, objavljeno je da se za naknadu za nezaposlene prijavilo 385.000 građana – što je za 14.000 manje u odnosu na prethodnu sedmicu.
Kampanja vakcinacije protiv koronavirusa podstakla je restorane i druge pružaoce usluga u zatvorenom prostoru da otvore svoja vrata – pošto su, usled pandemije, bili prisiljeni da prestanu sa radom.

Prethodne sedmice saopšteno je da je američka ekonomija, u periodu od aprila do juna, zabeležila rast od 6,5 odsto – što je bilo znatno brže nego tokom početna tri meseca 2021. godine.

Vrednost američke ekonomije koja trenutno iznosi 23 hiljada milijardi dolara premašuje nivo pre pandemije i oporavljas sebrže nego što su ekonomski stručnjaci predviđali tokom primene striktnih antipandemijskih mera koje su uvedene pre više od godinu dana.

Međutim, delta soj Kovida 19 preti da ugrozi poslovne aktivnosti u pojedinim delovima SAD.

Broj novoobolelih je u svakodnevnom porastu, prema poslednjim podacima u sredu je na dnevnom nivou premašio 100.000. To posebno važi za područja u kojima su zabeležene niže stope imunizacije građana.

Prema podacima vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins – broj obolelih od Kovida u SAD premašio je 35.000.000. Od posledica te bolesti preminulo je više od 615.000 ljudi.

Podaci Centara za kontrolu bolesti i zaraza (CDC) ukazuju da je do sada u SAD kompletno imunizovano više od 165 miliona ljudi, dok je jednu dozu primilo nešto više od 193 miliona građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG