Linkovi

Senat bliži usvajanju Zakona o infrastrukturi


Zdanje Kapitol hila - sedišta američkog Senata (Foto: REUTERS/Elizabeth Frantz)
Zdanje Kapitol hila - sedišta američkog Senata (Foto: REUTERS/Elizabeth Frantz)

Američki Senat, gornji dom Kongresa, podržao je okončavanje debate o Zakonu o infrastrukturi vrednom hiljadu milijardi dolara, što se smatra proceduralnim – ali i važnim iskorakom nakon višemesečnih pregovora između predsednika Džozefa Bajdena i grupe senatora iz redova demokrata i republikanaca.

Odluku je podržalo 67 senatora, nasuprot njih 27, pa će time biti ograničena rasprava o zakonu koji bi trebalo da omogući najveće ulaganje u američku infrastrukturu, puteve, mostove, aerodrome i vodni saobraćaj – u poslednjih nekoliko decenija.

Ipak, kako javlja agencija Rojters, rok za usvajanje zakona je nejasan – jer su članovi Kongresa pripremali moguće glasanje o amandmanima radeći iza zatvorenih vrata - kako bi postigli sporazum koji bi Senatu omogućio brzo usvajanje zakona.

"Posao možemo da završimo na lakši ili teži način. U oba slučaja, Senat će zasedati dok ne završimo posao. Od mojih republikanskih kolega zavisi koliko će to trajati", rekao je lider demokratske većine Čak Šumer pre glasanja.

Usvajanje zakona predstavljalo bi veliku pobedu za Šumera, Bajdena i republikanske i demokratske senator koji su mesecima usaglašavali zakon – koji će nakon potvrde biti poslat u Predstavnički dom.

Mič Mekonel, vodeći republikanac u američkom Senatu, najavio je podršku zakonu.

"Republikanci i demokrate u poslednje vreme zastupaju drastično različita gledišta, ali ona obuhvataju infrastrukturu koja koristi svim našim građanima. Ulaganja koja će zakon omogućiti nisu samo neophodna nego su u brojnim slučajevima zakasnela. Investicije u te oblasti su nam potrebne”, rekao je Mekonel pre glasanja.

Nakon nekoliko sati pregovora iza zatvorenih vrata senatori u četvrtak nisu uspeli da se usaglase o poslednjoj seriji amandmana pre nego što je zasedanje okončano.

Ukoliko se svih stotinu senatora ne saglase sa pravilima tog zakonodavnog procesa – biće potrebno da Senat sprovede niz proceduralnih glasanja koja bi mogla odložiti konačno izjašnjavanje o Zakonu o infrastrukturi do ponedeljka ili utorka.

Bajden žustro podržava Zakon o infrastrukturi koji predviđa 550 miliona dolara za potrošnju, uz 450 milijardi dolara koje su prethodno odobrene.

Paket uključuje 110 milijardi dolara za puteve i mostove, 39 milijardi dolara za javni prevoz, 66 milijardi dolara za željeznicu i 55 milijardi dolara za infrastrukturu pijaće vode i otpadnih voda, kao i milijarde za aerodrome, luke, širokopojasni internet i stanice za punjenje električnih vozila.

XS
SM
MD
LG