Linkovi

Više od 100.000 novozaraženih dnevno, neki sindikati za obaveznu vakcinaciju


Skup preživelih Kovida 19 u Njujorku

Vakcinacija protiv Kovida 19 trebalo bi da bude obavezna za nastavnike u Sjedinjenim Državama da bi se zaštitili učenici koji još ne ispunjavaju uslove da prime vakcinu, saopštila je u nedelju predsednica drugog po veličini sindikata nastavnika.

"Okolnosti su se promenile. Zaista me uznemirava to što deca mlađa od 12 godina ne mogu da se vakcinišu", rekla je za televizijsku mrežu NBC Rendi Veingarten, predsednica Američkog udruženja nastavnika. Vakcina protiv Kovida 19 u SAD odobrena je za starije od 12 godina.

U Americi raste broj dece hospitalizovane zbog Kovida 19 što je trend koji je, prema mišljenju zdravstvenih eksperata, izazvan delta sojem koronavirusa koji može više da zarazi decu od prvobitne alfa varijante.

Prema podacima Bele kuće, vakcinisano je gotovo 90 odsto nastavnika i školskog osoblja.

Sve veći broj kompanija i državnih vlada uvodi obaveznu vakcinaciju. Među njima su savezne države Kalifornija, Njujork i Virdžinija kao i kompanije "Junajted erlajnz", "Tajson fuds" i Majkrosoft.

Beki Pringl, predsednica najvećeg sindikata nastavnika - Nacionalnog udruženja za obrazovanje - rekla je za dnevnik Njujork tajms prošle nedelje da bi o obaveznoj vakcinaciji trebalo pregovarati na lokalnom nivou.

Doktor Entoni Fauči, vodeći američki epidemiolog, rekao je da je ključno da deca budu okružena vakcinisanim i građanima koji nose maske u školama i na drugim mestima dok ne budu odobrene vakcine za mlađe kategorije stanovništva.

"Okružite ih onima koji mogu da budu vakcinisani. Bez obzira na to o kome je reč - nastavnicima, školskom osoblju, bilo kome - vakcinišite ih. Zaštitite decu štitom vakcinisanih osoba", rekao je Fauči za NBC i dodao da sve veći broj zaražene dece završava u bolnicama.

Više od 100.000 zaraženih dnevno

U Sjedinjenim Državame je tokom prve nedelje avgusta u proseku registrovano više od 107.000 novih slučajeva Kovida 19 dnevno, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins objavljeni u subotu.

Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u istom periodu pre dva meseca bilo je samo nešto više od 10.000 novozaraženih.

Broj zaraženih je naglo povećan dok se delta soj koronavirusa, koji je veoma zarazan, brzo širi u Americi.

Direktorka CDC-a Rošel Valenski rekla je u intervjuu za kablovsku mrežu CNN ranije ove nedelje da vladini podaci pokazuju da bi broj broj slučajeva Kovida u SAD "mogao da poraste na nekoliko stotina hiljada dnevno, slično rastu inficiranih početkom januara".

Početkom januara zabeleženo je gotovo 250.000 slučajeva dnevno, da bi broj zaraženih pao na najniži nivo u junu, pre nego što je ponovo počeo da raste uprkos vakcinaciji. Više od 70 odsto punoletnih Amerikanaca je barem delimično vakcinisano, prenela je agencija Asošijeted pres.

Sedmodnevni prosek broja žrtava u SAD povećao se sa oko 270 na gotovo 500 dnevno, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins objavljenim u petak. U potpunosti je imunizovano više od 166 miliona građana ili 50,6 odsto populacije.

Najniža stopa vakcinisanih je u državama na jugoistoku SAD kao što su Alabama i Misisipi gde je vakcinu primilo manje od 35 odsto stanovnika. U tom regionu se broj hospitalizaciija povećao za 50 odsto, na dnevni prosek od 17.600 tokom protekle nedelje, pokazuju podaci CDC-a, a prenosi AP.

Florida, koju je CDC prošle nedelje označio nacionalnim epicentrom pandemije koronavirusa, u subotu je oborila još jedan rekord po dnevnom broju slučajeva Kovida 19 - gotovo 24.000 - najviše od izbijanja pandemije.

Broj zaraženih i hospitalizacija raste i u Teksasu. U okrugu Haris, u kojem se nalazi Hjuston, broj hospitalizacija porastao je za više od 260 odsto tokom proteklog meseca.

Na američkom srednjem zapadu, više od 98 odsto novih slučajeva Kovida 19 izazvano je delta varijantom.

Sjedinjene Države su i dalje prve u svetu po ukupnom broju zaraženih - više od 35,7 miliona - i žrtava - više od 616.000, pokazuju podaci Džons Hopkinsa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG