Linkovi

Ipak produžen moratorijum na prinudna iseljavanja u Americi


Protesti protiv pridnudnog iseljenja u Bostonu
Protesti protiv pridnudnog iseljenja u Bostonu

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdali su novi moratorijum na iseljenja koji važi do 3. oktobra, pošto Bajdenova administracija nije uspela da produži važenje tog akta, zbog čega su milioni Amerikanaca rizikovali da ostanu bez krova nad glavom.

Novi moratorijum omogućiće onima koji su ostali bez posla u pandemiji i nemaju da plate kiriju, da ipak ostanu u svojim domovima, u trenutku kada se širi delta soj koronavirusa. Kako se navodi u obrazloženju CDC, moratorijum će sprečiti izbacivanje na ulicu u momentu "visokog nivoa transmisije virusa" i pokriće područja gde živi oko 90 odsto populacije u SAD.

Odluka CDC je u suprotnosti sa onim što je uradila Bajdenova administracija, koja nije uspela da produži moratorijum jer nije bilo dovoljno glasova za to u većinski demokratskom Kongresu.

Prethodno je Vrhovni sud SAD, po žalbi stanodavaca, odlučio da se moratorijum ne može produžavati posle 31. jula, a Bajdenova administracija se na tu odluku nije žalila.

Pošto moratorijum nije produžen, predsednik SAD je pokušao da odgovornost prebaci na nivo saveznih država i lokalnih samouprava i naložio im da pomognu ugroženim Amerikancima, ali su pojedini progresivni demokratski predstavnici u Kongresu nastavili da pritiskaju administraciju da ipak nešto uradi.

Visoko rangirane demokrate pridružile su se predstavnici Kori Buš koja je kampovala na Kapitolu. Ona je nekada živela u automobilu sa malim detetom i sada je vodila pokret da se spreči iseljavanje.

"Pet dana smo bili ovde i zahtevali od naše vlade da spasi živote. Naš pokret je pomerio planinu", rekla je Buš.

CDC je u utorak izdao novi moratorijum od 60 dana koji se odnosi na područja sa povećanim brojem novozaraženih.

Bajden je rekao da ima novca iz federalnog budžeta, oko 47 milijardi dolara, koji treba da bude dat stanodavcima i onima koji iznajmljuju stanove i kritikovao vlasti saveznih država da sporo raspoređuju novac.

XS
SM
MD
LG