Linkovi

Podneta krivična prijava protiv guvernera Njujorka


ARHIVA - Guverner države Njujork Endjruo Kuomo (Foto: BRENDAN MCDERMID / AFP)
ARHIVA - Guverner države Njujork Endjruo Kuomo (Foto: BRENDAN MCDERMID / AFP)

Bivša saradnica koja je optužile guvernera države Njujork Endrjua Kuoma da ju je neprimereno dodirivao podnela je krivičnu prijavu protiv njega u kancelariji šerifa okruga Olbani, saopštila je kancelarija u petak.

Žena, čije ime nije objavljeno, prethodno je rekla državnim istražiteljima da joj je Kuomo jednom prilikom dodirivao grudi dok su bili sami u rezidenciji guvernera u Olbaniju.

Reč je o najozbiljnijoj optužbi za seksualno uznemiravanje s kojom je Kuomo suočen, prenosi agencija Rojters.

Bivša saradnica je među 11 žena koje je, prema navodima istražitelja, Kuomo seksualno uznemiravao.

Guverner Njujorka, demokrata, je zbog tih optužbi pod sve većim pritiskom da podnese ostavku, koju je od njega zatražio i predsednik Džo Bajden. Takođe je suočen sa procesom opoziva u državnoj skupštini.

Žena koja je podnela krivičnu prijavu ispričala je istražiteljima da ju je Kuomo zvao da dođe u rezidenciju u novembru 2020. godine, da ju je uveo u jednu prostoriju, zatvorio vrata, zavukao ruku pod košulju i dodirivao grudi, prema izveštaju istražitelja koji je u utorak objavila glavna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms.

U izveštaju se takođe zaključuje da su Kuomo i njegovi saradnici radili na tome da se osvete najmanje jednoj ženi koja se žalila protiv guvernera zbog curenja poverljivih informacija o njenom zaposlenju medijima.

Džejms je rekla da je Kuomo prekršio federalne i državne zakone protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mestu, ali je dodala da je sprovedena civilna istraga i da ona neće krivično goniti guvernera Njujorka.

O krivičnoj prijavi je prvo izvestio dnevnik Njujork post, a portparol kancelarije šerifa potvrdio da je podnesena.

Kuomo je odbacio optužbe, ali je priznao da je "prisan" sa ljudima. Njegovi saradnici saopštili su da su kontaktirali policiju Olbanija u martu, kada je bivša saradnica iznela optužbe protiv Kuoma.

Rezultate nezavisne istrage o Kuomu već je, između ostalih, zatražila kancelarija okružnog tužioca Olbanija koja međutim nije potvrdila da je podneta formalna prijava.

"Reč o o pitanju koje se trenutno razmatra", saopštila je portparolka Sesilija Volš.

XS
SM
MD
LG